Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Myslím si že už musíš mít jméno vybrané když jdeš k porodu nebo ne
Zavolej si na matriku tam by ti to měli říct
z mé zkušenosti vím že chtějí jméno ještě před porodem a u nás musí být podepsan papír že otec s ním souhlasí…přijde mi hloupost se rozhodovat dodatečně, v podstatě by dítě 14 dnů neexistovalo???
Tak držím palce při rozhodování ![]()
Ano,porodnice chteji mit jmeno na papire jiz pred porodem..ale tak trochu na to nemaji pravo,dite muze byt chvili nepojmenovane,jak dlouho teda neporadim..
ja nasla tohle
Zápis narození do matriky
Co je zapotřebí k zápisu dítěte do knihy narozených, tzn. přidělení rodného listu a rodného čísla: Čitelně vyplnit „Prohlášení k narození dítěte“. Neškrtat, nepřepisovat, podepsat otcem i matkou (u manželských párů), v ostatních případech pouze matkou.
Odevzdat oddací list (u vdaných matek), u ostatních rodný list.
Předložit občanský průkaz.
Pro dítě lze zvolit dvě samostatná jména.
Svobodné, rozvedené a ovdovělé matky se dostaví na matriku narození, nejlépe před porodem, osobně s doklady :
V případě určení otcovství (tj.otec dítěte bude uveden v rodném listě dítěte) se současně s matkou dítěte dostaví na matriku narození též otec dítěte (s platným občanským průkazem a rodným listem), nejlépe před narozením dítěte, jinak do 30-ti dnů po narození dítěte. Oba rodiče musí v době narození dítěte dosáhnout plnoletosti. Není-li tak, otcovství k dítěti může být určeno pouze před soudem. Pokud toto dítě není první společné, je zapotřebí vzít s sebou i rodné listy dětí předchozích
Tak asi nejlepe pred porodem, nejdele do 30 dni po porodu. Informuj se urcite na matrice.
já myslím že při porodu se musí odevzdat prohlášení o jménu dítěte kvůli vystavení rodného listu a pojištění,ale jestli je na to zákon že musíte to fakt netuším ![]()
Ze své vlastní zkušenosti vím, že spousta dětí nakonec byla nejmenováná/ý a zůstalo jim to klidně i 3 měsíce. Ale protože má člověk na vymyšlení 9 měsíců a nejmenovní jsou většinou naši nepřizpůsobivý občané, tak bych neváhala a co nejdřív se pro něco rozhodla. Vypadá to hloupě
.
co vím já, tak jméno musí být u porodu, ale do 7 dní se dá zdarma změnit, jinak to stojí prachy
Pojmenovat dite musis do 30ti dnu po porodu. Pak soud naridi a jmeno se vylosuje.
V porodnici chteji jmeno predem ale nemusis ho uvadet (ovsem nektere PA pekne tlaci, napr.ta moje se odmitala hnout z mista dokud nenahlasim jmeno pro kluka a holku), pripadne ho muzes kdykoli jeste zmenit. Dokud nepodepisete matrikarce papiry, neni nic rozhodnuto a vse co jste kde nahlasili za jmena jde zmenit.
Jo a ja si prosla tim stejnym, s posledni dcerou jsem jela na vyvolani a jeste nevedela jak se bude jmenovat. Ani netusis jak blizko jsme byli tomu losovani
![]()
bedru píše:
co vím já, tak jméno musí být u porodu, ale do 7 dní se dá zdarma změnit, jinak to stojí prachy
To jo. Vždycky jsem se u porodu ptala, jak se tedy bude jmenovat dítě a prej to je jedno, něco tam napiště a my si to kdyžtak změníme
.
Terrad píše:
Ze své vlastní zkušenosti vím, že spousta dětí nakonec byla nejmenováná/ý a zůstalo jim to klidně i 3 měsíce. Ale protože má člověk na vymyšlení 9 měsíců a nejmenovní jsou většinou naši nepřizpůsobivý občané, tak bych neváhala a co nejdřív se pro něco rozhodla. Vypadá to hloupě.
To teda nesouhlasim
hloupy to neni, nekdy se proste lidi nedokazou shodnout.
Myslím si, že jmen je hodně a prostě je nutné se nějak dohodnout a to je můj názor. A neříkej, že je na to málo času. Jo a když se nemůžou dohodnout, tak ať dají jména 2. ![]()
Mno, do porodnice Prohlášení o jménu dítěte mít musíš..Porodnice pak posílá údaje na matriku kvůli RL, takže logicky, takhle nemá co poslat…Takže předpokládám, že pak si to budeš obíhat sama a to by mi teda škublo…Ale že by byla nějaká lhůta nemyslím, opět logicky - "Matko, nevymyslela jste svému dítěti jméno do té a té doby, dávám mu tímto jméno X…!?? "Tak to by asi uředník fakt nemohl..
doriang píše:
Pojmenovat dite musis do 30ti dnu po porodu. Pak soud naridi a jmeno se vylosuje.
Ty jo, já si dělala srandu a oni fakt můžou vybrat jméno úřady, no to je síla..
zákon o matrikách
Matriční úřad nezapíše do knihy narození jméno, popřípadě jména, a učiní o tom oznámení soudu, jestliže rodiče
a) se nedohodnou na jménu, popřípadě jménech dítěte do jednoho měsíce od narození dítěte, nebo
b) jméno dítěti neurčí do jednoho měsíce od narození dítěte, nebo
c) určí dítěti jméno, popřípadě jména, které nelze do knihy narození zapsat, nebo
d) nejsou známi.
Jméno, popřípadě jména, nebo příjmení lze změnit fyzické osobě pouze na základě její žádosti, případně žádosti jejích zákonných zástupců.
Změna jména nebo příjmení se nepovolí, jestliže by změna byla v rozporu s potřebami a zájmy nezletilého.
Při povolení změny jména nebo příjmení v tomto případě zaplatí žadatel 1 000,– Kč, žádná lhůta 7 dnů tam není.
CHtěla bych se zeptat, jestli někdo nevíte jak dlouho po narození může být dítě nepojmenované
Myslim, že nějaká lhůta tam je ! Mám termín za dva týdny a stále bojujeme s výběrem