Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Mám dotaz, ve 32. týdnu na ULZ byl malej hlavičkou dolů, ale teď v 37. týdnu se otočil hlavičkou nahoru. Jaká je šance, že se ještě otočí? A když jsem měla první dítě císařským řezem, budou zase dělat císařský řez?
Mimčo se může otočit ještě kdykoliv, klidně i v den porodu (znám takové případy)..... pokud se neotočí, tak se to zkouším venkovním hmatem… ![]()
Víc nevím ![]()
Zkus být na čtyřech, to tam má mimčo víc místa takže se může spíš otočit ![]()
a s tím císařský řezem, záleží na první jizvě… není pravidlem, že se musí řez opakovat ![]()
Pokud jsi první dítě rodila císařem, a teď bude dítko koncem pánevním, nepochybně ti udělají císař znovu. Šance na otočení je, ale dost malá… Přeji, ať vše zvládnete! ![]()
Šance na otočení tu je, ale taky bych řekla, že hodně malá. Asi tak malá, jako že se ti otočil v tak pokročilém těhu nahoru. Doktor mi říkal, že se to stává málo kdy, že tam má dítko málo místa a navíc proti gravitaci, že to tak nejde…
Tak možná máš „vrťu“, který když to zvládl tam, tak to zvládne i zpátky.
![]()
sance na otoceni je, taky se mi mimco otocilo ve 38 … doktor udelal nejaky hmat a pohlo se ![]()
tak drzim palce at to klapne ![]()
Tak na toto téma se musím smát. Napíšu ti, jak to bylo s mojí druhou dcerou:
termín porodu 10.11.2010
poloha plodu na kontrole ze dne:
3.11.2010 PPH (hlavou dolů)
5.11 KP (konec pánevní)
8.11. příčná poloha, objednání na císař
10.11. na příjmu na císaře poloha PPH, odchod domů
12.11. PPH
15.11. příčná poloha
18.11. PPH
22.11. PPH, vyvolávaný porod, bez problémů
Jéééj otočit se může i v den porodu.
Hodně choď, hlavička je těžiště - tak ať jde dolů. ![]()
no mě přijde podivný, že pohyby cítím hlavně v části pod žebry, teda tam, kde by měla být hlavička a tělíčko, tak nevím, jestli se tak pořád otáčí.....? Bylo mi řečeno, že po prvním dítěti, které mělo 5 kg, mám velkou dělohu, tudíž tam má dost místa na otáčení. Ale nevím, jestli to ještě stihne se otočit, když má teď podle ultrazvuku asi 3 kg.
Je možné že se pořád otáčí… Mě se prcek takhle otáčel třeba každou noc, než se ustálil
![]()
luckyhorse píše:
no mě přijde podivný, že pohyby cítím hlavně v části pod žebry, teda tam, kde by měla být hlavička a tělíčko, tak nevím, jestli se tak pořád otáčí.....? Bylo mi řečeno, že po prvním dítěti, které mělo 5 kg, mám velkou dělohu, tudíž tam má dost místa na otáčení. Ale nevím, jestli to ještě stihne se otočit, když má teď podle ultrazvuku asi 3 kg.
Já mám dítko hlavou dolů. Poslední dobou ho nejvíc cítím právě až úplně dole (málem na stehnech), jako kdyby si furt šudlal ručičkama před obličejem či se drbal na hlavě. Absolutně z toho šílím, je to děsně nepříjemný.
Takže pokud ty ho máš hlavou nahoru a taky se ti „drbe na hlavě“, tak bych se nedivila tomu, že to cítíš hodně pod žebry (tam já zase občas cítím jeho nožičky, ale ty ručičky jsou fakt horší…).
tak jsem byla na ultrazvuku a představte si, že se malej otočil zase hlavou dolů. Doufám, že mu to vydrží