Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky,
Prosím ó pomoc, protože už si fakt nevím rady. Mám 7 týdenní dceru. Až na prdíky zdravé dítě, porod také v pořádku. Máme ale velké problémy s kojením.
Dcera nějak neumí pořádně sát. Nebo je líná, nevím. Aby vysala množství co by má, trvá to hodinu. Každé kojení je tak 50-60 min. Ráno, když jsou prsa dost nalite (v noci teď spí 5h), tak ji to trvá 40-50min, což je pořád dost.
Zkoušela jsem už vše - prsa nahřívat, horké čaje, zvýšit laktaci, kůže na kůži, rozkojit ji častým kojením, homeopatie, čaje atd. A nic. Někdy se u prsa u vzteká a kroutí, spi, jindy vypadá že pije ale nic moc. Čekala jsem že se to třeba samo zlepší, ale stále nic.
Děkuji za vaše rady. Jsem už fakt zoufalá :'(
Zkoušela jsi si pozvat domů laktační poradkyni. Všude jich je mraky, někdy to nepomůže, ale někdy jo. Tak proč to nezkusit. 50 minut je fakt moc na jedno kojení.
Zkoušela všechny polohy na kojení? Mladší musel být u kojení ve vertikální poloze. A jak víš kolik vypije? To vážím po každém kojení? Dle dr prospívá?
Zkoušela jsi lahvičku, jak saje na ní?
Jestli vážím tak bych jako prvního vyhodila váhu, pak zkusila jinou polohu. Ale. Jestli dobře pamatuji, tak v tomhle věku jsem taky kojila dlouho a nebo krátce a často (po hodině a půl)
Prosím, rady tipu že co chci, je to v pořádku, mám dávat dítěti kdy chce, klidně pořád atd nepotřebuju. Dceru mám ráda, ale raději než ji mít nonstop u prsa, tak bych si s ní hrála, rozvíjela ji atd. A taky bych konečně ráda chodila i ven na procházky atd.
@e008 píše:
Otevira dostatecne pusu pri prisati?
Má v puse celou bradavku Řekla bych z otevírá dobře.
@KamisB píše:
Zkoušela jsi si pozvat domů laktační poradkyni. Všude jich je mraky, někdy to nepomůže, ale někdy jo. Tak proč to nezkusit. 50 minut je fakt moc na jedno kojení.
Měla jsem jednu doma. Ale upřímně mi řekla že poloha a přikládání fajn, ale moc se snad ani nedivala. I ty její rady byly mimo (právě typu však co. Je to normální a mám vydržet).
@Netopirek píše:
Zkoušela všechny polohy na kojení? Mladší musel být u kojení ve vertikální poloze. A jak víš kolik vypije? To vážím po každém kojení? Dle dr prospívá?
Zkoušela jsi lahvičku, jak saje na ní?
Jestli vážím tak bych jako prvního vyhodila váhu, pak zkusila jinou polohu. Ale. Jestli dobře pamatuji, tak v tomhle věku jsem taky kojila dlouho a nebo krátce a často (po hodině a půl)
Všechny polohy jsem nezkusila, ale běžné střídám tanečníka, kolibkuba v leze. Někdy a kojícími polštářem jindy bez. Někdy v posteli. Jindy na sedačce..
Vážíme. Protože ze začátku se Dr zdálo že malá moc nepřibýva ( kolem 100 týdne). Proto jsme začali i déle kojit at má víc.
Lahvicku jsme nedali. Bojím se aby neodmítala prso. Um dáváme přes stříkačku a taky moc nesaje.
@claireg v tomto období jsem syna běžné kojila kolem 40 minut i víc.. kolikrat i hodinu. Bylo to jedno z nejhezčích období, byli jsme zalezli v posteli, tulili se a kojili.. na procházky byl taky čas. V tomto veku ji ještě netřeba nějak rozvíjet. Co poradit nevím, protože mě to tak vyhovovalo. Neusina ti při tom kojení?
@claireg nemůže to byt růstový spurt? Pokud to tedy trva nějaký čas? Naše doktorka je Se stovkou tydne kdyz nabyde spokojena. Mala je drobná, porodní váha 3,2kg a ted v 7 týdnech a kousek ma necelých 3,8 kg a zatim se to neřeší. je fakt, ze ted v úterý jdeme na prevazeni a tam se dozvím víc
take plně kojím a večerní kojení..no spis uspavani trva víc jak hodinu.. V noci se mi budí po 2-3 hodinach
@claireg píše:
@NetopirekVšechny polohy jsem nezkusila, ale běžné střídám tanečníka, kolibkuba v leze. Někdy a kojícími polštářem jindy bez. Někdy v posteli. Jindy na sedačce..
Vážíme. Protože ze začátku se Dr zdálo že malá moc nepřibýva ( kolem 100 týdne). Proto jsme začali i déle kojit at má víc.
Lahvicku jsme nedali. Bojím se aby neodmítala prso. Um dáváme přes stříkačku a taky moc nesaje.
Já dávala lahvičkou a stejně kojila až do 13m. Jen je potřeba koupit alá prso. Já bych viděla problém v tom sacím reflexu. Já jsem vždycky nakojila a pak dokrmila z lahvičky UM. Zjistila jsem, že sání dobrý. Jen se mi prostě přes den nestíhalo dělat mléko. Upravilo se ta skoro až po třech měsících.
Nevím co všechno jsi zkusila na rozkojení. Mě se nejvíc osvědčilo caro 2l denně + ještě litr vody nebo čaje. A na to aby se malá snažila jsem jí musela lehce štípat do tváří. Jinak ba snad čekala až jí to samo dokape.
Asi me budou vsichni odsuzovat ale ja bych v takovem pripade kdyz uz nepomohla ani laktacni poradkyne dala um s flasky. Nejlepsi jsou pak lahne MAM. kojila bych a pak dokrmila z lahve. Je pravda ze casem prso odmitne uplne, ale aspon si uzijete spolecny cas hranin nez hodinovym kojenim, ktere pak mimi uplne vycerpa
@claireg - hm tak to je blbý asi jsi narazila zrovna na divnou.
Jinak bych spíš kojila na jednom miste a hold zkoušet polohy nebo i trochu pomoci když pije. Ale jestli taha spatne i stříkačku tak je asi něco špatně.
Jak vypada Jazyk - vystrčí jej Z pusinky? Jestli třeba nemá krátkou uzdičku pod nim. Malej ji měl pevnou a musela se trochu nastrihnout.
@claireg píše:
Dceru mám ráda, ale raději než ji mít nonstop u prsa, tak bych si s ní hrála, rozvíjela ji atd. A taky bych konečně ráda chodila i ven na procházky atd.
Prosím, buď upřímná, jde Ti o TVOJI svobodu.
Takhle malé miminko nepotřebuje „rozvíjet“ ani „hru“ ani „procházky“ ani nic, potřebuje mámu a to je vše. Tak si tu prosím nehraj na super matku, které jde o blaho dítěte. Myslím, že bys měla popracovat na SOBĚ, aby sis uvědomila, že holt dítě je přednější než Ty, a nebyla frustrovaná, když některé věci nejdou tak, jak by sis představovala. (A nebo se samozřejmě rozhodla naopak.)
Pokud jde o to kojení, jestliže máš dost mléka (a to asi nemáš, když dokrmuješ), kromě zkoušení dalších pozic kojení bych si zkusila pohrát s načasováním. Jak často kojíš, s jakými odstupy? Nepomůže intervaly prodloužit nebo zkrátit? Jinak pokud mléka nemáš dost, tak je jasné, že to neteče tak, jak by mělo, a malé to trvá.
Asi bych zkusila mezi kojeními odsávat, aby se produkce vylepšila, nebo používat homeopatika - mně teda pomohla úžasně, zachránila mi kojení. A pokud by ani to nezabralo, no tak holt budeš volit mezi „kojit furt“ (= ve Tvém pojetí „uvázaná doma“) nebo přejít na UM (počítám ve Tvém pojetí „to by se nemělo“).
Jinak moje dcera měla žloutenku a docela dlouho nepřibírala, na kojení jsem ji musela budit (byla slabá) a kojily jsme dlouho, ale byla jsem ráda, že si vůbec dává, tak jsem holt nedělala v podstatě nic jiného, a měla jsem radost, když konečně začala pořádně přibývat.
Může to být i spurt.. máš dvě možnosti, je zcela na tobě jak se rozhodneš, obě už tu padly:
a. přestaneš kojit a převedeš ji na UM
b. přestala bych dokrmovat a proste ještě pár dnů či týdnů nedělala nic jiného než kojila, ono se to ustálí a zkrátí, do tří měsíců určitě.. v noci ti spí krásně, hodně matek ještě prokojí i celé noci, takže aspoň že tak.. je to samozřejmě hodně náročné, ale vydrž! držím palce, ať se rozhodneš ke své spokojenosti ![]()
edit: ted jsem dočetla diskusi- souhlasím s tvou laktační poradkyní, že je to normální ![]()