Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím, chtěla bych se Vás zeptat, zda Vám něco posílilo imunitu?
Např. vitamíny, změna stravy apod.
S rodinou se snažíme jíst zdravě, i kvůli manželovi, protože má roztroušenou sklerózu.
Poprvé, když byl v MS centru, mu doktorka řekla, že imunita je dědičná a dětem imunitu prostě nikdy neposílíme.
Děti nám hodně marodí už od miminek a s postupujícím věkem se to nelepší.. ![]()
Detem davam hlivacek, kozi kolostrum a ted jsem jeste pridala rybi tuk (krome toho, ze se snazim drzet zasad zdraveho zivotniho stylu).
Uz jsem myslela, ze jsem na to kapla. Deti se mi zdaly byt mene nemocne.
No a posledni 3 tydny jdeme z nemoci do nemoci…
Nic zavazneho, proste typicke detske nemoci, ale porad je proste neco…
@Pdoctor
Rybí tuk dávám také, ale přijde mi to úplně zbytečné. Dávám i probiotika, ale změna vůbec žádná..🫤
Samozřejmě je to dáno hodně geneticky
Ale za mě pomohlo saunování a hlavně běh (sport obecné ), celoročně, at je venku 28 nebo -2
V podstatě za několik let běhu venku pocituju v imunitě veliké zlepšení, klasické nachlazení se mi samozřejmě nevyhne, ale je to tak 2× ročně maximálně a většinou jsou příznaky mírné
@Anulka1c Probiotika jsem take dlouho davala, ale zase jsem nekde slysela, ze kdyz se dlouho uzivaji probiotika jako doplnek stravy, tak to ve strevech nici ty prirozene se tvorici dobre bakterie a je to kontraproduktivni.
Ale nevim, ted babo rad!
Na druhou stranu se casto pise, ze probiotika jsou pro imunitu velmi prospesna, takze co si vybrat, ze? ![]()
@Pdoctor Ano, takhle je to snad se vším..😁 jedni doporučují, druzí jsou odpůrci. 🙄 😃 A vy si můžete vybrat! ![]()
Jeste co me ted napadlo, pokud detem neni od pohledu vylozene strasne spatne, nemaji bolesti atd., nesrazim horecku. Proste neridim se teplomerem, ale pocitove.
Dlouho jsem ja blbec mela sileny strach z kazde teploty ci horecky a naprosto zbytecne ji srazela, i kdyz deti byly OK. Ted uz to nedelam a snad to do budoucna take bude mit nejaky kladny prinos.
Nerikam, ze jsem deti tyden co tyden cpala antipyretiky, ale proste zbytecne jsem do prubehu nemoci zasahovala a nenechala pracovat imunitu.
Jen dodavam, ze deti mam momentalne ve veku 2 a 4.
Otuzovani? Moje starsi sestra mela prepych, vyrustala castecne v rodinnem dome dedy a babicky, kde bylo teplo jen v jedne mistnosti - takova rozsirena kuchyne, ostatni nevytapene. Cili tzv. studeny odchov. Ja se uz narodil v panelaku, a tam byly ve vsech mistnostech teploty 20 stupnu a vice.
A sestra? Celou zakladku nemarodila, stezovala si, ze kamaradky marodi a ona nic. A ja? Nekolik tydnu vzdy na druhem stupni jsem mel respiracni choroby.
Obe deti z tech nemoci v cca. 5 letech vyrostly, marodily predtim skoro porad. Co u nas vsech pomaha je vitamin C, D a zinek. Ten vitamin D je dulezity prave u MS.
@Pdoctor
Já mám děti 3 a 4 roky a teplotu srážím nurofenem, pokud přesáhne 39°C.
Teď nedávno měl syn aftózní stomatitidu a horečku měl 40,6°. Trvaly asi 5 dní a to už jsem prostě musela srážet. Navíc jsme skončili i v nemocnici, jelikož měl hodně zduřelé sliznice v krku..
Ale samozřejmé zvýšené teploty nesrážím.
@Anulka1c Jo, to je pekny svinstvo. Aftozni stomatitidu mela dcera v lete. Do nemocnice jsme nastesti nemuseli, ale horecky mela vysoke cca tech 10 dni a nurofen jsem ji take davala kvuli neskutecne nateklym dasnim na bolest.
No vsak to doma znate… ![]()
@blumen
Ano, vitamín D bereme všichni.
Předepisují nám vigantol v MS centru, jelikož naše dětská doktorka si myslí, že je to zbytečné.
Hledáme jiného dětského lékaře už půl roku. Tuhle doktorku nám přidělila VZP, protože jsme se stěhovali a k tomu předešlému lékaři jsme to měli daleko.
Manžel má v rodině s roztroušenou sklerózou ještě otce a sestru, které to zjistily nedávno.. A bohužel je velká pravděpodobnost, že RS budou trpět i děti..
Paní doktorka v Ms centru pořád manželovi říká, že děti nesmí tolik marodit, ale není to tak lehké.. snažíme se, snad se to zlepší
@Pdoctor
No bylo to opravdu skvělý. ![]()
Dásně měl taky oteklé, nechtěl ani jíst.
Maximálně vývar a pak nás zachraňovaly nutridrinky na doporučení jedné doktorky v nemocnici..🙄 😁 protože syn je dost hubený, na 98cm má jen 12kg, je to kostička 😁