Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Rozalinka
Mě naopak veterinář řekl, že kočičí blecha jde jen na člověka a kočku nikdy ne na psa. A stejně tak psí. Každopádně nejúčinnější je Bolfo pudr. Ten na rozdíl od kapek nikdy nezklamal, tak přeju hodně štěstí ![]()
@marcela74 Já taky ne, vyhledal jsem. Ale obecně: U hmyzu s proměnou dokonalou slouží larvální stadium právě k vykrmení jedince a nashromáždění zásob. Pokud by larva nepřijímala potravu, tak by musela být kukla logicky menší (nebo aspoň energeticky chudší, kdyby jen cucala vodu a bobtnala), než vajíčko. Dospělí bleší samečci nepřijímají potravu vůbec.
Já jsem zase viděla nějakej pořad a tam říkali, že většinou jsou to blechy kočičí a i na psech… je to i v tomhle článku http://www.scalibor.cz/…oehe_CZ1.asp
Hon na blechu začíná přituhovat
asi se radši zdekuji do bezpečí. Ciao dámy a klobouček
http://files.cesky-hezky.webnode.cz/…4434__43.jpg
Když to doma vystříkám tím bio killem, může zůstat míca v bytě? Neuškodí jí to? Rozjela jsem taktiku kočka domů a blechy z domu na kočku, napijou se a zdechnou.
@Rozalinka
Neměla by v tom prostoru být, spíš jí zavři na chvíli do jiné místnosti a po vyvětrání ji ta pust. ![]()
@Rozalinka já to brala stejně jako ty, že blechy co jsou doma vlezou zpátky na psa a chcípnou a asi to funguje.
A tomu že kočka nepředá plechu psovi a naopak nevěřím. U našich mě přijde, že to jeden přinese a za chvíli jsou zablešení všichni jak psi tak kočky. Našich fenula měla většinou štěstí, že měla obojek proti blechám tak jí to minulo.
Holky, myslíte, že můžu Bio killem nastříkat i plyšáky děcek?
Ne všechny se můžou prát.
@Rozalinka píše:
Holky, myslíte, že můžu Bio killem nastříkat i plyšáky děcek?
Ne všechny se můžou prát.
a co tak je narvat do mrazáku (ty plyšáky), tam by přežít neměly
@Anulka píše:
a co tak je narvat do mrazáku (ty plyšáky), tam by přežít neměly
Holky, já mám vyzkoušenou kapku za krk Stronghold, je dražší, ale účinná. Veterinář radil, zakapat kočku večer, tak hodinu na ní nesahat, hlídat jí, aby si to nevytřela o koberec a pustit ven až ráno. Osvědčilo se.
Rada pro všechny postižené:
Pokud blechy koušou i Tebe, tak už je prostředí dost zamořené (původní hostitel už jim nestačí).
V případě, že máš zamořeno úplně všechno a zamoření trvá např. měsíc (tzn. máš zamořeno i oblečení ve skříních), musíš postupovat ve 4 fázích, a pokud jednu z fází vynecháš nebo ji provedeš jen v určité části bytu a jinde ne, tak máš smůlu a množí se dál. My jsme si původně mysleli, že nás koušou komáři, tak jsme to neřešili a pak jsme odjeli na 2 týdny na dovolenou a po návratu nastalo peklo.
1. fáze - pokud se Ti oblečení nechce prát, tak veškeré oblečení zabal systematicky do igelitových tašek, zagumičkuj a postupně dávej tašky vymrazit na -25 st. C do mrazáku na 8 hodin (já se postupně zbavila veškerých potravin v mrazáku ve prospěch oblečení). Je možné, že stačí mrazit kratší dobu, ale máme vyzkoušeno těch 8 hodin a funguje to. Po vytažení tašek tam dávej další a další tašky. Oblečení z tašek vytahuj až po ukončení 4. fáze a zjištění, že je „vzduch čistý“. Do té doby musíš mít ve skříních tzv. „sáčkový systém“… Prádlo se pere minim. na 60 st. C, ideálně na 90 st. C. Pokud máš prádlo, které se nesmí prát na 60 st. C, tak po normálním vyprání na 30-40 st. C a po usušení ho dej do sáčku a do mrazáku. Dále vnitřní části skříní vytři hadrem, který je postříkaný Savem (můžou tam být vajíčka).
2. fáze - všechno důkladně povysávej, tzn. koberce, podlahy, sedačku i její všechna zákoutí, matrace (i spodek matrací), pod postelemi, za nábytkem, prostě vše. Já např. našla blechy na závěsu v 80 cm výšce, v této výšce můžou být i na stěnách. Vysávání takto důkladně prováděj 2×-3× týdně. Vysáváním vychytáš starší blechy, které jsou nebezpečné tím, že kladou vajíčka.
3. fáze - všechno plošně vystříkej Raidem do 80 cm výšky. Pokud vynecháš nějaké místo, máš smůlu (Murphyho zákon schválnosti zde funguje bezvadně). Nezapomeň stříkat za skříněmi, postříkat i závěsy odspodu, veškerá zákoutí. Touto fází se zbavíš mladých blech, které se nedají povysávat vysavačem, protože jsou příliš rychlé a nejdou vůbec vidět. Já jsem je viděla až mrtvé po postříkání Raidem.
4. fáze - pořiď si parní vysavač. Horkou párou 100 st. C jdou zničit veškerá vajíčka v textiliích. My jsme ze zoufalství zakoupili snad jediný pro tyto účely funkční parní vysavač Kärcher za 12 tis., který pod tlakem 4 bary tryská horkou páru do koberce a v zápěti ji vysaje pryč, takže je koberec skoro suchý (larvy milují vlhko, takže se snaž nic zbytečně nemáčet nevyždímanou hadrou). Ty levnější produkty jsou jen parní čističe, ne moc výkonné, takže práce s nimi trvá dlouho. Pokud nemáš tolik peněz, kup si aspoň ten parní čistič nebo hodně výkonnou parní žehličku. Horkou párou musíš pomalu přejet veškeré matrace (i zespodu - tam jsme měli několik larev, takže i vajíčka), sedačku (všechna zákoutí) a koberce.
Pokud se na 4. fázi vykašleš (protože po 3. fázi Tě přestane všechno kousat), tak se to bude líhnout dál a budeš muset několikrát zopakovat fázi 2 a 3 do totálního psychického kolapsu. Záleží ovšem, jak moc a jak dlouho máš zablešeno. Pokud už zablešení trvá několik týdnů, tzn. několik týdnů už Tě něco kouše, tak vajíčka tam už budou. My jsme v okamžiku likvidace blech např. matrace jen vysávali a stříkali několikrát Raidem a po měsíci jsme tam stejně uviděli larvy, takže opravdu ošetření horkou párou neodkládat, nevyplatí se to.
Toto všechno je moc práce, ale úspěch je zaručen. Život není žádné peříčko…
Nestříkejte dětské hračky a další věci pro děti nějakými sajrajty. Stačí zmrazit v mrazáku na -20 st. C na 8 hodin. My jsme zamrazovali snad všechno, co šlo. Postupně jsme vystěhovali jídlo z mrazáku a nakonec jsme tam dali vymrazit na 8 hodin i peřiny a polštáře. ![]()