Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Tak menstruace Ti zmizela, ptz mas v tele malo tuku. Tusim pod 12 procent mizi. Baletky nemivaj ms. Telo si to nemuze energeticky dovolit. Az naberes, zase budes menstruovat.
Menstruace se ti při zdravém nabíráni živin zpět může samovolně vrátit anebo nemusí, a v tom případě je vhodně navštívit gynekologa. Vše závisí na tvém individuálním stavu, jak budeš zpět nabírat, a hlavně záleží na tvém těle:)
Tak jsem to nasla, pod 16 procent tuku v tele menzes mizi..takze by se teoreticky mela vratit, az se dostanes nad to.
Příspěvek upraven 24.08.21 v 21:55
@Tarjei píše:
Tak menstruace Ti zmizela, ptz mas v tele malo tuku. Tusim pod 12 procent mizi. Baletky nemivaj ms. Telo si to nemuze energeticky dovolit. Az naberes, zase budes menstruovat.
To samozřejmě vím, ale nechci nabrat tím stylem, že do sebe budu denně ládovat brambůrky, smažák, hranolky, sladkosti,… Chci nějak vyváženě a zajímá mě, jestli to nutriční terapeuti dělají
Taky jsem někde četla, že pro návrat je potřeba minimálně 2500 kcal, má s tím některá zkušenosti, je to pravda?
Zakladatelka
@Anonymní píše:
To samozřejmě vím, ale nechci nabrat tím stylem, že do sebe budu denně ládovat brambůrky, smažák, hranolky, sladkosti,… Chci nějak vyváženě a zajímá mě, jestli to nutriční terapeuti dělají
Mas pred sebou jeste dlouhou cestu, chapu, psychika je svinstvo.
@Anonymní píše:
tak samozřejmě, že nutriční terapeuti pracují pouze se zdravou a vyváženou stravou, otázka je, co si z toho ponaučení vezmeš - určitě nutriční terapeut nebude doporučovat brambůrky a smažák ![]()
@stinga to je v jeji hlave jeste tak nastaveny, ze v jidlu ma tendence videt to zlo..snad se to srovna. Ja mela kolegyni s anorexii. Kdyz prisla ke mne na smenu, pila jen vodu a nic moc nejedla. Ja stary pozitkar jsem se pred ni furt necim cpala, docela to pomohlo, za dva mesice uz pila colu s cukrem a byla schopna snist treba Snickers, aniz by se trapila, co to udelala.
@Tarjei aha, díky za objasnění, mi to přišlo úplně absurdní, jak si někdo může myslet, že nutriční terapeut mu bude cpát hranolky a sladkosti
Nutriční terapeut ti může pomoci sestavit jídelníček. Jíst ale musíš ty a tak, aby tvoje tělo dostávalo to co potřebuje - s tím jak to naplánovat i pomůže právě nutriční terapeut.
Menstruace by se ti měla vrátit poté, co přibereš. Potřebuješ alespoň 17 % celkové tělesné skladby, aby tvořil tuk.
Pokud to tak není, tak tělo vypíná rozmnožovací funkce, protože by tě případné bylo příliš rizikové. Zároveň sám ten tuk má endokrinní funkce a taky pomáhá udržovat zdravý nerovový systém. Je to potřebná a důležitá složka tvého těla.
Gynekolog v tomhle bohužel nic nenadělá.
S tím, že menstruace se vrátí až s nějakým procentem tuku, nesouhlasím. Já mám tuku asi 25 % a než jsem se naučila stravovat adekvátně k fyzické aktivitě, kterou mám, tak jsem měla s menstruací velké problémy. U mě je potřeba dostatečný energetický příjem a hlavně dostatek všech živin, hlavně tuků a bílkovin. Takže zakladatelko rozumný nutriční terapeut určitě pomůže, ale bacha na to jsou terapeuti různé úrovně - někteří na to studovali na lékařské fakultě (k těm ano) a někteří mají jen kurz (těm se vyhni obloukem). S těmi 2500 kcal to pravda není, to je hodně individuální, ale u tebe to bude určitě méně - závisí to na váze, výšce a fyzické aktivitě. Opět ti to nastaví dobrý nutriční terapeut. Jinak doporučuji sledovat na instagramu kanál nehladu, případně se dá s holkama domluvit i konzultace - jsou výborný.
Zdravím,
Kvůli mentální anorexii jsem asi někdy v únoru přestala menstruovat. Teď se léčím a v září jsem objednaná k nutriční terapeutce, která jen zatím ví, že se léčím s anorexií. Chtěla bych se zeptat, jestli mi může pomoct s navrácením menstruace, jestli jí o to můžu požádat atd… Vím, že mi zmizela kvůli nedostatku jídla, ale nevím, jestli se to řeší s ní nebo s gynekologem. Předem děkuji za odpovědi