Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj, potřebuji poradit ohledně fotek. Mám uložené na paměťové kartě všechny fotky, polovina z nich je poničená, je vždy půlka fotky a druha půlka je šedá, nebo různě barevné, nebo celé zakryté a je vidět jen čtvereček. Chci se zeptat zda to dělá telefon nebo paměťová karta? Vím že to nepůjde už opravit a ráda bych tomu do budoucna předešla…Moc děkuji za rady!!
Karta. Nezbyva nez zalohovat a zalohovat a nejlepe tisknout. Bohuzel. Ja takto prisla o vsechny miminkovske fotky svych deti. Byly na externim disku.
Z 90% to je poničená paměťová karta, ony flash paměti vydrží určitý počet přepsání a pak jdou do háje. Jediná obrana je nechat telefon rovnou odesílat fotky do cloudu, ale tam se zase může někdo poměrně snadno nabourat.
Zálohovat, zálohovat, zálohovat. Aspoň na dvě různá místa pro případ, že jedno kiksne. ![]()
Já mám SD kartu zhruba půl roku novou…měnila jsem kartu za větší, z 8GB na 16GB tak asi vadný kus
zálohované to zřejmě mám, plus se to snažím přetahovat do notebooku.Ale štve mě to, tak zakoupím novou…
@tereza555 Ještě zkuste fotky ukládat do paměti telefonu, ať vyloučíte chybu tam, jinak pokud je karta nová, zkuste jí reklamovat.
Edit: Ještě si zkontrolujte jakou maximální velikost karty váš telefon podporuje, všimla jsem si, že u levných telefonů to kolikrát bývá těch 8GB max.
Existují firmy, které se zabývají záchranou dat. Tak příště než se rozloučíte s kartou a daty tak to zkuste. Dokáží toho poměrně hodně. Jinak nepodceňujte formátování karty.
@JoHoP Formátování flash paměti je absolutně poslední možnost, tahle paměť při formátování ztrácí kapacitu a když jsem dělala stáž na IT helpdesku velké společnosti, tak jsem viděla dost flash pamětí zničených formátováním a to jsem tam byla 8 měsíců.