Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
malej jde poprvé do školky .Není zvyklý být s nikým jiným beze mě ani s babičkou .Mám ho nechávat od prvního dne spát ve školce ,nebo radši vyzvedávat po obědě a nechat ho tam spát třeba až po měsíci.Jak jste to dělaly vy ,nebo jak to máte v plánu dělat?
Pockej a to jde zitra poprvy?
Ja mam celkem mamanka a predstava, ze tam bude hned celej den se me vubec nelibi, i to dopoledne pro nej bude celkem narocny. A to uz beze me byl i tyden, ale s babickou. Prvni den bych ho tam asi nenechavala celej den, bude v novym prostredi, cizi lidi a pokud bez tebe jeste nebyl, tak to pro nej bude asi celkem stresujici. Ale zalezi, jakou ma taky povahu.
Ahojky,
tak malá jde zítra taky poprvé do školky.Mám z toho hrůzu. Původně jsem chtěla, ať jde pouze na dopoledne, ale ona tam chce spinkat.Takže tam bude asi spinkat. Říkala jsem si, že bych tam po obědě zašla a zeptala se jí. Nevím. Mám strach, že jí to tam bude do odpolede dlouhý.Ona je docela zvyklá beze mě.Často je u babiček, ale jen na odpoledne.
Jinak kamarádka doporučovala nechat hned od začátku na celý den, že by si musela zvykat dvakrát. Prvně na dopoledne a potom ještě na spinkání. Jina kamarádka zase radí, první den jen na dvě hodiny, druhý na tři atd. Tak nevím. A co malej, těší se do školky, chce tam spinkat? Naše Karolínka je moc natěšená, posledních 14 dní se mě každý den ptá, kdy už půjde do školky.
no jo úplně poprvý
beze mě byl ted min.týden v Ikea koutku tak 40min-a dobrý .Ale když jsem chtěla chodit min..rok na AJ tak jsem to musela zabalit ,jakej dělal vyrvál -to poprvý dobrý ,ale pak už vždycky řval celou hodinu co ta Aj byla.No taky mám bobky ,ale kvůli mojí práci tam dřív nebo později (teda spíš dřív)bude muset spávat .jen nevím jestli je lepší ho tam nechat hned od začátku nebo nějak „postupně“
![]()
Maty taky zítra jde poprvé.Nikdy beze mě nebyl a já bez něj.Nevim jestli brečet a nebo nervama lítat na záchod a nebo se radovat že pro něj nastala další etapa.
U nás mají rodiče dětí zustat klidně týden i déle a nebo dávat na hodinu či 2.
Já myslela že tam budu s ním a dnes říkal-ty domu já sám
tak jsem uvědavá,ale asi se dál než 5 metru od školky nevzdálim.Nevěřim tomu že to zvládne a mám o něj strašný strach.
![]()
Myslíte že se mu ve školce muže něco stát?Už někdo zažil uraz ve školce???Vim že jsem plašan ale díky tomu všemu co nás za poslední rok potkalo jsem k malému přilnula ještě víc a mám o něj větší strach
.
Zítra si tu písnem jak to dopadlo a všem moc držim palce
: jo malej se moc těší :Ale obávám se že ho to brzo přejde-repektive až ho nějaký dítě naštve ,nebo sie mu omrzí hračky.A s tím spaním nevím on spí domu i 2-3 hodiny v kuse a jak ho někdo probudí dřív tak je hoooodně nasranej -doslova .Aby mi tam pak moc nezuřil ,máme ve školce zkušební dobu 3 měs.tak mám taky strach ,že mi ho vyhodí
![]()
jinak jsem pro postupné zvykání takže zítra zkusim že tam budu chvilku s nim a další čas strávim za oknem
a zítra přidám hodinku
a pak budu chtít aby vydržet až do oběda.Na dýl ho tam dávat nebudu .Jsem stejně doma a bylo by mi tam smutno ![]()
pavlak5 píše: : jo malej se moc těší :Ale obávám se že ho to brzo přejde-repektive až ho nějaký dítě naštve ,nebo sie mu omrzí hračky.A s tím spaním nevím on spí domu i 2-3 hodiny v kuse a jak ho někdo probudí dřív tak je hoooodně nasranej -doslova .Aby mi tam pak moc nezuřil ,máme ve školce zkušební dobu 3 měs.tak mám taky strach ,že mi ho vyhodí![]()
Maty se taky strašně těší a obávám se aby to nedopadlo tak jak píšeš.neni zvyklej se dělit a vždy je všude na prvním místě.Bude to asi pro něj zklamaní ale třeba budem překvapené:-)
jo taky mě ted napadá ,že jsem se vůbec nezeptala jestli jsou učitelky nějak zdravotně vybavený ,nebo koli mají úrazů za rok .No co můžu říct za sebe a taky mě to děsí .Můj brácha ,když byl malej se na vycházce „odpojil“ a šel si sám domů,naštěstí si ho všimla sousedka a vzala ho k sobě -no a ve školce ? NIČEHO SI NEVŠIMLI a dokonce mámě tvrdili ,že tam ten den vůůůbec nebyl.
![]()
holky, já poslední týden usínám s myšlenkou na školku a s myšlenkou na školku se probouzím. Karolínka byla ve školce v červnu 3× na zvykání, byla tam sama bez mě. Moc se jí tam líbilo, ale musela jsem odejít tajně.Když zjistila že jsem pryč, byla úplně v pohodě. Ona je lítostivá a já mám srach spíše z toho, že jedno dítko začne plakat a ona se taky přidá.
pavlak5 píše:
jo taky mě ted napadá ,že jsem se vůbec nezeptala jestli jsou učitelky nějak zdravotně vybavený ,nebo koli mají úrazů za rok .No co můžu říct za sebe a taky mě to děsí .Můj brácha ,když byl malej se na vycházce „odpojil“ a šel si sám domů,naštěstí si ho všimla sousedka a vzala ho k sobě -no a ve školce ? NIČEHO SI NEVŠIMLI a dokonce mámě tvrdili ,že tam ten den vůůůbec nebyl.![]()
máme stejné myšlenky.taky se o ní strašně moc bojím…
tak to je mazec
pavlak5 píše:
jo taky mě ted napadá ,že jsem se vůbec nezeptala jestli jsou učitelky nějak zdravotně vybavený ,nebo koli mají úrazů za rok .No co můžu říct za sebe a taky mě to děsí .Můj brácha ,když byl malej se na vycházce „odpojil“ a šel si sám domů,naštěstí si ho všimla sousedka a vzala ho k sobě -no a ve školce ? NIČEHO SI NEVŠIMLI a dokonce mámě tvrdili ,že tam ten den vůůůbec nebyl.![]()
Kamarádky syn ve 2 letech utekl když se sprchovala.Všude ho hledala i policie a až 5 hodin po té si ve školce učitelka všimla že tam má cizí dítě celé dopolko navíc a to jen proto že pro něj nikdo nepřišel
.Taky mě to děsí.Když si nevšimnou že je jedno naví tak jedno ztracené taky přehlídnou. ![]()
pavlak5 píše:
malej jde poprvé do školky .Není zvyklý být s nikým jiným beze mě ani s babičkou .Mám ho nechávat od prvního dne spát ve školce ,nebo radši vyzvedávat po obědě a nechat ho tam spát třeba až po měsíci.Jak jste to dělaly vy ,nebo jak to máte v plánu dělat?
Fičela jsem tam vyzvednout ho po obědě, a on mě poslal zpátky domů
.
Jestli někdo kdy brečel, že jde syn do školky, tak jsem to byla já (mám z toho prvního dne fakt ostudnou fotku, kde se tvářím jak Boží umučení
).
Tež by ale nemuselo zítra tak pršet (tu leje od rána jak z konve a ještě nepřestalo
), to není pro děti moc dobré přivítání.
Ahoj holky,
ja uz mam predskolaka(ktery jde zitra prvne do nove skolky,ale to je neco jineho),tak vas jdu ze zkusenosti utesit
.
Nebojte,ty deti vas jeste prekvapi a urcite to zvladnou.Ja jsem teda pro postupne zvykani,prvni den bych triletaka na cely den nenechala,ale je to taky o diteti.
Ten muj mamanek nebyl vubec,do skolky jsme se chodili hravat davno pred nastupem(meli takove volne hodiny pro deti jeste nechodici do MS) a kdyz jsem sla s nim jeste pred zahajenim jen tak na cumendu na zahradu,tak me vyhnal domu a chtel tam zustat..Jesne,my jsme byli exoti,chodici domu s placem,protoze tam chtel zustavat hned i na spani a ja ho tam nemohla nechat,protoze jsem byla na RD.. ,jsou deti,co zase placi,kdyz tam rano jdou(tech je asi vic).
Prvni rok jsem ve skolce dobrovolne vypomahala,tak jsem zazila tu realitu „uvnitr“,kdy to nemate z pohledu ani ucitelky ani nezasveceneho rodice.Nektere deti plakaly jen za pritomnosti rodicu,nektere plakaly,kdyz uz se blizil cas vyzvednuti ditete,nektere(malo)plakaly cele dopoledne-ale to se rodic stejne nedozvedel.A vetsinou i ty hodne uplakane pak prestaly a zacaly se vic zajimat o hry a kamarady.
Urazy se stat muzou(muj manzel mel treba ve skolce dvakrat zlomenou ruku,muj bratr ze skolky odesel,aniz by si ho nekdo vsiml-ale to uz je vic jak 30let,dnes si myslim,davaj daleko vetsi pozor)..proste muzou,ale to se muzou stat i doma,venku s vama..ted si vzpominam,ze memu synovi ve skolce na plavani pribouchli zeleznyma dverma prsty,ucitelka zelena strachy mi ho predavala,ale copak ona za to mohla?/nemohla/..na tohle radeji nemyslet dopredu..
Zkratka..urcite to ty vase detatka zvladnou,nebojte.A jeste uvidite,jak se tam budou tesit na kamarady..
Hodne zdaru ![]()
Jo a jeste jsem chtela..do tech tri let jsem byla porad s nim,vecne sama,nikdy jsme nebyli bez sebe..a presto nebyl maminak a nastup do skolky zvladl on na jednicku(co si pamatuju sebe,silela jsem naprosto stejne jako vy,knedlik v krku a strachem obri oci..)