Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
U nás se osvědčilo začít jen s dopolednem, asi na 2 týdny, pak měli ve školce nějakou akci na odpoledne, na kterou se malej těšil, tak tam zůstal i po obědě. A pak jsem ho tam už začala nechávat celý den.
Pokud můžeš, asi bych to zkusila takhle postupně, uvidíš.
U nás je to tak, že se Martínek na to odpoledne i těší, protože celé dopoledne mají nějaký program, až odpoledne si může užít všechny hračky a volnou hru s ostatními dětmi. ![]()
no tak jsme se navzájem trochu poděsily -no asi opravdu nemá smysl nad tím přemýšlet dopředu .Radši budu doufat ,že učitelky mají dost zdravého rozumu
(ikdyž sestra -taky uč.MŠ říká ,že nikdo normální tuto práci dělat nemůže -protože by se zbláznil
)
No ještě se poptám ve školce ,ale myslím ,že dost lidí bude začínat jen na dopo tak apon tento týden a pak uvidíme jak to s prckem bude vypadat.
takže zejtra sem přijdte hodit nejnovější postřehy jak to dopadlo u vás.Těším se ![]()
a přeju hodně zdaru zejtra .
Ps:tady taky prší ,tak jsme dnes kupovali nepromokavý kalhoty -naděje ,že je vyskoušíme je zatím dost velká ![]()
Holky vy všichni co máte strach, že to vaše děti ve školce nevydrží nebojte. Já mám žkušenost z praxí a od mojí mamky která je učitelka v MŠ a to náledující. první dny jsou pro děti nejnáročnější, ale paní učitelky bývají v mnoha směrech skvělé snaží se děti zaujmout hračkami a činnostmi a když to dělají jiné děti ostatní co se chvilku vzpírají se nakonec připojí také a zvyknou si, jelikož nechtějí z dětského kolektivu nikterak vyčnívat. Už takto malé děti si všímají rozdílů a chtějí jít s davem ![]()
Jen vám povím své zkušenosti. Např. dítě, které se doma neumí samo obléknout se ve školce obléká, dítě, které nemá rádo máslo ho ve školce jí… apod… Myslím, že mnoho z vás bude příjemně překvapeno jak vaše ratolesti ,,dospějí,, ![]()
Ovšem jsou případy,ojedinělé, kdy děti řvou řvou a řvou třeba celý školní rok, ale dám vám radu, kterou ná učili ve škole.je to kruté, ale musíte nechat řvoucí dítě, které chce maminku vyřvat a maminku nechat odejít je to strašné pro tu matku i pro dítě, ale jestliže bude maminka neustále ustupovat a ustupovat tak si nakonec nedojde ani sama na záchod(myšleno metaforicky)
Vstup do školky je pro děti významným mezníkem neulehčujte mu to
jestliže budete chtít dítě nějak motivovat slibte mu nějakou činnost kterou spolu podniknete až se vrátí ze školky ![]()
(omlouvám se za proslov
)
a pro co jsi teda ty ? postupné zvykání ,nebo hned celý den?(jako ze strany profesionála)
K tomu pláči ráno, když maminka odchází ze školky - je to docela časté, je to hodně nepříjemné, ale co je důležité udělat - MAXIMÁLNĚ TO ZKRÁTIT!
Ze mě musela Martínka paní učitelka sundat, vyšplhal se po mě jako opička a držel se mě kolem krku, srdceryvně plakal… ovšem jen pár minut, jak mě neviděl, byl hned v pohodě.
Mám štěstí, ač byl velký mamánek a v době nástupu do školky si od dětí dost odvykl (kvůli nemocem jsme byli snad tři měsíce zavření doma), tak plakací scénu jsme měli jen dvakrát. ![]()
Oba synové měli rádi školku, já už chodila do práce, takže nastoupili na celý den a zvládli to, staršímu byly 3 až za dva měsíce a v pohodě. Za mě, já bych dala rovnou na celý den, oni se s tím poperou, takhle by si museli zvykat dvakrát. Neměla jsem nikdy hlídání, takže ani po obědě je nešlo brát.
Ořvala jsem to u obou a budu brečet i u malé, jsem měkota ![]()
jo asi to bude doják ![]()
já si pamatuju jako malá ,že mi i to dopoledne bylo veškolce dlohý ,vlastně delší jak odpoledne.A pamatuji si taky jak jsem záviděla dětem co mohly ve školce spát.A víte proč ? protože se závodilo ,kdo během té hodinky na odpočinek ukroutí víc knoflíků z pyžama a povlečení -no a máma to pak musela přišívat -ale pravda je že v tom nebyla sama.
pavlak5 píše:
a pro co jsi teda ty ? postupné zvykání ,nebo hned celý den?(jako ze strany profesionála)
postupné zvykání pro ty nejmenší děti určitě tzn. od 3-4 let tak minimálně 2 týdny, předškoláky nevím nevím ty bývají otrlejší a lépe se s tím srovnají jsou samotatnější a ,,chytřejší,, a když se nemluví o mamince tatínkovi tak i ani nevšimnou, že už je odpoledne
(teda pokud je dobrá učitelka co umí děti správně motivovat a zaměstnat) Ale vše je to o dětech každé je jiné vy nejlíp je musíte znát a vědět co zvládnou i když třeba ze začátku s brekem, ale jednou se přece musíte ,,odstřihnout,, čím dříve se tak stane tím lehčí to pak budete mít i doma ![]()
pavlak5 píše:
jo asi to bude doják
já si pamatuju jako malá ,že mi i to dopoledne bylo veškolce dlohý ,vlastně delší jak odpoledne.A pamatuji si taky jak jsem záviděla dětem co mohly ve školce spát.A víte proč ? protože se závodilo ,kdo během té hodinky na odpočinek ukroutí víc knoflíků z pyžama a povlečení -no a máma to pak musela přišívat -ale pravda je že v tom nebyla sama.
tak to je super…
my zase jako malí jme museli při spaní ve školce ležet jen na zádech(nevím proč) no a my dělali všechny možný výkruty hlavou aby to nikdo nepoznal, anebo ti co spALY u poližek si tam hovávali hračky
no a ten kdo zlobil spal v ředitelně ![]()
Kačenka jde dnes taky poprvé do školky. Není sice typický mamánek, protože jí už dva roky hlídá babička. Musela jsem do práce a znáte to, jak je to se školkama. Ale letos jí konečně vzali a tak razí. Spát tam určitě nějakou dobu nebude, ale taky mám strach, jak to sama zvládne mezi cizíma lidma.
to se divím ,že se ředitelka nebála co jí tam ten „spáš“ vyvede
![]()
Jinak už jsem nachystala snídani a zachvíly vyrážíme Uf uf -pocity jakoch snad do té školky šla poprvé já -malej ještě spí a vůbec ho to netankiuje
Diskuzi jsem četla jen zběžně.
Jen jsem chtěla říct, maminky, co bez vás dítko ještě nebylo déle než hodinu, nebojte se. Ono to zvládne, lépe než vy
![]()
Můj starší chodí do školky od 3 let. Školku máme na druhém konci města, ale vzhledem k nedostatkům míst jsem ráda, že ji máme a chodí tam. Z časových a organizačních důvodů - spánek malé, pro něj nestíhám po obědě chodit. Snad od začátku je tam i na spinkání - chodí ale až na 9 hodin a o půl 3, hned po svačině domů. Takže je tam vlastně podobný čas, co děti, které přijdou ráno a odcházejí po obědě. Samozdřejmě vidí, že ostatní děti jdou někdy po obědě, je mu to líto, tak jsem to občas skousla, vzbudila malou a šli jsme pro něj. Nebo vypomohla babička. Ale jde spíš o ten pocit, o potěšení dětské dušičky.
V zimě jsem ho tam několikrát nechala i do zavíračky. Byla zima, ven se nedalo, tak jsem si řekla, ať je mezi dětmi. Bez problémů.
Od začátků žádný problém, neplakal jako jiné i větší děti, je celkově šikovný, u dětí i učitelek oblíbený. Až teď, jak je starší, tak reptá, že tam nechce, ale to spíš zkouší na mě. Vím od učitelek, že nepláče a jakmile se za mnou zavřou dveře, jde za dětmi a je ve svém živlu.
To byl do 3 let doslova mamánek. Kojila jsem ho 2 roky a 9 měsíců, byl ode mě jen když jsem byla u lékaře nebo v porodnici. A já si právě myslím, že toto je důvod té sebejistoty. Neodkládala jsem dítě k babičkám, neprahla jsem po životě jako dřív. To nemyslím nijak špatně, ale vím, že některé maminky se věnují práci, koníčkům a dítě je třeba i týdně den dva u babičky, každého věc.
Ale pozorováním na svých dětech ve srovnání s ostatními, o kterých vím, že jsou např. nekojené, od útlého věku občas hlídané, jsou tito mamánci sebejistější, samostatnější, díky ranné péči se rychleji odtrhnou.
Kamčo Dalmatinko a ostatní, věřím, že se osamostatní takovým fofrem, až to bude Tobě líto
![]()
Držím pěsti, ať to zvládnete.
I má dcera je samostatná, sebejistá. Je teda ještě kojená, před pár měsíci ještě mamánek, hrůza ji někde nechat - nutně. Ale včera musela být celý den u babičky a dědy - nutně, lékař. Až mě to překvapilo, s jakou hladkostí to proběhlo. Do kolektivu ji samozdřejmě ještě nemám v plánu dávat, má čas.
Ještě jsem chtěla dodat, že po rozhovoru z učitelkami v naší školce jsem zjistlila, že děti které předtím chodily do jeslí si na školku rozhodně nezvykají lépe.
Nejlépe jsou na tom děti, se kterými byly maminky 3 nebo 4 roky doma. Ale nejsou to statistiky, jen mé pozorování.
U nás ve školce není umožněno být nějaký čas ze začátku s dítětem a já s tím souhlasím. Podle mě to spíše ztěžuje adaptaci na školku a svým způsobem přidělává učitelkám další práci v době, kdy by už většina dětí měla období zvykání a slziček za sebou. Stejně to přestřižení pupeční šňůry musí jednou přijít. U nás to ve školkách není snad nikde, někde ano, ale podle mého názoru je tato „pomoc dítěti“ spíš úleva pro maminku.
My jsme si celou školku prohlédli asi týden před nástupem, to nám učitelky ukázaly, kde je co a první den už nastupovalo každé dítě samo.
Tak my to už máme za sebou. U nás to bylo lepší v tom, že holka bude chodit do třídy s tou starší, maj smíšený třídy, tak to šlo. Těšila se, slibovala, že nebude zlobit, dokonce podala učitelce ruku, jak to viděla u ségry a pak mi obě mávaly z okna. Tak snad to bude dobrý. Spíš mám obavu, že když bude chodit jenom na 5 dní v měsíci, že se bude do školky dobívat i jindy, až tam půjdeme odvést tu starší. ![]()