Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Těhotenství se nikdy nepočítá od početí, ale podle prvního dne poslední MS, upravuje se pak dle velikosti plodu na UTZ ve 12tt a to neznamená, že to bylo od početí. Tam prostě mohla ovu nastat o pár dní dřív nebo později, takže se to upraví na +- o týden. Já mam dle MS 24+4, ale dne UTZ 24+5, tedy že ovu byla dříve o den než dle MS. Jinak ovu je +- přibližně v půlce cyklu, takže početí proběhlo cca o 14 dní později od ovu, takže jsem dle ovu cca 22+něco…
Příspěvek upraven 04.01.12 v 23:26
jasne…jenze ja myslela ze pak uz se to zapisuje dle ultrazvuku-tudiz dle miminka na ultrazvuku…prvni termin mam 4.6.druhy 20.6.
hamika píše:K-a-č-i-k píše:datum početí se počítá podle velikosti plodu ve 12. týdnu, ne? Takže podle mě, když je zakladatelka 12+4, by to měl být údaj z ultrazvuku, ne podle poslední ms, takže dle mě je to od početí.kvetinkapodsluncem píše:těhotenství trvá 40 týdnů od prvního dne poslední menstruace. Datum početí doktoři jen tak nedokážou vypočítat
ja si myslim ze je to od poceti
Mně dr. určil už v 9. týdnu oboje, měla jsem v termínech porodu dle ms a dle utz rozdíl 14ti dní a vždy se držel výpočtu dle UTZ, tj. od početí a jak se ukázalo, opravdu odpovídal skutečnému datu porodu.
Zakladatelko, v průkazce bys měla mít napsané, jestli to bral podle utz nebo ms a tím by to mělo být jasné, aspoň já si myslím
UTZ ve 12tt je upřesnění termínu porodu podle velikosti plodu. Není to termín podle početí. Jen se ten termín malinko přizpůsobí možné dřívější nebo pozdější ovu.Já osobně měla v průkazce jeden termín porodu. Někteří gyndaři používají více termínů, nevím proč.
Jinak první termín v 7tt jsem měla asi o týden později, než pak podle UTZ ve12 tt. Mívám ovu kolem 20 dne, takže i termín se tomu podle výpočtů plus mínus přizpůsobil. Asi myslíš tohle. Nicméně i tak když je zakladatelka 12+4, tak se to pořád uvádí jako od poslední menstruace.
já mam v průkazce zapsán termín dle MS a termín dle UTZ, jinak se mi týdny píší dle MS na kontrolách, takže jsem dneska byla a mam napsáno 24+4.
jpichova píše:
Vždy se to počítá od poslední menstruace,nikoliv od početí. Protože jak mi můj gynekolog řekl,početí a otec jsou vždy nejístí
Ležela jsem na rizikáči s maminkou,která přesně věděla,kdy k tomu došlo,její přítel jezdil s kamionem. Ale podle MS ji to vycházelo jinak,dle toho se ale samo řídili doktořiPříspěvek upraven 04.01.12 v 23:23
Měla jsem to stejně jako tvá kolegyně.. Přesně vím, jaký den u mě k početí došlo, jezdila jsem do práce na několik dní, a prostě to u nás bylo jasný.. samozřejmě k tomu nikdo nepřihlédl, takže dle „jejich“ výpočtu jsem měla termín 12.1., dle mého 22.1. … no, tahali ho ze mě násilím 2 dny, až 20.1. podlehl.. chudák
Sice chápu, proč to podle toho nepočítají, ale někdy je to trochu škoda ![]()
Anonymní píše:
ok tak to chapu dobre…od ms to je 12+4 ale od poceti rozhodne min…s pritelem sem spala skoro o ty dva tydny dele…a s nikym jinym ne
Tak to vychází ![]()
asi so doktor bude klepat na celo ale zeptam se az pujdu na kontrolu…jestli v prukazce je to od ms
j.a.n.i1 píše:hamika píše:Týdny dle UTZ nejsou od početí !!! vše v těhotenství se počítá od poslední MS, případně od fiktivní MS, tj. 2 týdny před početím.K-a-č-i-k píše:datum početí se počítá podle velikosti plodu ve 12. týdnu, ne? Takže podle mě, když je zakladatelka 12+4, by to měl být údaj z ultrazvuku, ne podle poslední ms, takže dle mě je to od početí.kvetinkapodsluncem píše:těhotenství trvá 40 týdnů od prvního dne poslední menstruace. Datum početí doktoři jen tak nedokážou vypočítat
Mně dr. určil už v 9. týdnu oboje, měla jsem v termínech porodu dle ms a dle utz rozdíl 14ti dní a vždy se držel výpočtu dle UTZ, tj. od početí a jak se ukázalo, opravdu odpovídal skutečnému datu porodu.
Zakladatelko, v průkazce bys měla mít napsané, jestli to bral podle utz nebo ms a tím by to mělo být jasné, aspoň já si myslím
týdny podle utz jsou podle stáří plodu, tak z toho jsem vycházela, že plod nemůžu být starší o 2 týdny, když v těle ještě nebyl ![]()
Fiktivní ms? To je co?
Jinak teda myslím, že jeden vykřičník stačí, taky nepíši za větou 3 tečky ![]()
AdelQa píše:jpichova píše:Měla jsem to stejně jako tvá kolegyně.. Přesně vím, jaký den u mě k početí došlo, jezdila jsem do práce na několik dní, a prostě to u nás bylo jasný.. samozřejmě k tomu nikdo nepřihlédl, takže dle „jejich“ výpočtu jsem měla termín 12.1., dle mého 22.1. … no, tahali ho ze mě násilím 2 dny, až 20.1. podlehl.. chudák
Vždy se to počítá od poslední menstruace,nikoliv od početí. Protože jak mi můj gynekolog řekl,početí a otec jsou vždy nejístí
Ležela jsem na rizikáči s maminkou,která přesně věděla,kdy k tomu došlo,její přítel jezdil s kamionem. Ale podle MS ji to vycházelo jinak,dle toho se ale samo řídili doktořiPříspěvek upraven 04.01.12 v 23:23
Sice chápu, proč to podle toho nepočítají, ale někdy je to trochu škoda
No, máš holt poučení pro příště (zaplacené zbytečným vyvoláváním porodu), že pokud znám termín početí, tak hlásím poslední MS 2 týdny před početím bez ohledu na to, kdy byla…
prvni termin je od msa druhy tedy od teoretickeho stari miminka?
Anonymní píše:
asi so doktor bude klepat na celo ale zeptam se az pujdu na kontrolu…jestli v prukazce je to od ms
neptej se ho,přečti si to tady http://www.babyweb.cz/…-porodu.aspx
K-a-č-i-k píše:hamika píše:UTZ ve 12tt je upřesnění termínu porodu podle velikosti plodu. Není to termín podle početí. Jen se ten termín malinko přizpůsobí možné dřívější nebo pozdější ovu.Já osobně měla v průkazce jeden termín porodu. Někteří gyndaři používají více termínů, nevím proč.K-a-č-i-k píše:datum početí se počítá podle velikosti plodu ve 12. týdnu, ne? Takže podle mě, když je zakladatelka 12+4, by to měl být údaj z ultrazvuku, ne podle poslední ms, takže dle mě je to od početí.kvetinkapodsluncem píše:těhotenství trvá 40 týdnů od prvního dne poslední menstruace. Datum početí doktoři jen tak nedokážou vypočítat
Jinak první termín v 7tt jsem měla asi o týden později, než pak podle UTZ ve12 tt. Mívám ovu kolem 20 dne, takže i termín se tomu podle výpočtů plus mínus přizpůsobil. Asi myslíš tohle. Nicméně i tak když je zakladatelka 12+4, tak se to pořád uvádí jako od poslední menstruace.
jojo, přesně tak jsem to myslela
Podle mě je dobře, když je cyklus nestandardní, brát to jen podle utz, jako to dělal můj gynekolog, protože pak se mi naštěstí nestalo to, co popisuje AdelQa, což si myslím, že je šílený ![]()
Jinak to o nejistém otci, kdyby můj gynekolog pronesl a to se známe dobře, bych teda za vtip nepovažovala
A též vím přesně, kdy jsem otěhotněla.
hamika píše:j.a.n.i1 píše:týdny podle utz jsou podle stáří plodu, tak z toho jsem vycházela, že plod nemůžu být starší o 2 týdny, když v těle ještě nebylhamika píše:Týdny dle UTZ nejsou od početí !!! vše v těhotenství se počítá od poslední MS, případně od fiktivní MS, tj. 2 týdny před početím.K-a-č-i-k píše:datum početí se počítá podle velikosti plodu ve 12. týdnu, ne? Takže podle mě, když je zakladatelka 12+4, by to měl být údaj z ultrazvuku, ne podle poslední ms, takže dle mě je to od početí.kvetinkapodsluncem píše:těhotenství trvá 40 týdnů od prvního dne poslední menstruace. Datum početí doktoři jen tak nedokážou vypočítat
Fiktivní ms? To je co?
Jinak teda myslím, že jeden vykřičník stačí, taky nepíši za větou 3 tečky
No fiktivní MS je prostě 2 týdny před početím.
A tři vykřičníky se mi líbí víc…
Adelqa Taky to nechápu,ale asi protože to většina neví. Já tedy vůbec nechápu jak jsem mohla otěhotnět kdyžt jsem byla pernamentně unavená a ani si nepamatuju,že by jsme spolu spali
¨.
První jsme přenášela o 8 dní a druhý se na svět cpal o 5 týdnů dříve. Ale odpovídal velikostí i váhou o 14 dní později. A asi to byla pravda,protože jsem měla a mám dodnes rozházenou MS,mám cyklus 5-6 týdnů. Pro mě se tedy narodil ve 33 týdnu a tomu i odpovídal. Kdybych náááááhodou nehodou otěhotněla,tak doktorovi udám poslední MS alespoň o týden později ![]()
Příspěvek upraven 04.01.12 v 23:40
ok tak to chapu dobre…od ms to je 12+4 ale od poceti rozhodne min…s pritelem sem spala skoro o ty dva tydny dele…a s nikym jinym ne