Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Anonymní píše:
prvni termin je od msa druhy tedy od teoretickeho stari miminka?
No, druhý je od fiktivní MS vypočtené podle velikosti mimika. Takže pokud má někdo „předpisový“ cyklus, tedy ovulaci 14 den cyklu tak bude mít oba termíny totožné.
A pokud jsou oba termíny do cca 7-14 dnů (nevím přesně) od sebe, tak se ten druhý ani neuvádí.
j.a.n.i1 píše:hamika píše:No fiktivní MS je prostě 2 týdny před početím.j.a.n.i1 píše:týdny podle utz jsou podle stáří plodu, tak z toho jsem vycházela, že plod nemůžu být starší o 2 týdny, když v těle ještě nebylhamika píše:Týdny dle UTZ nejsou od početí !!! vše v těhotenství se počítá od poslední MS, případně od fiktivní MS, tj. 2 týdny před početím.K-a-č-i-k píše:datum početí se počítá podle velikosti plodu ve 12. týdnu, ne? Takže podle mě, když je zakladatelka 12+4, by to měl být údaj z ultrazvuku, ne podle poslední ms, takže dle mě je to od početí.kvetinkapodsluncem píše:těhotenství trvá 40 týdnů od prvního dne poslední menstruace. Datum početí doktoři jen tak nedokážou vypočítat
ja si myslim ze je to od poceti
Mně dr. určil už v 9. týdnu oboje, měla jsem v termínech porodu dle ms a dle utz rozdíl 14ti dní a vždy se držel výpočtu dle UTZ, tj. od početí a jak se ukázalo, opravdu odpovídal skutečnému datu porodu.
Zakladatelko, v průkazce bys měla mít napsané, jestli to bral podle utz nebo ms a tím by to mělo být jasné, aspoň já si myslím
Fiktivní ms? To je co?
Jinak teda myslím, že jeden vykřičník stačí, taky nepíši za větou 3 tečky
A tři vykřičníky se mi líbí víc…
a jak mi teda dr. může vypočítat délku těhotenství podle fiktivní ms, když k určení fiktivní ms je třeba znát datum početí? ![]()
hamika píše:
a jak mi teda dr. může vypočítat délku těhotenství podle fiktivní ms, když k určení fiktivní ms je třeba znát datum početí?
Tu „MS“ určí podle velikosti mimča na UTZ, protože do 12tt rostou všechna miminka defacto stejně, takže se ví, kolik by mělo v daném týdnu měřit. Jinak řečeno, když doktor změří temeno-kostrční vzdálenost, tak ten údaj vyplivne přímo UTZ, tedy lepší mašiny jo.
Třeba moje tetka,IQ tykve vůbec nevěděla,kdy to měla naposledy a v té době UZ snad ani nebyl,takže ji to pak +- udělali podle prvních pohybů
hamika píše:j.a.n.i1 píše:a jak mi teda dr. může vypočítat délku těhotenství podle fiktivní ms, když k určení fiktivní ms je třeba znát datum početí?hamika píše:No fiktivní MS je prostě 2 týdny před početím.j.a.n.i1 píše:týdny podle utz jsou podle stáří plodu, tak z toho jsem vycházela, že plod nemůžu být starší o 2 týdny, když v těle ještě nebylhamika píše:Týdny dle UTZ nejsou od početí !!! vše v těhotenství se počítá od poslední MS, případně od fiktivní MS, tj. 2 týdny před početím.K-a-č-i-k píše:datum početí se počítá podle velikosti plodu ve 12. týdnu, ne? Takže podle mě, když je zakladatelka 12+4, by to měl být údaj z ultrazvuku, ne podle poslední ms, takže dle mě je to od početí.kvetinkapodsluncem píše:těhotenství trvá 40 týdnů od prvního dne poslední menstruace. Datum početí doktoři jen tak nedokážou vypočítat
Mně dr. určil už v 9. týdnu oboje, měla jsem v termínech porodu dle ms a dle utz rozdíl 14ti dní a vždy se držel výpočtu dle UTZ, tj. od početí a jak se ukázalo, opravdu odpovídal skutečnému datu porodu.
Zakladatelko, v průkazce bys měla mít napsané, jestli to bral podle utz nebo ms a tím by to mělo být jasné, aspoň já si myslím
Fiktivní ms? To je co?
podle UTZ ![]()
jpichova píše:
Třeba moje tetka,IQ tykve vůbec nevěděla,kdy to měla naposledy a v té době UZ snad ani nebyl,takže ji to pak +- udělali podle prvních pohybů
jj, kdysi se to tak dělávalo,hodně zastaralá a nespolehlivá metoda, ale nebylo zbytí ![]()
jpichova píše:
Tak já jsem to taky dříve vůbec nevěděla… každá MS byla vždycky děsné překvapení… ale je fakt, že jsem tou dobou nikým nebyla, tak jsem měla jistotu, že těhotná být nemůžu.
K-a-č-i-k píše:jpichova píše:jj, kdysi se to tak dělávalo,hodně zastaralá a nespolehlivá metoda, ale nebylo zbytí
Na druhou stranu všichni věděli jak je spolehlivá, tak se tolik neblblo s vyvoláváním
j.a.n.i1 píše:K-a-č-i-k píše:Na druhou stranu všichni věděli jak je spolehlivá, tak se tolik neblblo s vyvolávánímjpichova píše:jj, kdysi se to tak dělávalo,hodně zastaralá a nespolehlivá metoda, ale nebylo zbytí
je pravda, že někdy se s tím blbne zbytečně, ale hooodně miminek se tím zachrání,díky bohu za to ![]()
j.a.n.i1 píše:hamika píše:Tu „MS“ určí podle velikosti mimča na UTZ, protože do 12tt rostou všechna miminka defacto stejně, takže se ví, kolik by mělo v daném týdnu měřit. Jinak řečeno, když doktor změří temeno-kostrční vzdálenost, tak ten údaj vyplivne přímo UTZ, tedy lepší mašiny jo.
a jak mi teda dr. může vypočítat délku těhotenství podle fiktivní ms, když k určení fiktivní ms je třeba znát datum početí?
no a to je právě to, o čem pořád mluvím. Právě proto, že všechna mimča rostou na začátku stejně (proto se taky datum porodu v dalších fázích těhotenství už neposunuje, protože se může dítko v těchto fázích už vyvíjet nestandardněji), a on změří jeho velikost, tak defacto může určit datum početí. Toto datum je určitě přesnější než výpočet dle ms, kde se s ovulací a početím vůbec neoperuje. A od velikosti mimča potom stanoví ms, což už je údaj naprosto k ničemu (jak by taky ne, když je fiktivní), protože to je zastaralá metoda určení těhotenství.
j.a.n.i1 píše:AdelQa píše:No, máš holt poučení pro příště (zaplacené zbytečným vyvoláváním porodu), že pokud znám termín početí, tak hlásím poslední MS 2 týdny před početím bez ohledu na to, kdy byla…jpichova píše:Měla jsem to stejně jako tvá kolegyně.. Přesně vím, jaký den u mě k početí došlo, jezdila jsem do práce na několik dní, a prostě to u nás bylo jasný.. samozřejmě k tomu nikdo nepřihlédl, takže dle „jejich“ výpočtu jsem měla termín 12.1., dle mého 22.1. … no, tahali ho ze mě násilím 2 dny, až 20.1. podlehl.. chudák
Vždy se to počítá od poslední menstruace,nikoliv od početí. Protože jak mi můj gynekolog řekl,početí a otec jsou vždy nejístí
Ležela jsem na rizikáči s maminkou,která přesně věděla,kdy k tomu došlo,její přítel jezdil s kamionem. Ale podle MS ji to vycházelo jinak,dle toho se ale samo řídili doktořiPříspěvek upraven 04.01.12 v 23:23
Sice chápu, proč to podle toho nepočítají, ale někdy je to trochu škoda
Jo, Jani, to jsem si taky říkala, že tak udělám. No, tomu se teď ale vyhnu, páč mi to všechno parádně štymuje.. menstr. mám pravidelnou po 28. dnech..přesně
A „vlítla“ jsem do toho o 14 dní později, takže jsme se s mužem docela dobře trefili do ovu asi.. tak to můžu říct po pravdě a doufám, že druhý bude bez vyvolání ![]()
j.a.n.i1 píše:K-a-č-i-k píše:Na druhou stranu všichni věděli jak je spolehlivá, tak se tolik neblblo s vyvolávánímjpichova píše:jj, kdysi se to tak dělávalo,hodně zastaralá a nespolehlivá metoda, ale nebylo zbytí
jpichova píše:
Adelqa Taky to nechápu,ale asi protože to většina neví. Já tedy vůbec nechápu jak jsem mohla otěhotnět kdyžt jsem byla pernamentně unavená a ani si nepamatuju,že by jsme spolu spali¨.
První jsme přenášela o 8 dní a druhý se na svět cpal o 5 týdnů dříve. Ale odpovídal velikostí i váhou o 14 dní později. A asi to byla pravda,protože jsem měla a mám dodnes rozházenou MS,mám cyklus 5-6 týdnů. Pro mě se tedy narodil ve 33 týdnu a tomu i odpovídal. Kdybych náááááhodou nehodou otěhotněla,tak doktorovi udám poslední MS alespoň o týden pozdějiPříspěvek upraven 04.01.12 v 23:40
Jj, přesně tak, to byl taky můj plán.. vyzrajeme na doktory
![]()
K-a-č-i-k píše:j.a.n.i1 píše:je pravda, že někdy se s tím blbne zbytečně, ale hooodně miminek se tím zachrání,díky bohu za toK-a-č-i-k píše:Na druhou stranu všichni věděli jak je spolehlivá, tak se tolik neblblo s vyvolávánímjpichova píše:jj, kdysi se to tak dělávalo,hodně zastaralá a nespolehlivá metoda, ale nebylo zbytí
To je otázkou… podle mě, pokud jsou v pořádku průtoky placentou a neodchází voda, tak 14 dní po termínu je ještě fyziologické a málokde nechají 14 dní.
Mě třeba prudili po 6 dnech, chtěli to už popohánět, ale naštěstí jsem se ubránila, že přijedu jen odpoledne na kontrolu, no a na té kontrole se spustil sám od sebe porod a i tak byl překotný (začít doma, tak doma taky skončí, než by mi došlo, že to je fakt porod, tak by nestihla přijet ani sanitka)… při představě že by mi dali ještě něco na vyvolání, tak tedy nevím jak by to dopadlo.
K-a-č-i-k píše:hamika píše:podle UTZj.a.n.i1 píše:a jak mi teda dr. může vypočítat délku těhotenství podle fiktivní ms, když k určení fiktivní ms je třeba znát datum početí?hamika píše:No fiktivní MS je prostě 2 týdny před početím.j.a.n.i1 píše:týdny podle utz jsou podle stáří plodu, tak z toho jsem vycházela, že plod nemůžu být starší o 2 týdny, když v těle ještě nebylhamika píše:Týdny dle UTZ nejsou od početí !!! vše v těhotenství se počítá od poslední MS, případně od fiktivní MS, tj. 2 týdny před početím.K-a-č-i-k píše:datum početí se počítá podle velikosti plodu ve 12. týdnu, ne? Takže podle mě, když je zakladatelka 12+4, by to měl být údaj z ultrazvuku, ne podle poslední ms, takže dle mě je to od početí.kvetinkapodsluncem píše:těhotenství trvá 40 týdnů od prvního dne poslední menstruace. Datum početí doktoři jen tak nedokážou vypočítat
Fiktivní ms? To je co?
to byla moje reakce na tvrzení cituji „vše v těhotenství se počítá od poslední MS, případně od fiktivní MS, tj. 2 týdny před početím.“
A jelikož mi dr. určí fiktivní ms z utz jako 2 týdny před početím, jak je psáno výše, tak z toho plyne, že je schopen to početí určit a o to mi šlo.