Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@ljt Další taková… Nejprve si zjisti, za jakých podmínek u nás a kdekoli smí rodit rodička doma a pak „předvídej“. Všechno musí být podchycené, vč, možnosti rychlého dojezdu do porodnice, vč. SAMOZŘEJMĚ zkušené PA. Nerodí se ani tady jako v pralese, evidentně ti chybí právě ty INFORMACE
Stejně, jako @Burj Chalifa
Příspěvek upraven 01.10.14 v 20:52
@CokeLady píše:
Jsem přesvědčená o tom, že porody končí císařem a „spásným zásahem lékařů“ v drtivé většině případů jen proto, že žena nemůže rodit sama, snad ani nechce přijmout tu zodpovědnost poslouchat svoje tělo a odrodit si, jak potřebuje. Radši se nechá zavřít na sterilní prostředí a v leže s monitorem na břiše poslouchá rady (lecky od bezdětných por. asistentek nebo doktorů můžu), aby jí řekli, jak má poroditPorodům mimo nemocnic a ještě navíc a několikadenním pobytem fandím. Ty, co to odsuzují považuju za neinformované a s jakou razancí prosazují své negativní názory i za omezené.
@CokeLady píše:
Jsem přesvědčená o tom, že porody končí císařem a „spásným zásahem lékařů“ v drtivé většině případů jen proto, že žena nemůže rodit sama, snad ani nechce přijmout tu zodpovědnost poslouchat svoje tělo a odrodit si, jak potřebuje. Radši se nechá zavřít na sterilní prostředí a v leže s monitorem na břiše poslouchá rady (lecky od bezdětných por. asistentek nebo doktorů můžu), aby jí řekli, jak má poroditPorodům mimo nemocnic a ještě navíc a několikadenním pobytem fandím. Ty, co to odsuzují považuju za neinformované a s jakou razancí prosazují své negativní názory i za omezené.
hezky napsane a naprosty souhlas
sama jsem rodila dvakrat prirozene v porodnici, nastesti rychle a krasne bez jakehokoliv zasahu, ale byla jsem za tydytku
v lednu cekame treti tak koketuju i s myslenkou domaciho porodu, nebo aspon v nejakem klidnejsim prostredi. Mam v okoli spoustu „domorodek“ a vsechny jsou to vzdelany inteligentni holky a rozhodne ne nezodpovedny. ![]()
Jen jsem se zeptala, jenže si myslím ze v takových případech rozhodují vteřiny, ne minuty a i kdyby byla porodnice za rohem tak si stejně myslím ze by se to nemuselo stihnout. ![]()
@ljt píše:
tak napada otázka, když pořídíte doma a dítě např. nebude dýchat nebo vy budete krvácet tak ze to nepůjdezastavit co budete ddělat? možná pak bude pozdě litovat.
tak kdyz to krvaceni nepujde zastavit tak to je pak blby i v porodnici ![]()
@kitty123 ano,přesně. I já mám kolem právě jen ty vzdělané, inteligentní maminy, co ví, co dělají. Stojí je to mnoho studování, shánění PA, ale výsledky jsou nedocenitelné ![]()
@ksafnika píše:
a ja uz taky rodit nebudu, dikybohu
Já bych šla rodit hned, ten pohled toho miminka, kdy ho položí matce na hruď je nejhezčí co může být
Ale kdo to má pak satit a živit, když mi nejmladší v 16ti měsících zbasti 3 houskové knedlíky
Mě ti moji chlapi jednou sežerou
![]()
Holky porody doma vám přeju, já bohužel patřím k té malé části která není schopna odrodit bez lékařské pomoci takže to jde mimo mě
@berry4 píše:
@kitty123 ano,přesně. I já mám kolem právě jen ty vzdělané, inteligentní maminy, co ví, co dělají. Stojí je to mnoho studování, shánění PA, ale výsledky jsou nedocenitelné
prave ty vysledky a ten klid ktery je pro porod dle meho to nejdulezitejsi ![]()
Nejsem zastánce domácího porodu.taky se mi uplně nelíbilo něco takového prožívat v nemocnici. raději bych nějaké milejší prostředí. ale PA byla skvělá, přišla vždy, když jsem chtěla a když jsem nechtěla tak neotravovala. s doktorkou jsem byla domluvená, ta přišla až na samotné tlačení. chtěla jsem aby si mě ohlídala
…žádné trauma z toho nemám. normální, fajn porod. ale kdyby tu existovaly nějaké ty porodní domy a podobná zařízení, šla bych hned do toho. bohužel tu zatím nic takového nemáme, tak jsem se spokojila s porodnicí.
zrovna moje prababička, které je 90 rodila právě za časů, kdy se rodilo jen doma s porodní babkou. doktor byl jen pro bohatý nebo když se dělo něco co bába nezvládla. rodila jednou a málem u toho porodu zemřela. postupně k tomu porodu docházeli všichni členové rodiny a pomáhali, až se nakonec musel zavolat i ten doktor. prababička mi říkala, že to byly fakt jatka a kdyby v té době mohla, jde rodit do porodnice ![]()
tím rozhodně nechci rýpat nebo tak něco. když se na to někdo cítí, tak proč ne…jen jsem chtěla uvést nějaký příklad z osobní zkušenosti, že vždycky to prostě není tak krásný jak na tom videu…
@kitty123 píše:
tak kdyz to krvaceni nepujde zastavit tak to je pak blby i v porodnici
moje tchýně je PA, když matka v porodnici nezastavitelně krvácí převáží se na ARO a tam se to nějak řeší. říkala, že ne jednou takhle zachránili mamince život…ale muselo to být děsný, par dní se ta máma vůbec nevidí s miminkem ![]()
Je to kazde vec, kde chce porodit. Pokud je maminka ochotna prevzit zodpovednost za zivot nenarozeneho ditete, at klidne rodi doma.
Ja bych do toho ale po zkusenosti nesla. Maly mel pupecnik kolem krku a kratky tak, ze sam by ven nevysel. Nebyt rychleho zasahu lekaru, nejsme tady ani jeden a pritom to vypadalo na pohodovy porod. Jenze to proste neodhadnete, jestli se neco nepohnoji
V porodnici se muze jednat okamzite, z domova se musi rodicka nejprve prevezt.
Taky bych tu nebyla mozna zadna skoda
,stejny pripad, kratka pupecni snura..jsem klestovy porod…za pet minut dvanact, uz se chystal sal.
@CokeLady píše:
@KackaDoup píše:
Taky bych tu nebyla mozna zadna skoda![]()
,stejny pripad, kratka pupecni snura..jsem klestovy porod…za pet minut dvanact, uz se chystal sal.
Prave proto radsi „pretrpim“ porodnici, hlavne aby miminko bylo v poradku.
@CokeLady to napsala moc hezky.
Taky bych ráda doufala, že se situace v českých porodnicích změní, ale v dohledné době bych s tím asi nepočítala - nejen kvůli postoji českých porodníků (např. jsem se dočetla, že skákání na břicho je ok, protože v českých podmínkách se tomu neříká Kristellerova exprese, nýbrž přidržení fundu, takže je to vlastně úplně lege artis
, ale hlavně kvůli postoji samotných rodiček. V různých diskusích mě nepřestávají udivovat výroky typu „už pět dní jsem přenášela, tak se rozhodli vyvolávat, píchli mi vodu, oxytocin, pak malému klesly ozvy a šla jsem rychle na sál, CS no a naštěstí vše dopadlo dobře, kdyby nebylo doktorů, já ani malý bychom jistojistě nepřežili!!!“ Porodní plány jsou pro mnoho lékařů i matek směšné, jak by mohla rodička vědět, co je pro ni a dítě dobré, když rodila maximálně parkrát, zatímco pan doktor na to léta študoval a odrodil x dětí. Někdy tento týden jsem se dočetla, že „některé matky si snad dokonce myslí, že je porod v jejich režii!“
A stížnosti na zacházení v porodnicích jsou často smeteny ze stolu s tím, že když se to rodičce nelíbí, může rodit třeba na seníku, když je tak nevděčná a nedokáže ocenit zdravotní péči v zemi s tak nízkou novorozeneckou úmrtností.
Takže to je pak těžký, těch pár lesan není dostatečnou motivací pro změnu a většina je vlastně dost spokojená. Aspoň tak to na mě působí.