Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Křováček píše:
Prave proto radsi „pretrpim“ porodnici, hlavne aby miminko bylo v poradku.
Jasně, ale porodnice by neměla být místem, které by se mělo přetrpět. O což podle mě většině těch, kteří rozhodnutí porodit doma v dnešní době chápou, jde.
@blobfish píše:
Jasně, ale porodnice by neměla být místem, které by se mělo přetrpět. O což podle mě většině těch, kteří rozhodnutí porodit doma v dnešní době chápou, jde.
S tim souhlasim, proto to mam v uvozovkach. Pro me teda nic k trpeni nebylo, ale spousta matek-zastankyn domacich porodu - to tak vnima.
@berry4 píše:…ano a taky po cele generace byla vysoka umrtnost rodicek i deti
@isptady někdo objevil Ameriku. Copak přirozený porod musí být diagnoza? Nesud´ podle sebe. Paní jistě věděla, co dělá, jestli tak rodit může.
Rodily tak celé generace, nepřijde mi na tom nic divného.
@kitty123 píše:
tak kdyz to krvaceni nepujde zastavit tak to je pak blby i v porodnici
Blbý i v porodnici?
Při druhém porodu jsem měla poruchu srážení krve (porucha koagulace, diseminovaná intravaskulární koagulace, syndrom DIC). První porod byl úplně bez problémů, celé druhé těhotenství také. Stručně o tom třeba zde: https://www.emimino.cz/…i-po-porodu/. Prý když do mě píchli injekci, vytryskl proti nim pramínek krve, krvácela jsem ze sliznic, takže například moč byla plná krve atd. Vždy jsem byla pro volbu rodičky. Ale co mi zachránili život v porodnici, kdy to bylo naprosto o vlásek a s tím, že by tu po mně zůstaly 2 děti, poznamenané nadosmrti, tak bych domácí porody minimálně silně „nedoporučovala“. ![]()
@Křováček píše:
S tim souhlasim, proto to mam v uvozovkach. Pro me teda nic k trpeni nebylo, ale spousta matek-zastankyn domacich porodu - to tak vnima.
mela jsem „kliku“ na porodni zraneni, problemy s krvi a slusnou hormonalni smrst, v porodnici jsem byla devet dni a mysim, ze jsem tam zestarla o nekolik let
Utrpeni to pro me bylo, zcela neempaticky personal bez jakehokoliv zajmu o pacienta (par vyjimek to nespasilo), vzpominam na to dost nerada. Ale teda ani pres tohle vnimani porodnice bych domaci porod nezvolila…je to o prioritach a postoji k veci ![]()
@gina76 Dost má očividně každý, kdo je pro přirozený běh věcí
Psala jsem, že někdo tenhle přístup pochopit nemusí ![]()
@Levandule121 jo, presne takove nevyzpytatelne pripady jako ten tvuj me vedou k totalnimu nepochopeni dobrovolnych domacich rodicek ![]()
btw gratuluji k preziti ![]()
@kitty123 mě ho třeba vvporodnici zastavili podanim cca 9 ti plasem…Jooo ona plasma je doma bezne v lednici… ![]()
@Amaranthe patřím mezi ne..vzhledem k tomu…že jsem doslova v porodnici vykrvácela a nebýt opravdu vterinoveho zásahu 3 lékařů najednou tak tu dneska nečtu tuhle priblblou diskusi
@blobfish píše:
@CokeLady to napsala moc hezky.
Taky bych ráda doufala, že se situace v českých porodnicích změní, ale v dohledné době bych s tím asi nepočítala - nejen kvůli postoji českých porodníků (např. jsem se dočetla, že skákání na břicho je ok, protože v českých podmínkách se tomu neříká Kristellerova exprese, nýbrž přidržení fundu, takže je to vlastně úplně lege artis, ale hlavně kvůli postoji samotných rodiček. V různých diskusích mě nepřestávají udivovat výroky typu „už pět dní jsem přenášela, tak se rozhodli vyvolávat, píchli mi vodu, oxytocin, pak malému klesly ozvy a šla jsem rychle na sál, CS no a naštěstí vše dopadlo dobře, kdyby nebylo doktorů, já ani malý bychom jistojistě nepřežili!!!“ Porodní plány jsou pro mnoho lékařů i matek směšné, jak by mohla rodička vědět, co je pro ni a dítě dobré, když rodila maximálně parkrát, zatímco pan doktor na to léta študoval a odrodil x dětí. Někdy tento týden jsem se dočetla, že „některé matky si snad dokonce myslí, že je porod v jejich režii!“
A stížnosti na zacházení v porodnicích jsou často smeteny ze stolu s tím, že když se to rodičce nelíbí, může rodit třeba na seníku, když je tak nevděčná a nedokáže ocenit zdravotní péči v zemi s tak nízkou novorozeneckou úmrtností.
Takže to je pak těžký, těch pár lesan není dostatečnou motivací pro změnu a většina je vlastně dost spokojená. Aspoň tak to na mě působí.
Tak já si naopak myslím, že tady máme moc dobrou péči o těhotné i rodičky. V dnešní době máme ten luxus, že si samy můžem vybrat porodnici, porodníka, samy říct svoji představu o průběhu porodu a 1.por.době, odmítnout oxytocin, nástřih hráze, klystýr, přítmí, bonding..je toho spoustu.Jak tu někdo zmiňoval sterilní prostředí a že se musí rodit vleže, to už neplatí, někde se rodí i do vody, vkleče, na boku..a to sterilní prostředí? Díkybohu za něj
,ráda jsem rodila v čistém prostředí, doktoři čisté pláště, paráda. Dneska je prostě tolik možností rodit příjemně s minimálním zásahem lékařů a přesto je mít nablízku v případě komplikací, že nechápu názory, jak strašný to v porodnicích je. mmch jsem viděla porod ve Vietnamské porodnici, tak TO!, je opravdu mazec se vším všudy ![]()
@Levandule121 prosimte ještě ti tady řeknou..že ti to v ty porodnici určitě zavinili ![]()
@Levandule121 píše:
Blbý i v porodnici?![]()
Při druhém porodu jsem měla poruchu srážení krve (porucha koagulace, diseminovaná intravaskulární koagulace, syndrom DIC). První porod byl úplně bez problémů, celé druhé těhotenství také. Stručně o tom třeba zde: https://www.emimino.cz/…i-po-porodu/. Prý když do mě píchli injekci, vytryskl proti nim pramínek krve, krvácela jsem ze sliznic, takže například moč byla plná krve atd. Vždy jsem byla pro volbu rodičky. Ale co mi zachránili život v porodnici, kdy to bylo naprosto o vlásek a s tím, že by tu po mně zůstaly 2 děti, poznamenané nadosmrti, tak bych domácí porody minimálně silně „nedoporučovala“.
To byl takovy vtipek
ja bych silne nedoporucovala nikomu radit, nebo odsuzovat za to kde se rozhodne rodit. Myslim ze kazda matka se rozhoduje na zaklade sveho nejlepsiho vedomi a svedomi. Co se tyce ruznych diagnoz a komplikaci, to bychom tady mohly rozepisovat, argumentovat.. Do alelujaaaa ale do toho se mi nechce. Ale co muzu rict, ze vetsina tech zen, co vim, co rodi doma je ma vsechno peclive nastudovany.