Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@kitty123 píše:
presne to co ty, myslim v porodnici, zaziva spoustu zen. A ten stres maj bohuzel i ty miminka![]()
Jo no a kolikrát je to právě jen kvůli přístupu porodníků ![]()
@Levandule121 přesně tak, soud by byl v takových případechna mmístě ale myslím ze když jim umře nedejboze miminko tak budou potrestane nadosmrti, protože co může byt horší. Játaky nejsem buhvi jak odvazana z nnašehozzdravotnictví a z doktory mám vesměs jen špatně zkusenosti, myslím z jejich chovánímk ppacientům to same se sestramy, ale pro to aby mi zachránily dítě at se třeba chovajíhnusne mi to stoji.
@Amaranthe Já mela těžkou depresi myslím s hospitalizaci, dlouhou léčbou a praskama takže to co popisuje s mi jako deprese nepřipadá a myslímze tohle zzažívá každá matka po porodu nejistota úzkost ze se nedokáže postarat o miminko a bolest zad to už vůbec nemá nic společného s depresi.
@marrlinka píše:
Ja zstavam kdysi publikovany nazor jednoho porpdnika - bylo by skvele, kdyby se nemocnicni prostredi priblizilo tomu domacimu a zeny tak chtely rodit v porodnicich, protoze kazdy porod je nepredvidatelny.
Vytrhnu tu poslední větu.
Ano, souhlasím a jistě by ti tohle odsouhlasila i ta menšina domarodiček, co by si právě takové jednání přály, ale protože k tomu je v našich porodnicích a vůbec naše porodnictví na hony vzdálené, proto po svých mnohdy velmi špatných zkušenostech, nebo už jen ze strachu, co slyší od okolí volí porod doma.
Použiji také větu @CokeLady - Ty, co to odsuzují považuju za neinformované a s jakou razancí prosazují své negativní názory i za omezené.
Tohle by se mělo vytesat. Nejde odsuzovat domarodičky jen proto, že vy jste měly nějaké komplikace a podle vás by jste porod doma nezvládly, dítě, nebo vy by jste umřely.
Ty ženy jsou v drtivé většině vzdělané ženy, inteligentní, informované a PŘEDEVŠÍM - jako budoucí rodičky mají vyjádření od lékařů, že těhotenství i ony jsou bez jakýchkoli komplikací, plod je hlavičkou dolů, rodí za pomoci PA, s dojezdem do porodnice do 5 ti minut. To jsou základní podmínky pro porod doma.
@berry4 kdyz dítě nebude dýchat je podle me 5 minut moc, ale jak už se tu několikrát zminilo každý o svém a o životě miminka rozhoduje sam. každopádně přeju zakladatele at všechno dobře dopadne a oba jsou zdraví. ![]()
@ljt kdyby dítě nemělo po porodu dýchat, tak už dávno jde o problém při porodu samotném. Tudíž o včasný převoz do porodnice. Motáš zde hrušky s jabkama. ![]()
Vzdycky jsem odsuzovala porody doma a rikala si, ze ty zenske jsou prastene… nez jsem rodila v nemocnici a uz to chapu… Tuto uzasnou peci bych uz znovu nemusela prezit ja ci dite…
Souhlas s @berry4 a ještě bych doplnila, že to, jestli je rodička nízkoriziková, což je podmínka bezpečného porodu doma, se posuzuje podle mnoha kritérií, rozhodně nestačí splňovat „měla jsem pohodové těhotenství“. V zemích (s vyspělým zdravotnictvím), kde jsou porody doma běžnou a akceptovanou alternativou, existují podrobné metodiky ke zhodnocení rizik.
Jinak PA asistující u porodu mimo nemocnici by měla být vybavena tak, aby dítěti byla schopná poskytnout pomoc např. když nedýchá. Nikdo nerozporuje, že nemocnice má vybavení lepší a že nedostupnost nemocničního vybavení a okamžité lékařské pomoci může být u domácího porodu problém. Nicméně porod v nemocničním prostředí má zase jiná rizika, proto bych nechala na rodičkách, pro jakou (vždy rizikovou) variantu se rozhodnou.
V ČR ročně proběhne až několik stovek (?) plánovaných asistovaných domácích porodů (splňujících kritéria pro bezpečný domácí porod) a nevím o žádném případu za posledních pár let, kdy by takový porod dopadl špatně kvůli problémům, které by v nemocnici byly řešitelné.
@marrlinka píše:
mela jsem „kliku“ na porodni zraneni, problemy s krvi a slusnou hormonalni smrst, v porodnici jsem byla devet dni a mysim, ze jsem tam zestarla o nekolik letUtrpeni to pro me bylo, zcela neempaticky personal bez jakehokoliv zajmu o pacienta (par vyjimek to nespasilo), vzpominam na to dost nerada. Ale teda ani pres tohle vnimani porodnice bych domaci porod nezvolila…je to o prioritach a postoji k veci
Ja byla v nemocnici tyden. Mela jsem ale stesti na nemocnici i personal, chovali se ke mne hezky. I pres poporodni depresi, zastavu laktace a podobne lahudky bych taky nevolila jinak. Na to se mam prilis rada ![]()
No v nemocnici podle me maji lepší vybaveni např kyslík atd než když por.as.da doma jen uměleddýchání ale jak už jsem psala dal každého věc. já bych to třeba neriskla, život mimca je při me důležitější než par hodin strávených s nějakým protivnym personálem v nemocnici a rodila jsem 3×. ![]()
@ljt podle čeho soudíš, že PA nemá kyslík pro porod doma? Nebo že pro základní pomoc není vybavená? Protože si to myslíš? ![]()
A o tom to je, Budu soudit a odsuzovat, i když o dané problematice vím evidentně jedno velké kulové. A právě takto vznikají předsudky
![]()
@marcellia píše:
Tak já si naopak myslím, že tady máme moc dobrou péči o těhotné i rodičky. V dnešní době máme ten luxus, že si samy můžem vybrat porodnici, porodníka, samy říct svoji představu o průběhu porodu a 1.por.době, odmítnout oxytocin, nástřih hráze, klystýr, přítmí, bonding..je toho spoustu.Jak tu někdo zmiňoval sterilní prostředí a že se musí rodit vleže, to už neplatí, někde se rodí i do vody, vkleče, na boku..a to sterilní prostředí? Díkybohu za něj,ráda jsem rodila v čistém prostředí, doktoři čisté pláště, paráda. Dneska je prostě tolik možností rodit příjemně s minimálním zásahem lékařů a přesto je mít nablízku v případě komplikací, že nechápu názory, jak strašný to v porodnicích je. mmch jsem viděla porod ve Vietnamské porodnici, tak TO!, je opravdu mazec se vším všudy
Kde to žiješ, v nějakém ideálním světě?
Porod v kleče a na bobku, bonding, přítmí, výběr porodníka, odmítnutí oxytocinu a nástřihu…sama jsem rodila 2× v jinak vcelku přátelské porodnici a nic z toho nebyla pravda ani omylem.
Já tobě a i jiným, co měly štěstí nechci brát iluze, ale myslet si podle svojí a možná pár dalších zkušeností kamarádek, že tohle to naprostý standard v těch dalších 350 nebo kolika porodnic v čechách, no nevim.
Já přečetla snad stovky nebo i tisíc zkušeností z porodnic, jednu dobu mě to docela bavilo
, ale tohle teda běžné není. Beru jako fakt, že každý se spíš svěří s horší zkušeností, než s doboru, ale i tak. V leže rodí skoro každá až na vyjímky, porodní plány se leckde berou jako výmysl nějakých alternativek, odmítnutí zavedených a rutinních praktik někdy znamená kyselé ksichty a poznámky a nálepku „potížistka“ atd.
Ono je to totiž hlavně o štěstí na personál, taková malá ruská ruleta. respekt k rodičkám se moc nepěstuje, spíš se jede v zajeté rutině „my to tady děláme takhle“, mění se to k lepšímu, ale tak, jak to vidíš ty, to bohužel ještě zdaleka není.
Ospalamys- na boku, ne na bobku:-D, ale svuj nazor nezmenim. Ja rodila dvakrat ve stejne porodnici a pokazde jinak, ale u obou jsem mela fajn sestry i doktory, neprisla jsem si tam jak naky bacil, ktereho odbydou, naopak, dobre se o me starali, vse mi vysvetlili, byli hodny. Takze ano, ja mela stesti, ale i tak si nemyslim, ze by porodnice byly neosobni chladne instituce, kde deptaji a poskozuji mamy i deti. Oproti nasim maminam to mame uz hodne na urovni.
Kdyz si vezmete ze ten mlady lekar co zavinil to tezke postizeni chlapecka prokazatelne jeho vinou, chlapecek je hluchy, slepy spasticky, neprijima potrvau, ziva mrtvolka…a dostal za to 3000kc pokutu? To je pro me silene…neskutecne a nechapu co je pro lekare vlastne lidsky zivot.