Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Petit - moc díky za vyčerpávající informace, přiznám se, že konečně se v tom trochu orientuju ![]()
A jak píšeš, že v den porodu (v mém případě u vyvolávaného porodu) je vhodné přestat s injekcemi - ani nevíš, jak jsem nadávala, že mě nikdo neupozornil, že bych si na to měla dávat pozor, resp. že bych si neměla nic píchat… prostě přišla hodina a já si dala injekci, měla jsem je u sebe, tak jsem v tom neviděla žádný problém… no a kdybych na to na sále neupozornila, tak by mi bývali ten epidurál klidně dali, což bylo asi 4-5hod po injekci ![]()
Příspěvek upraven 24.08.20 v 16:30
Ahoj Petit!
Tak moc děkuji za obsáhlé vysvětlení. Jak se tady rozjela ta diskuze o mutacích apod., byla jsem už dost mimo. Já mám dávku 0,6ml denně, doktorka říká, že je to preventivní. Ale máš pravdu, asi si nakonec rozhodne každý lékař individuálně. A ty jsi zpětně radši pro vyvolaný porod?
A když už jsi zmínila cenu těch injekcí…vy tu někdo na ně doplácíte? Já to řešila hodně na začátku, protože mi je nikdo nechtěl psát - všichni se shodli, že to potřebuju, ale obvodní mě posílala ke gynekoložce, ta zase na hematologii a tam mi řekli, že mají pacientů dost a je to drahé, ať mi to píše gynekoložka. A výsledek byl, že mi to nenapsal nikdo. Tak mi tehdy pomohla teta, co je revizní lékařka u pojišťovny a udělala tam humbuk a najednou všechno šlo. Prý v těhotenství je to plně hrazeno pojištovnou a basta.
No tak dneska mi hematoložka zvýšila dávku na 2× denně 0,4ml. je to moc?
Ahojky!
Tak já bch dala určitě přednost přirozenému porodu, než indukci - vždyť to nervozní čekání je krásné. Ale nedokázala jsem tomu přemlouvání na indukci odolat, když už jsem přenášela, a pořád nic. Měla jsem stra, že v případě komplikace bych si to pak vyčítala
Dávka - se určuje podle toho, zda je podání léčebné ( po tromboze např.) nebo preventivní ( špatná genetika, nějaká jiná riziková nemoc). Dále podle lab. výsledků - počet destiček, D-dimery, fibrinogen a řada dalších faktorů - musí zvážit lékař. ALE jedním z hlavních a veledůležitých kriterií je váha!!! - A tady bych hledala příčinu ve zvyšování dávky v těhotenství - protože váha holt taky stoupá.
Cena - liší se u r§zných preparátů a různých lékáren. Většinou je v těch velkých nemocničních lékárnách aspoň jeden z těch léků bez doplatku, nebo s malým doplatkem - horší je, když se to zm¨ění uprostřed těhu. Kdy to lze předepsat je přesně dáno - v těhotnství určitě není problém. Problém je s tím, že každý lékař má určitý limit na léky pro všechny pacienty, a tato léčba není levná ( mrkněte se na vaši krabičku, kolik stojí 10 injekcí!), a proto ji lékaři neradi předepisují.
Petit
Petit - no právě!!! Lékaři neradi předepisují, ale jak k tomu přijde pacient?!?! Já si teda dobrovolně nevybrala píchat do sebe injekce…
A dávku mi přidala vzhledem k váze i ke zhoršeným výsledkům. Bylo zase moc fibrinogenu a myslím těch D-dimer, což netuším, co to je a k čemu to je
.
Jinak teda se plánovaný porod nějak rozplývá, protože mi začla odcházet hlenová zátka a mám i zkrácený čípek podle kontroly, takže nikdo nevěří, že těch 6 týdnů ještě mimi donosím. Tak teď nevím, čeho se bát víc. Ale asi to je osud…
Ahoj!
Určitě se neboj, když porodíš dřív, tak se nic neděje. Jen nepočítej raději s epidurálem, a kdyby ti začaly bolesti, nebo odtekla voda, nepíchej si další dávku dřív, než tě uvidí gynekolog, a probereš to s ním. Další léčbu v případě vysokého rizika probere s hematologem - při běžné riziku si píchneš dávku po porodu,
Jinak ten fibrinogen a D dimery jsou známky zvýšeného srážení krve, proto se sledují. V těhotenství jsou vždy vyšší než normálně, ale když se ještě začnou víc zvedat, je jasné, že se zvyšuje prokoagulační aktivita, a je potřeba zvednout dávkování.
Když budeš chtít něco vědět, klidně pošli i SZ.
Petit
Ahoj Petit!
Díky moc za radu a odpověď, kdyžtak se ozvu. teď víceméně čekám na další kontrolu. Prostě určitě to dopadne dobře, MUSÍ
! Jsi moc hodná.
Holky jaky mate zkusenosti s porodem kdyz si pichate fraxiparin? Ja z toho mam celkem obavy kdyz vidim jak ta krev tece jak z vodovodu, a to se treba jen riznu, nebo po odberu. Takze si ten porod nedokazu predstavit. Ono se lehce rekne v den porodu nepichat. Ale picham si v 7rano a jak mam vedet, ze treba za dve hodky to neprijde
v porodnici, ani v trombotickem centru mi k tomu nic blizsiho nereknou. ![]()
@čolíto93 Já si píchala Fraxiparin v 8. a 9. těhotenství. 8. těhotenství bylo s dvojčaty a dělala se plánovaná sekce. Krevní ztráta byla bohužel 1,5l. Ale to bylo tou sekcí. 10. dítko jsem rodila přirozeně a krvácení mi přišlo stejné, jako u těhotenství, kdy jsem si F. nepíchala.
Držím pěsti ![]()
Ahoj, zrovna jsme to s doktorem řešili na poslední kontrole. Jsem 38+4.Picham 0,8 Fraxiparinu většinou ráno. Když mi začnou kontrakce, nemám píchat nic. Ať není krev tak naředěna. Kdybych začala rodit až večer nebo v noci, tak to tak nevadí, už to tak nepůsobí.
Jinak u první dcery jsem píchala 0,4 což není tak moc a nakonec jsem měla císaře, který je prý horší než přirozený porod když si redis krev.
@iva.haferova píše:
Jinak u první dcery jsem píchala 0,4 což není tak moc a nakonec jsem měla císaře, který je prý horší než přirozený porod když si redis krev.
Můžu potvrdit ![]()
@čolíto93 fraxiparin ma nejvetsi ucinek 4 hodiny po aplikaci a potom hladina antiXa klesá, nedelala bych z toho takovou tragedii. Bude to v pořádku
@xjuklickova tragedii z toho nedelam, jen jsem chtela vedet zhruba co a jak, kdyz mi z doktoru nikdo nic nerekne, i kdyz se ptam
@čolíto93 Obě těhotenství jsme píchala Fraxiparine, jak v trombocentru, tak pak anesteziolog (měla jsem oba porody sekcí) mi řekli, že dávka 0,4 ml je profylaxe a na krvácení při císaři nebude mít vliv. Tak se neboj.