Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Rodila jsem dvakrát, první porod: vyvolávaný, 13,5 hodiny, bolel jako PRASE!
Druhý porod: přirozený, 3hodiny i s cestou do porodnice, bolel jako PRASE! Ale je pravda, že u toho druhého už jsem byla poučená, že když už nezvládnu kontrakci pořádně prodýchat a dojde mi dech, tak že bude brzo konec
. A osobně bych řekla, že ten vyvolávaný bolí trošku více jak přirozený. Tak i tak, jsem stejně jako u prvního, tak i druhého, lezla po zdi a hlavou obouchávala omítku.
Určitě je to subjektivní a záleží na spoustě okolností. Já měla oba porody pro mě dost bolestivý, kříž. bolesti jednou 16hod, podruhý 5 dní.
V obou případech ještě kapačky oxytocinu v posledních 2 hodinách. Tlačení 4,5kg dětí je pohoda, ale ty křížový bolesti, to je… porod. ![]()
Sestra neměla křížový vůbec, menší mimčo, porod celkem 6 hodin, druhý den když jsem jí viděla, jak si rychle a z výšky sedla na postel, tak jsem si málem cvrnkla, pro mě to bylo nemyslitelný celý 6ti nedělí. Ale jí to taky nepřišlo divný, ona si chválila, že všechno bylo dobrý. ![]()
Ale nedovolila bych si tvrdit nikomu ani tak, ani tak. Je tu možnost, že to bolet nebude, pravděpodobnější je, že bude. ROZHODNĚ je k. avina některou variantu někomu cpát jako jistou věc. ![]()
@jessikka píše:
On to někdo porovnával jo?
Dnes se ho zeptám, ať zdrojuje. ![]()
@berry4 píše:
Nemám pocit, že by byl porod o nějakém prahu bolesti. Samozřejmě rejúání do nervů zubu, zlomenina, popálenina musí logicky bolet víc a jinak, protože jde o okamžitý zásah do těla. Tělo tudíž vysílá signály bolesti.
Kdežto porod je řízený hlavou-hormony. Zde se vyplavují endorfiny, oxytocin a vše je řízeno tělem.
Navíc k tomu ve velmi významné míře přispívá prostředí, kde rodička rodí.
Ono se to nezdá, ale už jen ta porodnice, přítomnost mnoha neznámých lidí kolem, věčné zásahy do porodu(monitoring, kontrola postupu porodu a další hlouposti) dokáží s podvědomím a sesamotným během porodu dost nadělat v tom špatném slova smyslu.
Porod se zastavuje pro nevýhodné polohy roičky při monitorování, psychika a podvědomí taky udělá svoje a důsledkem je mnohem bolestivější porod, než by rodička v podstatě čekala.
Tohle si holky uvědomte.
Zažila jsem téměř domácí porod a už chápu ten nebetyčný rozdíl.
já zažila taky domácí porod, téměř, do porodnice jsme dojeli, dotáhli mě na sál a já ihned na jednu kontrakci porodila. Na porod jsme se nesmírně těšila a užila si ho, rodit bych mohla každý rok a je mi líto, že už porod nezažiju, přesto to bolelo jak mrcha.
Mě teda porody bolely docela šíleně. První asi nejmíň, ten byl nejdelší cca 8 hodin, druhý, který jsem taky odrodila skoro celý doma tak to byl teda mazec, takže bych na ty domácí porody tak nevsázela. Vzpomínám si, jak jsem v ložnici tloukla hlavou do zdi
V porodnici jsem strávila poslední půl hodinu z celkově 2,5 hodinového porodu. Třetí porod v té poslední půl hodince byl taky příšerný, drtila jsem v porodnici v koupelně žebříček na sušení ručníků a nadávala si, co mě to zase napadlo chtít dítě ![]()
Samotné tlačení mě nikdy nijak zvlášť nebolelo, to už byla spíš jen úleva.
Jsem ráda, že toto téma někdo založil, sama jsem chtěla zakládat téma bezbolestný porod, chtěla jsem zde posbírat zkušenosti maminek co měli tu čest takový porod zažít.
Věřím, že lze porodit bez bolesti i přes to, že mé dva první porody byly dlouhé a bolestivé. Jsem toho názoru, že je to naladění člověka, jeho vnímání sebe těla atd. Mystický porod není výmysl, ale stojí hodně práce hlavně na vnitřním já.
Já se na takový porod připravuji teď tak doufám, že budu moci v červenci přidat tento poznatek. ![]()
@Frída34 píše:
Jsem ráda, že toto téma někdo založil, sama jsem chtěla zakládat téma bezbolestný porod, chtěla jsem zde posbírat zkušenosti maminek co měli tu čest takový porod zažít.
Věřím, že lze porodit bez bolesti i přes to, že mé dva první porody byly dlouhé a bolestivé. Jsem toho názoru, že je to naladění člověka, jeho vnímání sebe těla atd. Mystický porod není výmysl, ale stojí hodně práce hlavně na vnitřním já.
Já se na takový porod připravuji teď tak doufám, že budu moci v červenci přidat tento poznatek.
primitivní kmeny rodily bez bolesti, prostě je to v hlavě.
@mirecekblbecek píše:
jak to víš?
@mirecekblbecek píše:
kolika primitivních kmenů jsi se ptala? ![]()
@neumisa píše:
kolika primitivních kmenů jsi se ptala?
napsala rodily, takže v době minulé, takže se jich těžko někdo mohl zeptat, jak to bolelo
@terinka4444 píše:
napsala rodily, takže v době minulé, takže se jich těžko někdo mohl zeptat, jak to bolelo
tak v tom případě bych uvítala odkaz na nějaké důvěryhodné zdroje - nejlépe přímo od těch kmenů. Jo ale to asi nepůjde, když byly primitivní… no tak smůla, nějak mě to tvrzení nepřesvědčilo.
@neumisa píše:
tak v tom případě bych uvítala odkaz na nějaké důvěryhodné zdroje - nejlépe přímo od těch kmenů. Jo ale to asi nepůjde, když byly primitivní… no tak smůla, nějak mě to tvrzení nepřesvědčilo.
to je jako " moji kamarádku to nebolelo, kamarádka říkala…" ![]()