Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj!
chystám se na sepsání porodního plánu. Nemám žádné nerealizovatelné požadavky, prostě pokud vše půjde bez komplikací, tak chci porod bez zásahů, urychlování, po porodu mimino jen otřít a hned dát na břicho, vyšetření u mě, bez měření, vážení klidně za hodinu, dvě. To je ve stručnosti asi tak vše, ale ještě to nemám na papíře, takže třeba se toho vyvrbí víc.
Zajímá mě - otázka tedy pro ty, které porodní plán měly, s čím dělali v porodnici největší problémy, že to tak nedělají, je to problém atd. Otázka samozřejmě platí jen pro situaci, kdy šlo vše tak, jak má a nebylo potřeba řešit akutní problémy.
Děkuji za odpovědi.
A.
Já to chtěla mít sepsaný taky, de facto i to stejný co ty - při prohlídce porodnice jsem se na tyhle věci ptala PA (nástřih, ošetření mimina, urychlováky atd) a řekla mi, že nic z toho se rutinně nedělá. Takže PP jsem nepsala, nebyl důvod - a všechno bylo tak, jak jsem chtěla, ani jsem si nemusela o nic říkat. Až teda na to, že jsem byla na vyvolání, takže jedna vyvolávací tableta, jinak všechno přirozeně a bez problémů.
@ana11 u nás byl největší problém přiložení dítěte na kojení - to jsem si musela doslova vydupat a koukali na mě, jak na cvoka - co jako chci. Nějak jsem to nechápala. Měla jsem načteno, že čím dřív se dítě přisaje - byť bez výsledku, tím lépe
vše ostatní prošlo - hodlám to sepsat znovu ![]()
@PinkGirl666 píše:
Rodila som na mělníku a problém nebol s ničím…
A měla jsi plus mínus stejné položky, jaké si tam plánuju dát já? Co tak pročítám, tak s tím neodnášením mimina a ošetřením u matky často moc nesouhlasí.
Měla jsem porodní plán asi tak stejně „jednoduchý“ jako ty, ale bacha na výběr porodnice na spoustě míst je to moc velká alternativa ![]()
já jsem tam ještě měla, že nechci oxytocin na porod placenty, který tam dávali automaticky, takže s tím mohl být problém
jo a atb před porodem preventivně kvůli streptokokovi, to by taky byla těžká diskuse
nakonec jsem nic z toho nepotřebovala, porod proběhl krásně a hladce, jenže doma ![]()
tak držím palce ![]()
@ana11 chtěla jsem rodit na Mělníce v prakticky nebyl problém s ničím. Jen jsem chtěla aby v případě sekce nechali dotepat pupečník, tak to mi na rovinu řekli, že pokud není sekce plánovaná tak to neudělají, protože je třeba hrát o čas. Přišlo mi to celkem rozumné.
Bohužel nakonec se tam dcera nenarodila tak nemám srovnání jak by to vypadalo reálně
@hrnoulek no výběr porodnice je trošku oříšek. Já bych vybírala až bych brečela, ale nejbližší je 35 km - tj. tak 30 - 40 min jízdy dle provozu a ještě musím předat starší k hlídání. Vzhledem k tomu, že první porod byl superrychlý - 2 hodiny lehké kontrakce doma, cesta + čekání a porod do hodiny po příjezdu, tak se trošku bojím, že vybírat moc není z čeho. Rozdíl jen 20km je Vrchlabí, ale prostě po první zkušenosti se bojím to riskovat. No a nejbližší porodnice je Hradec Králové, čili stará zkostnatělá struktura, alespoň podle toho, co jsem načetla. Sama s nimi mám zkušenost před 6 roky, ale to jsem neměla žádné přání (tj. vyjukaná prvorodička, která neví, do čeho jde), takže pro ně ideální pacient.
@ana11 píše:
A měla jsi plus mínus stejné položky, jaké si tam plánuju dát já? Co tak pročítám, tak s tím neodnášením mimina a ošetřením u matky často moc nesouhlasí.
no neviem čo si mám predstaviť to ošetrenie u matky. No klasicky som porodila placentu a doktorka my urobila stehy a to vše.
Inak mne nevadilo, meranie ani váženie-trvalo to asi 5 sekúnd.
Ja som mala v PP-teda to čosi tak nejak pametám-po porode dať díte hneď na břicho, neumývať len utreť, porod bez nástrihu + chcela som aby doktorka při porode robila masáž hrádze bo tým sa může predejít nástrihu. Porod som chcela prirodzený.
@martina.se píše:
@ana11 u nás byl největší problém přiložení dítěte na kojení - to jsem si musela doslova vydupat a koukali na mě, jak na cvoka - co jako chci. Nějak jsem to nechápala. Měla jsem načteno, že čím dřív se dítě přisaje - byť bez výsledku, tím lépevše ostatní prošlo - hodlám to sepsat znovu
je fakt, že první dítě jsem rodila v Podolí a s přisátí pomohla sestra až za víc než 1,5 hodiny. To mi dost vadilo. Druhé taky dlouho nikdo nešel tak jsem se na ně vyprdla a přiložila si jí sama
@ana11
A není to proto, že se jim všechna ta vyšetření líp dělají na pevné podložce a že mají všechno připravené a po ruce, aby to nemuseli stěhovat k matce?
@paola white píše:
je fakt, že první dítě jsem rodila v Podolí a s přisátí pomohla sestra až za víc než 1,5 hodiny. To mi dost vadilo. Druhé taky dlouho nikdo nešel tak jsem se na ně vyprdla a přiložila si jí sama
já nemohla vstát, tak jsem chtěla, ať mi mladého dají - cca 15 minut po porodu. No kroutily se, novorozenecká mi řekla, že vymýšlím kraviny
podruhé už bych si poradila jinak.