Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, ráda bych se vás zeptala, kdy se vaše dítka začala snažit o posazení? Naší Aničce budou zítra 4 měsíce, dneska jsem ji měla položenou na peřině, byla trošku podepřená ale nijak extra a začala se zvedat do sedu. To samé když si třeba sednu a dám si ji na klín a zádama opřu o sebe, i když skoro leží, stejně se pořád snaží zvednout. Přijde mi to strašně brzy, co myslíte? Mám strach, aby si nějak neničila páteř :-/
Jenomže tohle není normální sed, ale pasivní a ten není na páteř vhodný ![]()
To je naprosto normální, dělají to všechny děti, ale nenechávej ji sedat, sedne si, až na to bude sama připravená - tzn. z lehu si sedne.
Deti se neposadi tak ze lezi na zadech a sedaji, sedaji si az tak kolem8 mesice prez kolinka kdyz lozi. Moje decko se taky vytahne do sedu kdyz mu dam ruce nebo ho podlozim ale to se nema.
To není sed jako sed, náš malý to dělal už někde ve 3 měsících, kdekoliv a kdykoliv, dělá to pořád když se mu naskytne nějaká příležitost (snažím se tomu vyvarovat). Ted je mu 6 měsíců, plazí se už víc jak měsíc, staví se na 4 a houpe se taky skoro měsíc, ale o pravý sed se rozhodně nesnaží
a myslím, že dlouho ani nebude ![]()
Můj to dělá taky, když je na klíně tak furt, i když se nemá o co přitáhnout, stejně se zvedá. Ale nenechávám ho. Sám si sedne až z pozice na čtyřech. Starší si sednul na paty v 10m a normálně s nohama před sebou v 11,5m.
Já to nemyslela tak, že ji něčím podpírám záda aby seděla, byla prostě jakoby na šikmé ploše, jako když máte podepřenou matraci klínem, prostě z kopce…a když ji mám na klíně, tak taky nesedí, vím že se posazovat nemá, jen mě překvapilo, že už se o to takhle snaží..
@Verca1989 Jo jo, já to chápu, já bych řekla že to dělaj „akčnější“ děti
. Jsou děti, které se ani nehnou a leží jak pecky a z toho jsou děti jako ty naše
, říkám, náš se už plazí od 5 měsíců (ukončený 4 měsíc) a nejradši lozí za psyskama, hlavně za tím malým (velká o něj nemá zájem), navzájem se zbožnují
, malej mu bere hračky a pejsek mu s radostí nosí další
![]()
@wenrus Anička se začala asi před 14ti dny otáčet ze zad na bříško a je to fakt rychlík, zpátky se ještě neotočí, takže ji pořád chodím obracet ale než se stačím zvednout, už je zas na břiše a ječí, protože se jí tak nelíbí
na noc ji musím dávat do pytle, protože by byla furt otočená a nespala by, v pytli se zatím neotočí ale jistě to brzy zvládne ![]()
Ahoj, naše beruška to dělala taky, ale není to pravý sed, jak už tu píší holky. Jinak naše holčička si sedla až v sedmém měsíci. ![]()
Tak podle mě to není nic neobvyklého, dělá to spousta dětí a začíná to právě kolem čtvrtého měsíce, tedy aspoň u nás to tak bylo u obou dětí…
Tohle je normální, je to tzv. pasivní sed a se sezením jako takovým to nemá nic společného. Takhle si „sedá“ spousta mimin a maminky mají tendence to považovat za sezení. Dítko si sedá z polohy na čtyřech nebo z kleku, jde na to přes kolínka. Syn si taky takto „sedal“ asi od 5 měsíců, normálně sedí od 9 měsíců. Malou v tom nepodporuj.
Ahoj holky, máme 3,5měs. a dcerce když podržím nožky, tak se zvedne přímo do sedu, ne pár centimetrů, ale prostě si sedne. Když je na rovné ploše, tak se sama dostane tak do 45% úhlu do sedu - takže vařím a koukám, že skoro sedí. Ve 3měs. na kontrole u lékařky si dala pěkně nožky pod sebe na bříšku a lékařce málem odlezla, kdyby ještě uměla u toho střídat ručičky, tak odleze. Nebyla rozplácnutá jako žába, fakt nožky pod tělíčko a snažila se lézt, jen ty packy. Lékařka z toho byla sama překvapená. Není to brzo, nemůže si zničit záda? Jak ji to zakázat. Chápu, že se zvedne při nakloněné ploše, ale ona z roviny a už napůl sedí. Manžel říká, že budem trénovat sklapovačky s ní
. Jinak hned po porodu držela obstojně hlavičku.
Dítko neudělá nic na co není samo připravené..takže pokud jí položíš doprostřed místnosti na deku a ona se sama posadí tak si tím nic nezničí, prostě je na to připravená
tabulky jsou jen průměr proč si s tímhle lámat hlavu, horší kdyby zaostávala ne ![]()
Díky. Tak snad se nic nestane. Aby se nenažila příliš napodobovat brášku a ještě na to neměla.