Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
Ahoj,
chci se začít věnovat silovému cvičení, nejlépe v posilovně a s osobní trenérkou. Uměli byste doporučit, kam v Praze jít, aby se tam čtyřicítka bez zkušeností cítila dobře? Chci, aby tam byli lidi kvůli cvičení a ne kvůli promenádě v podprsence s krutě vyšpuleným zadkem. A ráda bych našla i trenérku, která chápe, co to je být pracující matka dvou malých dětí. Ideláně s přesahem do fyzio, aby věděla, jak respektovat při cvičení určitá omezení a tak. Asi hledám jehlu v kupce sena, že? A ještě ideálně jihovýchodní městské části, ale pište cokoli
Děkuju za případná doporučení
Trenéři se běžně vzdělávají ohledně různých skupin lidí a ohledně fyziologie. Proste to zkus, hlavní totiž je, abyste si sedly vzájemně a povahově. Mam trenéra muže na jiný sport, občas ale s nim řeším i fitko, a v tomhle ohledu si opravdu sedíme, rozumíme a mame dokonce i podobne myšlenky, co bych potrebovala. Je i takovy klidny pečlivý typ, zná me a přehnaně me nehecuje a nenutí jit uplne přes hranu, jako to vidim u jiných. Třeba nějakou dobu před tréninkem přemýšlím, ze by bylo fajn vyřešit to a to a on pak řekne v podstatě to samé, aniž bych mu to říkala já
takže určitě bych nezavrhovala muže, tím se připravíš o 50% možností výběru a trénovat s chlapama je úplně jiné, než v čistě ženském kolektivu, mají větší drive a jinou energii. A navíc jim to při fyzické aktivitě vážně sluší, tak je to takový bonus ![]()
Zkus app reservio, třeba najdeš blízko skupinové lekce nebo osobního trenéra, co ti sednou, a lze rezervovat online
Nebo ve své bublině najít partu na venkovní workout hřiště, nebo obojí
Mozna to neni to, co jsi chtela, jsem uz 50+ a chtela jsem take zacit chodit do fitka, mela jsem trenera v posilovne, ten mi nesedl a stejne se mi zacaly objevovat ruzne bolistky a ozyvat stara zraneni,.. proste zjistila jsem, ze potrebuju po letech sve telo na zatez jinak pripravit a vyrovnat dysbalance, nez muzu zacit poradne makat. Ted pul roku cvicim fyziotrenink s trenerkou a je to skvele, site na miru, s intenzitou, kterou prave potrebuju, s pokroky, nejdriv se zatezi vlastniho tela, postupne pridavame velkou skalu pomucek. Je to pestre, zabavne, intenzivni. Treba by to byla cesta i pro Tebe.
Kde je uplne jedno, vlastne ani fitko nepotrebujes.
Dolezite je kto! Vyskusaj zopar treningov, pobav sa s trenermi a uvidis. Ludia s presahom su vacsinou k nicomu (taky vsevedi ako ja
), nevedia nic poriadne. Dobry trener urcite pozna dobreho fyzioterapeuta.
Dobreho trenera poznas tak ze ti vysvetli co je rozcvicka ako ju urobit, pocas treningu sa zameriava na prevedenie/techniku nie na vahy a pocty opakovani, po treningu ti ukaze strecing. Ak nejaky trener (zvlast zaciatocnikovy) neurobi rozcvicku a/alebo strecing tak doporucujem na dalsiu hodinu nechodit aj keby to znamenalo ze toho praveho budes hladat pol roka.
Podobne ked niekto zacina ‚blbostami‘ obkukanymi z televizie - obezna mamicka pride na prvy trening a on jej da behat hore schodami, co sa asi tak moze stat? Bud odpadne alebo sa poblinka. Nehovoriac o tom ze po zdravotnej stranke je takyto trening absolutne nevhodny na zaciatok (zataz kolien, srdca atd…).
Ja ked som ‚znovu zacinal‘ tak som mal par treningov s trenerom aby sme zistili co a ako, potom som pol roka trenoval s fyzioterapeutom a az potom s trenerom.
Já chodím do různých fitek a v těch větších jako je Max Fitness se člověk ztratí. Je mi 50 a všude se ztratím. Max Fitness Štěrboholy, Lužiny, Vysočanská třeba.
V každým normálním fitku je to pro každýho. Doporučuju vybrat dvě tři fotka v okolí, prostudovat kvalifikaci trenérů a vybrat, kdo je ti sympatický. Plus samozřejmě, aby tě to dlouhodobě nezruinovalo. Někdy stačí třeba pár tréninku - nechat si ukázat cviky, které pak můžeš jet nějakou dobu i sama a pak se zas sejít s trenérem a upravit cviky podle aktuální potřeby.
Troufám si říct, že drtivá většina trenérů trénuje hlavně normální lidi z ulice bez nějakých větších sportovních ambicí.
Musíš si hlavně uvědomit, že ty jsi platící klient a ty si rozhoduješ o tom, co za své peníze dostaneš. Ale pokud chceš výsledky, je třeba tomu dát čas a pravidelnost a vědět, proč chceš cvičit. Na nějaké udržování, aby tě nebolela záda pri běžném fungování ti bude stačit i pravidelný dlouhodobý trénink 1× týdně. Na sixpack a dobrou formu to stačit nebude. To ti můžu říct i jako jen hobby sportovkyně.
Chodit do fitka tak, že tam jednou půjdeš a pak třikrát ne protože něco doma apod. asi ani nedává moc smysl.
Znalost fyzio není úplně nutná, i běžný trenér, který se tomu věnuje dostatečně dlouho, umí udělat trénink tak, aby byl prospěšný i pro lidi s pohybovými omezenými. Nebo se ideálně poradit dopředu s fyzioterapeutem, jestli je třeba některé cviky úplně vynechat, popř. jak nastavit zátěž. Mě tedy i fyzio kolikrát řekl, že určitý cvik může bolet - ona je bolest a bolest. Někdy to znamená úplnou stopku, někdy naopak začít s jinými cviky, s minimální zátěží.
Dovolila bych si nesouhlasit s IcePlanet7 ohledně strečinku. My ho na tréninku neděláme a ani já ho osobně během běžných sportovních aktivit nezařazuju a není problém. Na druhou stranou dělám nějaké specifičtější uvolňovací cviky s ohledem na ortopedické potíže obvykle už aspoň den před tréninkem. Ale taky už nejsem úplná začátečnice, na fyzio docházím roky a znám se, co si k sobě mohu dovolit. Tréninky v posilovně mám spíš udržovací, aby mě nebolel celý člověku.
Pokud má zakladatelka zdravotní omezení, tak pravděpodobně už nějak doma podle fyzio cvičí, protažená bude dost. A stejně ze začátku nebude ani na pořadu dne taková zátěž, že by se kvůli tomu musela ještě extra protahovat. Navíc ženy bývají ohebnější až lehce hypermobilní.