Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Kryptozoo píše: Více
Ti nevim, ja teda nezamenila az par poslednich… Nestopnput me v porodnici na kontrole, ze uz jsem otevrena na 8 cm, tak je první narozené doma.
Poslicky jsem nemela zadne, mam za sebou 3 tehotenstvi. Jen v prvnim mi tvrdlo bricho, ale to uz pred 30.tt. (Pri prvnim porodu 40+5tt jsem jela do porodnice, kdyz mi praskla voda, skoncil akutnim SC, kontrakce jsem normalne mela, dalsi dva byly planovane SC 38+2tt a 38+0tt.)
Já poslíčky dopředu neměla. Asi měsíc před porodem mi odešla zátka.
V sedm mi praskla voda, ještě jsem stihla sprchu a v devět byl na světě.
Ty kontrakce samotné před porodem začaly tak po té osmé hodině. Ale to už zafungovaly všechny ty hormony, takže asi kdybych čekala na poslíčky a kontrakce, tak rodím doma. Žádné aktivity na podpoření porodu jsem nedělala…
Každé tělo je originál…
@Palosanto píše: Více
Porod jsem teda měla vyvolávaný ale nezaznamenala jsem ani před termínem nic. Žádné poslíčky, tvrdnutí. Dokonce mi přišlo, že i břicho je pořád na svém místě.
Co se týče samotného vyvolávání taky jsem neměla pocit, že by se něco extra dělo. Všechno začalo až s prasknutím vody. To šlo současně s první kontrakci.
Kamarádka neměla taky žádný náznak. Večer ji doma praskla voda a nic. Nedělo se vůbec nic ani kontrakci neměla. Po třech dnech vyvolání šla na císaře.
Pred prvnim obcas nejake tvrdnuti, absolutne bez bolesti, na kontrole jsem tvrdila, ze nic necitim, az mi najednou PA sahla na bricho a rika, tohle mam na mysli
Poznala.to lepe nez ja. Ale rodila jsem ve 36+2.
Pred druhym jsem pak uz mela i bolestive, par dni, vzdy jsem je zaspala, ze tu jednu noc uz jsou opravdove jsem si uvedomila v momente, kdy mi praskla voda, coz je indikace sama o sobe, ale taky nabraly intenzitu, ze moc pochyb nebylo.
Já si u druhého šla ještě po noční návštěvě wc lehnout, už jsem usínala, najedou lupnutí, postel zlitá plodovkou a to bylo pro další asi 3 hodiny vše.
Kdyby nerupla voda, tak malýho asi přivítáme doma v kruhu rodinném u snídaně. ![]()
Taky poslíčky neznám a rupla mi až voda…cca 2 hodiny před prasknutím mi bylo divně od žaludku, neměla jsdm chuť ani večeřet..
@Kryptozoo píše: Více
krizove bolesti byvaji z toho, ze ditko neni otocene jak ma. Nejlepsi postaveni je ze ‚kouka‘ do patere matky. Tak jak se to kresli v ucebnicich. Kdyz je pateri na pater, tak se to tam macka. Dost jsem se modlila, aby se mi krizove vyhnuly
@hospodki píše: Více
Ja je mela u prvniho…peklicko. Nakonec jsem kvuli nim rodila na zadech presne, jak jsem nechtela, i kdyz se mnou PA zkousely cvicit z kazde strany…Zadnou jinou polohu jsem nezvladla tolerovat vic nez par minut.
Neměla jsem poslíčky ani u jednoho těhotenství. Neznám ani tvrdnutí břicha. Mně vždycky lupla plodová voda a bylo ![]()
Ja mam dvakrat zcela neocekavane prasknuti vody a jednou poslicky snad od 38+0, kdy jsem si parkrat myslela, ze pojedeme do porodnice, a dite se nakonec narodilo nejpozdeji ze vsech, 10 dni po terminu, tesne po dojezdu do porodnice, neb jsem nejakou chvili premitala, jestli to nejsou zase jen poslicci. Plyne z toho to, ze to proste nejak prijde a vubec se to neda odhadnut. Jen uplne nechapu, proc ma nekdo potrebu vyhanet dite v 38+3, ja bych to jeste nechala na nem.
@Hibou píše: Více
A proč? Dítě už je momentálně plně donošené. Navíc babské rady porod nikdy nevyvolají, jen mohou ten proces podpořit a hlavně připraví tělo na samotný porod. Takže nikdo maliníkem ani napářkou “nevyžene” dítě proti jeho vůli.
@Hibou píše: Více
Tak treba kdyz ma nekdo o tyden pozdeji planovane vyvolavani, tak to zkousi predtim podporit prirozene. Napriklad ja.
Poslíčky jsem neměla, břicho se mi zdálo pořád stejné. Kontrola 36+6, nic doktor neříkal, 37+3 mi praskla voda, kontrakce začaly až 4 hodiny po prasknutí.
To je sranda, já nedělala napářky (dokonce mě před tím PA varovala) ani masáž hráze (pro mě nepříjemné, ale PA to doporučovala), jen jsem cvičila s Aniballem (na doporučení kámošky) a 3× bez poranění. Tak tu máš fakt rady všeho druhu a vyber si. ![]()
Mimochodem, i v porodnici se stane, že ti jedna sestra řekne, ať děláš A a neděláš B a druhá naopak. Dokonce mě na to při příjmu ve srandě upozorňovali a říkali, ať z toho nejsem zmatená a kdyžtak ozvu.