Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj. Jsem 38+3, bříško je nízko. Už před dvěma týdny mi doktorka říkala že miminko naléhá na porodní cesty a čípek je na 0,5 cm, že jsem připravena a muže to přijít každým dnem. Jsem prvorodička a nemám žádné poslíčky ani kontrakce. Stalo se někomu ze začal rodit bez předchozích poslíčků/kontrakcí? A jak je vůbec poznám?
Jojo. Poslíčky jsem neměla vůbec!
První porod byl teda vyvolávaný, tak to nic. Ale u druhého mi praskla z ničeho nic voda den před plánovaným CS. Úplně bez varování…
Ano, může být porod bez poslíčků, ale není to tak časté. Zároveň jsem měla u porodu ženu, která byla taky takto krásně připravená od 38tt, mimi naléhalo hlavičkou, otevřena byla ke konci už na 4, měla poslíčky, a porod vyvolávaný týden po termínu. Takže se fakt nikdy nedá říct dopředu a zkušenosti druhých ti taky nenapoví.
@Palosanto píše: Více
Já to tak měla u každého těhotenství. Poznáš to. Samo od sebe se ti prostě „stáhne“ břicho. Bude to v podstatě tak nové, že to nejde zaměnit. Věřím, že kdo má často poslíčky nebo mu tvrdne břicho, ten bude váhat, jestli je to už ono, ale když to nemáš, tak věř, že se to nedá moc s ničím splést.
Obvykle se to rozjíždí pomalu. U prvního jsem měla nějaké poslíčky asi dvě hodinky den před porodem, ale byly to krátké kontrakce (ty „pravé“ mívají alespoň půl minuty nebo přes minutu), které mě v podstatě moc neomezovaly a dalo se to zaspat, druhý den dopoledne už to bylo jiné, to jsem cítila delší a silnější stahy; na začátku možná tak 1× za 30 minut nebo 45 minut? A obecné pravidlo je, že jakmile to je 2 hodiny po 5 minutách, máš jet do porodnice. Existují na to jednoduché aplikace, kde odklikneš začátek a konec kontrakce a vidíš, jak jsou daleko od sebe. Kdyby se ty intervaly zkrátily rychle a nebo byly rovnou po pár minutách jela bych dřív, nejhorší, co se může stát je, že budeš déle čekat v porodnici, nebo že tě pošlou ještě domů.
Moc nepřemýšlej, jestli jako už je to dostatečně podle definice. Jeď, když budeš mít pocit, že máš jet.
@Markéta188 píše: Více
A měla jsi pak akutní CS, nebo jsi rodila vaginálně? ![]()
A má dítě svoji hlavu a zkouší, jestli bude po jeho i teď? ![]()
Děkuju za odpovědi. Piju čaj z maliníku, hýbu se standardně, sex občas proběhne, po něm bříško trochu pobolívá, dá se říct, že to jsou ty poslíčci? Cvičím i s Aniballem a dnes si jdu udělat napářku. Můžu to ještě nějak podpořit?
@Palosanto píše: Více
Na mě nefungovala žádná bezpečná babská rada. Možná jednou zabral Hamilton. Můžeš pít ještě lněné semínko, minimálně trávení to ocení. Aniball je za mě super. Na napářku bych se vyprdla.
Nedávno jsem viděla nějaké cvičení - chození po obrubníku (jedna noha na obrubníku normálně, druhá šlape po zemi a při kroku se zvedá výš. To jsem neznala, ale moje zkušenost říká, že pohyb má vždycky smysl a všechno ostatní je jen o tom, jestli už je všechno připraveno a když není, tak to nespustí nic (bezpečného). Ty podpůrné babské rady to možná tak popoženou, když už se k tomu schyluje. ![]()
@Palosanto Hodně odpočívat, ale samozřejmě mezitím i pohyb, procházky, obrubníková chůze. Napářky jsou skvělé, na ty určitě nekašli, hodně hezky připraví k porodu a mohou podpořit jeho rozběhnutí.
Když už, tak bych se vykašlala na aniball, to je zbytečnost. A ještě kefír je fajn. A cviky na uvolnění pánve. Kočičí hřbet s kotníky od sebe, vytočit nohy v kolenou směrem ven. Krouživé pohyby pánvi na míči…
Když už budeš v termínu a pořád nic, tak libeček, skořicový, zázvorový čaj…
Haha, kazdej ti rekne neco jinyho
… Ja jsem naopak fanda naparky, doporucovaly to i PA na kurzu. (A taky mi to bylo prijemny.) Jinak spoustec porodu jsou jeste masaze bradavek - treba 10min jedna, 10 druha,2× denne, (imitace sani ditete,)vyplavuje to oxytocin.
@Katalpaz Jj, já jsem třeba přímo z oboru a napářky ženám vždy doporučuji. Masáž bradavek ok, ale pro vyplavení oxytocinu je ještě lepší sex, a tam má přidanou hodnotu ještě sperma samotné.
V prvním těhotenství jsem taky žádný poslíčky neměla. V dalších dvou taky skoro vůbec. A na vyvolání porodu žádné babské rady nezabraly. Mám všechny tři děti po termínu.
Ja nemela ani u jednoho dítěte poslíčky, prvni se narodil po termínu, i kdyz mi dr dva týdny predtim říkala, ze uz je vse připravené
druhy se narodil ve 38tt, bez jakékoliv známky, ze by se mohlo neco dít, odpoledne se mi udělalo trochu špatně od žaludku a večer byl na světě
třetí dítě taky dva týdny před termínem, navíc překotně bez jakékoliv známky, ze se bude něco dít, tam sem to tak tak stihla do porodnice, byla klika ze to bylo o půlnoci, prázdné město, vypnuté semafory, čekat někde ve špičce, tak rodím v autě
. Nicméně ze rodíš proste poznáš, bud ti prdne voda a nebo budou zesilovat kontrakce, to jsou bolesti co chodi ve vlnách.
@Palosanto za me bych to prirovnala k boleni bricha jako kdyz mas zazivaci potize a prujem. Pomalu to narusta jakoby od pipiny a stredem bricha. Ta bolest se postupne par desitek vterin rozleva a sili a pak se zase celkem rychle stahne.Ja zas byla zavrena, ze nic nebude a uvidime se na kontrole za tyden.. no druhy den jsem jim tam rodila ![]()
@hospodki To je zajímavé číst.
Moje kontrakce u obou porodů začínaly jako bodavá a svíravá bolest v bedrech, kreče v kyčlích vystřelujúcí do zad a stehen a do toho tuhnoucí břicho-ale celé najednou.
S čím ale souhlasím je, že ať to bude jakkoliv a obzvlášť pokud předtím nebyli brutální poslíčci, nejde si to s ničím zaměnit!
@TRG píše: Více
No vaginálně jsem rodit nemohla. Mám asymetrii těla (což teda zjistili u prvního porodu, že s tím nikdy vaginálně neporodím), takže císař, ale úplně akutní nebyl. Na sál se jelo až po 4h, protože kromě prasknutí vody se nic nedělo a dle utz byla dost vysoko a spala si ![]()
Navíc jsem měla termín císaře už 30.1. a termín porodu až 16.2., abych právě nezačala rodit (kdyby se dostala do porodních cest, tak by to bylo hodně komplikované), takže to bylo hodně nečekané ![]()
A dcera je teda dobrej flegmouš (13m) zatím ![]()