Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ani před jedním porodem jsem žádné poslíčky neměla. Najednou praskla voda, tak jsem se naložila do vany, tam mi začaly kontrakce. Od prasknutí vody se děti narodily cca po 5ti hodinách.
@hospodki píše: Více
Aha, na kontrole byl natočen správně a v průběhu porodu jsme měla křížové bolesti a bolesti vystřelující do kyčlí. Kontrakce do celého břicha jsem neměla nikdy, jen do podbřišku hodinu na začátku, potom už jen od pánve níž. Asi se před porodem otočil. No, kontrakce osm hodin po dvou minutách do pánve, beder a kyčlí byly výživné
. A ještě na mě porodní asistentka koukala, jako na hysterku. A to jsem si zakřičela až při tlačení
.
@AnnieTRoj asi bych to nebrala jako dogmu, ale info z ceho jsou casto krizove bolesti. Nekdo je muze mit i nezavisle na poloze. Ja jsem hlavne rada, ze tohle uz nebudu muset nikdy resit ![]()
@hospodki píše: Více
Jasně, ono je to v konci jedno z čeho jsou
. Na postavení jsem se ptala, protože jsem věděla, že v tom druhém postavení je porod obtížnější, proto jsem byla nadšená, že je ve správné poloze a stejně jsem se jim nevyhla, ale spustily se mi ve vaně.
Dogma pro asistentku byly bolesti do celého břicha, bez nich bych neporodila a dokud je nemám, nic se neděje, takto mi to alespoň bylo podáno. Malý už je tři měsíce na světě i bez kontrakci do břicha
.
@TRG píše: Více
A proč tě varovala před těmi napářkami? Kvůli opaření nebo kvůli něčemu jinému?
Jinak máš úplně pravdu s těmi rozličnými názory - aniball na mém kurzu PA taky hodně doporučovaly, ale předtím jsem četla nějaký souhrn od doktorky a tam z toho vyšel zas, že je k ničemu, mně to nebylo moc sympatický, tak jsem do toho nešla. Pak jsem byla na nějakých kurzech o péči o dítě a ve stejné porodnici říkaly několikrát PA a dětská sestra něco jiného
Ale zas si říkám, že když říkají různé věci, asi ani jedna varianta nemůže být úplně špatně a můžu si vybrat.
U první jsem také neměla žádné poslíčky, voda praskla 38+1, dcera se narodil sekcí 38+2 pro nepostupující vyvolávaný porod.
U druhého jsem měla poslíčky už několik týdnů před termínem, stahy po x minutách trvalo to třeba půl hoďky až hoďku a pak ustalo, párkrát za den. Nic hrozného a za porod jsem to nepovažovala.
Pak mi v sobotu kolem poledne začaly znova ale intervaly se zkracovaly na ca 3-5 minut, bolest to nebyla strašná ale ani ve odpoledne to neustalo - tak jsem kolem 5 podle všech instrukcí jela do porodnice, odkud mě vrátili domů s tím, že když stojím, tak nerodím. Noc stejná akorát bolest pořád intenzivnější, celou noc jsem byla na střídačku ve sprše a na gauči, nic nepomáhalo, ani vana. Stahy po 3-5 minutách nonstop trvající asi 1.5minuty. Ráno/dopoledne jsem jela znovu do porodky, prý pořád nic, udělaly ze mě fňuknu a že mám jet domů. Prý to nejsou kontrakce. V neděli podvečer už byly bolesti nesnesitelné, tak mě manžel odvezl do porodnice, už jsem byla více než 24h od začátku bolestí. To abych mohla zůstat jsem si doslova vybrečela. Na tágo a další cestu tam a zpátky jsem teda fit nebyla. Celou dobu mi tvrdily, že to jsou poslíčci a mám si dát sprchu.
nepomáhalo ale nikdo mi nevěřil. Moje tělo asi neumí porodit. Ani u jednoho dítěte jsem se nezačala otevírat navzdory čekání i intervencím.
@AnnieTRoj píše: Více
Jojo, to u nás byl taky kámen úrazu. Furt mi cpaly ty pásy na kontrolu ozev miminka a na kontrolu kontrakcí kamsi nahoru těsně pod žebra…
No marně jsem vysvětlovala, že to měří špatně, protože mi jdoj kontrakce do beder a do stehen.
@Veronika9870 píše: Více
Takže i u druhého dítěte jsi skončila na sekci?
Ptám se proto, protože mám naprosto stejnou zkušenost… Akorát já takhle fungovala ne 24 hodin, ale asi 4 dny. Ani jsem nejedla, skoro nespala, několikrát zvracela. A otevírala jsem se rychlostí cca čtvrt centimetru za 2 dny
A kecám 4 dny. 4 dny doma a pak další 2 v nemocnici, z toho druhý den večer nástup na vyvolání (a to jen díky tomu, že mi 24 hodin předtím praskla voda a už mě museli vyvolávat, jinak bych tam snad s bolestmi ležela doteď
) a po dalších 23 hodinách, jsem se sekla na 9 cm a skončila na sekci ![]()
No dneska se tomu směju, že jsem v podstatě rodila několik dní
Ale tehdy to byl hrozný pocit bezmocnosti. A jsem „ráda“, že má někdo podobnou zkušenost. Ale doteď nechápu, čím se to stalo ![]()
Zdravím a děkuji všem za sdílení 🙏
Lněné semínko jím. Včera jsme byli na výšlapu, chodím po schodech, abych byla na porod v kondici.
Dnes jsme měli sex a po tom jsem cítila silné menstruační bolesti. Ale zas se to po pár hodinách uklidnilo, asi budeme muset častěji 🤷♀️ ačkoliv jsem tomu nevěřila..
Já, obě těhotenství ![]()
Oba porody jak přes kopírák, začalo mě bolet lehce břicho jak na ms, dle toho jsem to poznala už u druhého, porodila jsem ještě v ten den.
Držím palce ![]()
@Barevné klubíčko ano, druhý byl horší než první, u prvního mi praskla voda takže vyvolávačka, která ale neměla účinek (kontrakce a vše bylo ale otevírání žádné). Druhý - kontrakce asi 40 hodin a žádný posun. Chtěli začít vyvolávačky, vodu atd ale to já nechtěla a vybrečela jsem si tu sekci rovnou. Jsem si jistá že by to po dalších x desítkách hodin stejně tou sekcí dopadlo a já jsem byla KO. Bůhví jak by na to bylo dítě… To jste fakt dobrá, já bych to 4 dny nedala ![]()