Poštovné

378
19.5.10 17:36

poštovné

Dobrý den, chystám se prodat nějaké věcičky po prckovi a knížky - přes net a tápu v poštovném. Takže pokud bych prodávala např knížku, mám udat cenu zásilky (je to znát na ceně a k čemu je to dobré?)? Mám prodávat doporučeně nebo obyčejně? děkuji za odpovědi. Martina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12154
19.5.10 17:45

Tak poštovné udej určitě, kupující by si měl rozmyslet, jestli to tvoje zboží koupí a jestli se mu to vyplatí i s poštovným. Klidně udej cenu obyčejné zásilky, cenu doporučené zásilky i cenu dobírky (pokud chceš riskovat platbu po dodání). Kupující by se s tebou měl dohodnout na ceně poštovného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12154
19.5.10 17:47

Já třeba hodně ujíždím na aukru, tam mají prodejci udanou cenu obyčejnou nebo doporučenou. Většinou se posílá zboží obyčejně, doporučeně si třeba zákazník po vydražení domluví s prodejcem. Platí se předem na účet i s poštovným. Na jiných bazarech se třeba s prodejcem domluvím předem - před koupí. Uvedou třeba svůj telefon, nebo zkontaktuju přes ten bazar.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22163
19.5.10 18:15

co vím tak balíček do 5 cm velikosti obálky stojí 37 kč, když je už větší tak asi do 2 kg stojí 58 kč.. ale je to doporučeně.. já posílám zatím vše doporučeně.. a když má někdo zájem pošlu na dobírku, ale pozor dobírkovné je fakt hodně drahý!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
378
19.5.10 18:18

Mně jde o to, že když si dám kalkulátor poštovného, ptá se mě to: CHCETE UDAT CENU ZÁSILKY? a POŽADUJETE POTVRZENÍ O PODÁNÍ ZÁSILKY?, nevím co tam mám zadat, k čemu je to dobré

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jjelena
19.5.10 19:04

„Chcete udat cenu zásilky“ znamená, na kolik chceš pojištění. Stojí to minimum a vyplatí se to.

POtvrzení o podání zásilky je podací lístek, tudíž potvrzení pro tebe, že si balík odeslala a pošta je povinna se na základě pojištění v případě ztráty s tebou vyrovnat.

Např. jsem prodávala kočár za 1500,–, ale cenu jsem udala 3000,– Dobírka byla cca 1700,– (1500 + poštovný), ale kdyby se ztratil, pošta mi dá 3000,–

• Citovat
  • Upravit
jjelena
19.5.10 19:06

Jinak já teda prodávala už spoustu věcí, malých i velkých a poštovný nikdy nebylo víc než 180,–, ani u kočárku.

Jednoznačně doporučuju prodávat bud za platbu předem, ale to bych já jako kupující nechtěla. Já upřednostnuju kompromis - nechat si poslat na účet 200,– na poštovný a zbytek na dobírku. Ty máš jistotu, že o poštovný nepřijdeš, protože to se platí předem při odešílání a kupující zas nepřijde o tolik, jako když pošle celou částku předem a prodávající mu pak nic nepošle.
Zatím jsem se všemy vždycky dohodla.

• Citovat
  • Upravit
1938
19.5.10 19:17

Celkem casto valim prodej i nakup pres aukro. K tomu postovnemu. Rozhodne doporucuji poslat doporucene. Uz se mi stalo, ze jsem neco koupila a neprislo mi. Prodavajici se dusovala, ze to poslala, lec pouze obycejne, takze to posta vyhledavat nebude. Balicek nikdy nedorazil, ale s prodavajici byla kloudna rec s vracenim penez. Baliky jsem nechavala vyhledavat nekolikrat a u zasilky, pokud neni doporucena to nikdo delat nebude, protoze to ani prakticky nejde. Baliky urcite nechat pojistit, do 500 mam pocit ze je to zdarma. Pokud bys posilala na dobirku, spoustu lidi to odradi (zalezi kde chces prodavat - na aukru se to dela minimalne), stoji to penize. Kdyz platim zasilku predem prevodem, nejdriv se posivam na profil prodavajiciho, zda je spolehlivy. Preji uspesny prodej :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2480
19.5.10 19:21

Ahoj!

Určitě bych neposílala obyčejně, je to hodně riskantní.

Ceny se odvíjí taky od hmotnosti, rozměru apod. To všechno najdeš tady…
 http://cpost.cz/cz/obcane/

Nejčastěji posílám jako doporučený balíček. Do 500 g stojí 49,– .

U inzerátu uvádím cenu poštovného podle celkové objednávky.
Protože nikdy nevím, kolik toho dohromady bude chtít. Takže až si řekne, co chce, pak napíšu cenu poštovného.
Ta cena poštovného vždycky záleží na tobě, nemusí být přesně podle tarifu ČP. Můžeš si tam klidně započítat i balné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
378
19.5.10 19:29

Moc děkuju za velmi užitečné informace. Ještě trochu od věci, často píšete, že prodáváte na aukru, můžete srovnat aukro a mimibazar? Kde býváte úspěšnější? A k taktice, riskujete a dáváte např. od korunky nebo tam dáte spíš minimální cenu, kterou požadujete? Dík dík dík :huban:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
378
19.5.10 19:33

a platí se něco na Aukru?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1938
19.5.10 19:45

Na aukru se plati za vystaveni dle mnozstvi fotek a dalsich polezek, zatim jsem zaplatila nejvic za jednu vec 10Kc )coz me teda prekvapilo, byvalo to kolem 1-2Kc. A pak se plati provize z prodeje viz http://www.aukro.cz/announce.php?… Me osobne je aukro sympatictejsi, prehlednejsi nez treba MMB. Ale je fakt, ze mam pocit, ze v posledni dobe nabidka prevysuje poptavku. Rozhodne je vhodne vystavovat hodne veci zaraz, protoze pokud nekdo neco nakupuje, pak vetsinou vic (detskych oblecku) a v pripade jednoho prodejce klesa postovne. No a ta taktika.. Ja teda neriskuju. Pokud se mi to zda, ze to snad ani nikdo nekoupi, tak dam od korunky, jinak aspon minimalni castku, kterou bych za tu vec byla ochotna dat ja. Vzdycky jsem prodala skoro vsechno. Ale ceny sly urcite oproti treba 2 letum zpet hodne dolu. A nebo davam vyssi cenu kup ted a mensi na drazbu a uz se mi stalo, ze se to nakonec prodalo i za vic, nez jsem mela kup ted. No a na druhou stranu se stalo, ze jsem kupovala prckovi hracku od korunky, byla to hracka v hodnote cca 200 a ja ji koupila za tu korunku :-D vysmata jsem byla jen ja. To je prave ten risk.. Myslim si, ze u obleceni bych od korunky nic nedavala, protoze tech hader je fakt strasne moc.. No chce to vyzkouset..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jjelena
19.5.10 20:36

Já teda prodávám úspěšně jen přes SBazar, hodně nabízím a dost často oslovím i poptávající. Zatím jsem prodala všechno max. do měsíce

• Citovat
  • Upravit
409
22.10.11 15:48

Ahoj maminky,
potřebuji poradit. Prodávám na MMB, ale jelikož se zdražilo poštovné, tak je to docela mazec.
K mojí otázce. Mohl by mi prosím někdo vysvětlit, jaký je rozdíl mezi doporučeným a obyčejným balíčkem? Pořád to čtu dokola a nejsem schopna to pořádně pochopit :zed: . Podací lístek mám ale k oboum ne?
 Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3576
22.10.11 15:55

Na doporucenej balicek musis vypsat Podaci listek a mas ho automaticky pojistenej na 500 kc, kdyz by se ztratil. Muzes ho pojistit i na vic..
Obycejnej balicek se podava bez Podaciho listku, kdyz se ztrati, tak ho nejspis uz nedohledate :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová