Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
malý, nyní 11 měsíců, má posunutou fontanelu dozadu a do strany. Dnes jsem mu tam omylem šáhla, přišlo mi, že jí má hodně velkou, ale v půl roce máme v průkazce 2×1, což moc není. Může se fontanela zvětšit? Ráda bych se zaptala maminek, co mají taky takový „problém“, zda se může něco stát, pokud na fontanelu spadne, či dokonce na něco (např. roh stolu apod). Tchýně, zdr. sestra, mi říkala, že je to hodně nebezpečný a že mám za ním furt stát, že nikdy nesmí spadnout na hlavu. Jenže to prakticky nejde, protože se teď naučil stát, to bych u něj musela být furt, mám doma ještě jedno dítě, tak to by asi umřelo hlady apod
.
Ještě dodám, že má okolo měkkou lebku, jak kdyby tam neměl kost, to místo je fakt velký.
Kdyby spadl na roh stolu tak to nebezpečné být může, i když není to tak, že by měl pod kůží hned mozek..
zvětšovat by se určitě neměla, vždyť právě lékaři ji proto kontrolují, zda správně mizí.. Poradila bych se s doktorkou.
Jak posunutou do strany a dozadu? Jako ze driv vypadala jinak, nebo byla jinde?
Mas pocit, ze se nejak zmenila? Plasit bych zacala, kdyby byla propadla, nebo naopak vypoukla, ale nejak me nenapada, jak by fontanela mohla zmenit polohu… ![]()
Zvětšovat by se nemela.