Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Kupujete a popripade kde? Rikala jsem si, ze zakladni potraviny by se mi vyplatilo kupovat ve vetsim. Bojim se ovsem trochu skladovani a ani nevim kde koupit.
Delate to tak nekdo? Nejake rady ohledne skladovani?
@Kikin16 Tak základní potraviny skladovat není těžké. My ve velkém nakupujeme mouku, rýži, těstoviny, luštěniny, dále máslo (to narveme do mrazáku), maso (taky zamrazíme), ryby (taky zamrazíme nebo kupujeme zamražované na moři). Ovoce a zelenina se v našich domácích podmínkách skladuje špatně, takže přebytky zavaříme, zamrazíme a jinak běžně celoročně dokupujeme. Ve velkém kupujeme i olej a ocet. No a pak koření. Víc mě nějak nenapadá, co by člověk potřeboval… Jsou věci, které ve velkém do zásoby na několik měsíců koupit nejde, takže to kupujeme jen třeba na týden, dva dle trvanlivosti (mléko, přes zimu vejce). No a pak ještě ovesné vločky, slunečnici, lněné semínko a spol., to vlastně taky nakupujeme ve větším mnžství. A skladování. Mám dvě špajzové skříně a pak špajz, kde jsou dvě police na zavařeniny. Zbytek se mi vejde do špajzových skříní v kuchyni.
Jo ještě ve velkém nakupujeme sýry a žervé a tvaroh a bílé jogurty, ale samozřejmě taky dle datumu spotřeby či minimální trvanlivosti ![]()
Asi záleží co konkrétně chceš kupovat ve velkém- obvyklé je kupovat třeba cukr, mouku, brambory, jablka, těstoviny, trvanlivé mléko apod. nejlepší je mít sklep a spíž. Dřív se třeba mrkev dávala do písku do sklepa, vejce se taky dávaly do nějakého roztoku do sklepa, sezonni ovoce se zavařovalo, dnes se dost věcí mrazí.
Ve velkém nekupuju nic, nechápu důvod. Obchody otevřené pořád…
Nevím, co bych s tím dělala.
Nejsme žádní žrouti.
Ve velkém nakupujeme toaleták a mlíko, to u nás mizí šílenou rychlostí
jinak nevidím důvod, když ti dneska už dovezou potraviny až přede dveře a obchody jsou otevřený pořád
snazim se mit v zaloze aspoň dvě balení (mouky, cukru, oleje, těstovin, rýže, protlaku), ale ani to kolikrát nevyjde…
@Kikin16 ve velkém nakupuji trvanlivé věci v akci a také na netu mouku, naposledy jsem kupovala 15 kg pohankové mouky - to většinou hlavně kvůli poštovnému. Skladuji to v potravinových skříních.
@Ice79 píše:
Ve velkém nekupuju nic, nechápu důvod. Obchody otevřené pořád…Nevím, co bych s tím dělala.
Nejsme žádní žrouti.
My máme na týden 35 jogurtů, 20 přesnídávek a třeba 14 krabic mlíka a k tomu kila ovoce a zeleniny (to u nás jede ve velkém). Představa jak každý den se třemi dětma lítám pro 5 jogurtů, 3 přesnídávky, 2 krabice mléka, kilo jablek a všechno to den co den tahám. Děláme velký nákup jednou za 7-10 dní, všechno se to natahá a já mám potom na nějakou dobu pokoj. Takže já zas nechápu jak někdo může lézt do krámu denně a pořád se s tím tahat ![]()
Nakupuju takhle mouku, nektere orechy, seminka, vodu. Skladuju v komore bez okna. Kupuju ve velkem mnozstvi proto, ze je to levnejsi a take nektere druhy hlavne te mouky v supermarketu nenajdu, ruzne male mlyny prodavaji spis pres Amazon a tak, v supermarketech ne. Pecu chleb minimalne obden, takze i spotreba je celkem velka.
@tamata píše:
My máme na týden 35 jogurtů, 20 přesnídávek a třeba 14 krabic mlíka a k tomu kila ovoce a zeleniny (to u nás jede ve velkém). Představa jak každý den se třemi dětma lítám pro 5 jogurtů, 3 přesnídávky, 2 krabice mléka, kilo jablek a všechno to den co den tahám. Děláme velký nákup jednou za 7-10 dní, všechno se to natahá a já mám potom na nějakou dobu pokoj. Takže já zas nechápu jak někdo může lézt do krámu denně a pořád se s tím tahat
Pane jo, 5 jogurtů denně a k tomu mléko?
Nejsou děcka zahleněná? Taky koupím třeba 4 jogurty či přesnídávky najednou, nebo kilo jablek, banánů. Ale to fakt neberu jako nákup ve velkém. To se spíš týká nákupu trvanlivých potrravin, mouky, cukru, těstovin…na toto jsem taky reagovala. Mít doma 20kg mouky a 20kg cukru mi přijde zvláštní.
Ale každého věc, samozřejmě. Třeba peče denně chleba a dorty. ![]()
@Ice79 Dneska už se mluví o tom, že je to mýtus, že mléko nezahleňuje ![]()
Každopádně kdybych měla chodit denně na nákup, tak tahám cca 5 kilo (a ještě 3 děti
) a to se mi opravdu nechce. Proto raději jednou za čas velký nákup autem a mám pokoj.
Ale samozřejmě ať si každý jiný chodí nakupovat kolikrát chce. Je mi to jedno ![]()
@tamata no, ale to nejsou přece žádné zásoby, když to za týden sníte ne? Zásoby si teda představuju jinak
![]()
@debra.morgan píše:
@tamata no, ale to nejsou přece žádné zásoby, když to za týden sníte ne? Zásoby si teda představuju jinak![]()
To já si právě už pak představit neumím. Protože už takhle nemám ten týdenní nákup kam naskládat ![]()
Ale kdybychom byli měsíc zavření doma, bez možnosti vycházení, tak bychom vyžili nějak. Takže zásobovaní jsme. Ale válku nečekám ![]()
@Ice79 Já peču téměř denně chleba, je nás pět. A naopak nechápu domácnosti, kde když chtějí upéct bábovku, musí kvůli tomu letět do krámu. Ono mezi námi těmi nákupy ve velkém se i ušetří poměrně dost peněz. Když nechci, nemusím týden vylézt z baráku, zrovna tenhle týden jsme byli zalezlí doma nebo na zahradě v bazénu. A nebudem si nic namlouvat, nejvíc peněz sežerou takové ty drobné denodenní nákupy.