Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj maminky, předem vás chci obeznámit s tím, že co se týče zavařování, tak jsem naprostý amatér. Mám pouze pár otázek a budu moc ráda, když mi na některé odpovíte.
1. Je třeba při zavařování používat konzervanty? Například kys. citrónovu? Pokud ano, jaké používáte?
2. Jaká je doba zavařování?
3. Sklenička s obsahem jídla musí být ponořena do 3/4 své délky?
4. Jaké potraviny rozhodně nezavařovat?
5. Proč se musí skleničky po zavaření otočit víčkem dolů? A nechávají se tak do vychladnutí?
6. Víčko se má a nebo nemá chytit? Pokud se chytí, co to znamená?
7. Stačí sklenice sterilizovat v troube třeba na 150 stupňů ( prázdné ), než do nich vložim jídlo?
8. Kde poté skleničky schováváte? Musí být v chladu?
9. Musí být vše zavařené ve vodě, nebo stačí něco jen nalít horké do sterilovaných sklenic, zavíčkovat a otočit?
Moc děkuji všem za odpovědi!
![]()
Expert nejsem, takze odpovim na to, s cim jsem si jista.
2)zalezi na tom, co zavarujes. Jina je u zeleniny, jina napr u masa.
Kyselinu přidávám leda občas do marmelády, když nehoustne. Jinak ne. Marmeláda se vaří v kastrole, a lije se vařící do skleniček, zavíčkuje, a otočí dnem vzhůru. nechá se tak bud vystydnout, anebo se může otočit za chvíli, tak po 5-10 minutách.
Doba zavařování je různá, záleží na tom, co konzervuješ. Nejlíp kouknout tady na net, on ti mistr gůgl poradí.
zavařuji okurky, rajčata a cukety. Dám okurky, nálev, zavíčkuju, dám na plech, s utěrkou na dně, podliju vodou a strčím do trouby. Troubu zapnu na 180 a nechám. Doba opět tady na netu. Rajčata a cukety jenom nacpu do sklenic, trošku osolím, zavíčkuju a zase zavařím v troubě. Po uvaření nechám pomalu vystydnout, neobracím.
Prázdné sklenice vůbec nesterilizuju, nechám je jenom umýt a je. Víčka to stejné.
Jo a ovoce- klasika - dám do sklenic, přidám cukr, zaliju vodou, zavřu a zavařím v troubě. Dokud jsem měla hrnec, vařila jsem v hrnci. Ale v troubě to jde taky.
Víčko musí na sklenici sedět pevně, musí se chytit. Pak je zavařeno dobře a nezkazí se.
Skladuju ve špajzce.
Prosím o zkušenosti.
Zavařujete někdo přímo náplň do štrůdlu, tzn.jablka se skořicí, cukrem, rozinky i ořechy?
Jde to nebo bude problém? Děkuji
@bublinek Já to nedělám, protože občas dělám štrůdl pro část rodiny, která nemá ráda rozinky, a kamarádce alergické na ořechy (a občas použiju sklenici i do jiných buchet, k nastrouhané mrkvi nebo i do celerového salátu, kam zase nedávám skořici). Takže si zavařuju jen nastrouhaná jablka. Ale problém v tom nevidím, zavařují se i nasucho ořechová jádra, rozinky by taky neměly dělat žádnou neplechu, tak proč ne.
@inkakřivák píše:
Rajčata a cukety jenom nacpu do sklenic, trošku osolím, zavíčkuju a zase zavařím v troubě. Po uvaření nechám pomalu vystydnout, neobracím.
Inko prosím můžeš mi napsat k tomuhle víc?
To je pokrájíš a žádný nálev?
Já dělám z rajských lečo a to už letos mám, ale úroda ještě bude tak by mě zajímalo něco nového… díky I.
Příspěvek upraven 19.08.18 v 19:14
@Stevia Z rajčat dělám protlak,nebo kečup.Nebo pikalili.Pikalili
1kg paprik
1kg rajčat 0,5kg cibule
3 paličky česneku
6 feferonek
Vše nameleme na masovém mlýnku a přidáme:60g soli,30g cukru,125g octa,300g oleje a lžíci deka.
Vaříme do zhoustnutí.
@bublinek píše:
Prosím o zkušenosti.
Zavařujete někdo přímo náplň do štrůdlu, tzn.jablka se skořicí, cukrem, rozinky i ořechy?
Jde to nebo bude problém? Děkuji
Jablka nastrouhám,trochu vymačkám šťávu,napěchuju do sklenic a zavařím.
@arada děkuji za recept, vyzkouším, nic takového ve špajzce nemám ![]()
@Stevia píše:
@arada děkuji za recept, vyzkouším, nic takového ve špajzce nemám
Máme to rádi,buď na topinky,nebo k masu,hlavně grilovanýmu.Akorát je potřeba tu vodu hodně vyvařit.
@arada píše:
Jablka nastrouhám,trochu vymačkám šťávu,napěchuju do sklenic a zavařím.
Já vím, jak se to dělá, chci zkusit udělat do zavařovaček přímo náplň do štrůdlu. Na to jsem se ptala.
@bublinek píše:
Já vím, jak se to dělá, chci zkusit udělat do zavařovaček přímo náplň do štrůdlu. Na to jsem se ptala.
Aha,no já bych to neriskovala.
@bublinek já si zavařujii pouze nastrouhaná jablka
MYslím, že už pak není taková tragédie přihodit pár rozinek a zasypat cukrem, nejhorí je loupat a strouhat jablka..
nevim co by ty rozinky udělaly zavařené ![]()
@lucynka25 píše:
@bublinek já si zavařujii pouze nastrouhaná jablkaMYslím, že už pak není taková tragédie přihodit pár rozinek a zasypat cukrem, nejhorí je loupat a strouhat jablka..
nevim co by ty rozinky udělaly zavařené
Přesně tak.