Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Dobrý den,
chtěla sem se zeptat jestli nemá některá z Vás zkušenosti stím, když je pár nesezdaný a ani nemáme nahlášené společné trvalé bydliště. Jsou potřeba nějaké dokumenty k tomu aby náš malí mohl mít příjmění po otci a mé trvalé bydliště?
Z mého okolí mi tvrdí, že je ktomu potřeba písemný souhlas otce s notářsky ověřeným podpisem jinak nás nepustí z porodnice nevíte co je na tom pravdy?
děkuji za radu
bydliště po tobě dostane automaticky, to nemusíš řešit.
Pokud chcete mít příjmení po otci, tak si musíte oba dojít na matriku a tam dostaneš potřebnej dokument do porodnice…
bez něj tě z porodnice pustí, to je blbost že ne, ale dítě by mělo příjmení po tobě ![]()
JanaSm píše:
Z mého okolí mi tvrdí, že je ktomu potřeba písemný souhlas otce s notářsky ověřeným podpisem jinak nás nepustí z porodnice nevíte co je na tom pravdy?děkuji za radu
Popravdě řečeno, já už z těch fám kolem narození dítěte a moci zdravotnických zařízení celkem rostu. Jsi svéprávná osoba? Jsi. Jsi matka dítěte? No dobře, teprv budeš. Jseš nějaký nevolník porodnice? Nejsi!
Nicméně to prohlášení otce je potřeba, protože porodka odesílá podklady k vyrobě RL a tam by pak otec nebyl uveden
Ještě před porodem musíte zajít na matriku a nechat si napsat uznání odcovství. Nevím jestli se to přesně takto jmenuje. Na matrice určitě budou vědět. Tento dokument pak musíte vzít do porodnice.
ahojte, vim, ze se chodi na matriku… ale kdy? to je myslim taky docela dulezite vedet. jsme s manzou docela casove vytizeni, tak at si to naplanujeme
diky za rady!
mobifilinka píše:S manžou? Jestli je to manžel, tak na matriku nemusíte..... Do porodnice si pak bereš oddací list, na kterým je napsáno, jaké příjmení bude mít vaše dítě.
ahojte, vim, ze se chodi na matriku… ale kdy? to je myslim taky docela dulezite vedet. jsme s manzou docela casove vytizeni, tak at si to naplanujemediky za rady!
Aknel2 píše:
Ještě před porodem musíte zajít na matriku a nechat si napsat uznání odcovství. Nevím jestli se to přesně takto jmenuje. Na matrice určitě budou vědět. Tento dokument pak musíte vzít do porodnice.
bydliště, pojišťovnu, příjmení atd. má automaticky po tobě
pokud chcete příjmení po otci, dojdete si na matriku s občankami a rodními listy uznat otcovství a zvolit otcovo příjmení, jde to i po porodu do 18 let dítka, jen by mělo do té doby příjmení po tobě
samozřejmě pokud se jedná o svobodnou matku, případně rozvedenou delší dobu než 300 dní
dítko narozené v manželství je automaticky manželo a jméno má podle oddacího listu
Jo,teď jsem to řešila a je to tak jak holky píšou,akorát dodám,že pokud jsi z vesnice -můj případ,tak to dělaj i na obci-teda aspoň u nás to dělá matrikářka.
Díky moc za radu, a je jedno jak dloho před porodem se na matriku dojde?
osobně bych doporučovala dát příjmení po tobě a teprve v případě sňatku přepsání příjmení dítěte na otcovo. Ušetříš si s tím problémy.
ynax píše:
osobně bych doporučovala dát příjmení po tobě a teprve v případě sňatku přepsání příjmení dítěte na otcovo. Ušetříš si s tím problémy.
A jaké problémy?
Já to mám od začátku na chlapa a zatím žádnej problém neřeším…
Na tu matriku se chodí podle místa bydliště nebo můžu na jakoukoliv?
Dále by mě zajímalo. Přítel má trvalé bydliště u rodičů a já také. Bydlíme spolu v jeho družstevním bytě. Může mít dítě bydliště v tomto bytě i když ho tam já nemám? Nebo bych si tam musela dát bydliště i s dítětem. Beru to z hlediska doktora, školky apod.
Je mi celkem jedno kde mám trvalé bydliště (ještě mám svůj byt v osobním vlastnictvi), ale nechce se mi měnit občanka, když se nebudu vdávat. a tím pádem měnit stav a jméno.
JanaSm píše:
Díky moc za radu, a je jedno jak dloho před porodem se na matriku dojde?
od doby co máš těhotenskou průkazku ![]()
hm a ty problémy, on to každý(každá) bere jinak
někdo tvrdí že pokud dáš příjmení po otci, tak se chlap nebude hrnout do svatby (jaksi nepočítá se s názorem že i žena může být proti svatbě
), nebo že většinu věcí vyřizuje s malým dítětem matka - tudíž vysvětluje že má jiné příjmení, příp. jí vadí, že ji oslovují příjmením dítka atd.
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.