Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na pár věcí..
S přítelem (21) chceme miminko.. Mě je 19. Na vše jsme zařízení, připravení, víme co to obnáší.. Ale pořád kolem sebe slyším názory,,seš moc mladá,, nebo,,nevíš do čeho jdeš,, -,,zkazíš si mládí,, apod.
já jsem ale pevně rozhodnutá.. přijde vám věk 19 hodně málo? Dále mám otázku.. včera jsem přestala brát HA a ted se kazdy den budeme pokouset o miminko..
slyšela jsem ale, že antikoncepce muže pusobit jeste týden a více.. ale přitom je i možné otehotnet pred antikoncepci a i pri vynechání jediného prášku.. tak jak to teda je?
a jeste jedna vec.. za 14 dni jdu na 90% na CT kyycli.. kdybych uz byla v tom tak ublizilo by to plodu? děkuji za jakýkoliv názor ![]()
Není to o věku, ale o konkrétní osobě.
Někdo by neměl mít děti ani ve 30ti.
S HA si nedělej starosti - ona pusobit už pusobit nebude. Spíš jde o vyčištění těla od hormonů.
A Ct bych asi taky neřešila. I kdyby se povedlo, za 14 dnu to terpve dochází k oplodnění vajíčka spermií (o plodu nemuže být ani řeč).Uhnízdění až za další cca týden k tomu…
Přeju hodně zdaru
Ahoj, tak předně si myslím, že pokud jsi dospělá (jako že v 19ti jsi) tak je to jen tvoje věc, jestli mít nebo nemít dítě. Pokud jak píšeš máte vše promyšlené, máte peníze, přítel má práci, máte kde bydlet - tak nevidím nejmenší problém pořídit si mimčo. Takže ti přeju, ať se to podaří co nejdřív!!! ![]()
Příroda je všemocná, takže otěhotnět můžeš klidně při braní antikoncepce, při vynechání prášku, hned po vysazení, delší dobu po vysazení.......to je fakt různé.
Ohledně CT ti neporadím, ale pokud je to za 14 dní, to je za chvíli, tak pokud se bojíš, tak ještě počkejte po tom vyšetření a začněte se snažit až pak.
Tak ahoj ![]()
Ahojky, pokud se na miminko cítíte oba připraveni a jste zajištěni (oba pracující, vlastní domácnost…) tak proč ne. Mě je čerstvých 23 a za týden čekáme miminko. Snažit jsme se začali, když mi bylo 21 ![]()
Jinak otěhotnět můžeš ihned po vysazzení HA, záleží, jak se tělo rchle vzpamatuje. Mě se třeba nevzpamatovalo po 6 letech pravidelného braní nikdy a muselo se mi hormonálně pomoct..Ale držím palečky, ať to vyjde co nejdříve.
Jinak CT za 14 dní je naprosto v pohodě. V tomto období budeš teprve va fázi ovulace (+/- 14 den cyklu - při jeho pravidelnosti, ale to zjistíš např. měřením bazální teploty, kdy vlastně a jestli vůbec ovuluješ). A k uhnízdění miminka dochází cca 6. den po oplodňujícím styku. Takže se neboj, miminku by to neublížilo ![]()
Kdybys měla nějaké otázky, klidně se ptej, za ty roky jsem se stala „profíkem“ přes ovulaci, její pozorování, hlídání, apod. ![]()
Na obe otazky odpovidam ANO. Na CT bys mela byt objednana v prvni fazi cyklu a budou chtit podepsat prohlaseni, ze nejsi tehotna, jinak ti CT neudelaji.
A souhlasim, podle meho nazoru jsi mlada a nevis do ceho jdes. Podle me mas jeste dost casu, mela bys tudovat, pracovat( ziskat nejakou praxi), cestovat a poznavat svet a teprve potom zalozit rodinu a poridit si deti( tak jsem to udelala ja a tak si predstavuju, ze je to spravne). Ale je to kazdeho vec, jak si zaridi svuj zivot.
Jinak jsem presvedcena o tom, ze ti tvoje pocinani schvali ti, kdo maji deti brzy. Ostatni ne. Jak jinak?
Mozna by ale bylo lepsi dat na rady tech, ktere uz maji deti vetsi a vedi, jake to je hledat praci s detmi, bez praxe a nejakeho vzdelani… ![]()
Příspěvek upraven 10.08.12 v 11:48
Tak me je 23 a mam dve deti - 2letou holcicku a 8mesicniho kluka. Mas tady plno mladych maminek. A pokud jste na vsechno pripraveny, tak hura do toho
Na reci okoli neden - me taky vsichni rikali ze sem si zkazila zivot.
Jinak s tou antikoncepci - segra vysadila a hned otehotnela - ja nic nebrala a otehotnela jsem az rok a pul (milovali jsme se casto a nechranili) takze tezko rict.
Příspěvek upraven 10.08.12 v 11:48
Ahojky. Pokud máš přítele a oba si to přejete, tak si myslím že je to ok. není vůbec brzo, aspoň budeš mladá maminka. Mám spoustu kamarádek co rodily ve 20ti
Mě je 23 mimi bych už i chtěla ale přítel zatím moc ne (jemu bude na podzim 25). A co se týče toho otěhotnění po antikoncepci tak je to dost individuální. Někdo otěhotní za měsíc někdo třeba za rok… Mám kamarádku, která nebrala HA víc jak rok a zadařilo se jim až po tom roce… Jinak já jsem lajdák co se týče HA…měsíc ji beru vzorově, pak zapomenu na 3 dny. Měla jsem ji v peněžence a ukradli mi ji to jsem ji nebrala víc jak týden, než byl čas zajít si pro recept a pořád nic… Za posledního půl roku není měsíc co bych ji brala poctivě a nic ![]()
Ahoj, není to sono kyčlí? Sono nevadí, CT by vadilo plodu, kdyby se už chytlo..ale vajíčko se většinou 14 dní uhnizduje. Pro klid bych se zkoušením počkala až po vyšetření kyčlí. Pokud oba s přítelem chcete a zabezpečíte dítě, je to vaše věc.. Já chtěla první dítě ve 20..rodila jsme v čerstvých 21 letech a nepřijde mi, že bych o něco přišla.. navíc jsme se dostala na VŠ a dálkově studuju.. i když ted mám pauzu..měla jsme rizikové druhé těhotenství.. nicméně, když se chce..jde všechno..v únoru jdu zas studovat, i se dvěma dětmi.. já osobně mladým maminkám fandím ![]()
Pokud jste oba pevně rozhodnutí, tak bych do toho šla.
Musíte si být ale opravdu jistí.
Mimčo potřebuje plno věcí, tak bych uvážila i to, zda na to máte dost peněz. ![]()
Příspěvek upraven 12.08.12 v 21:10
Jen si dovolím napsat, že muž v 21 není na úlohu otce zralý..možná vyjímky, žena „dospěje“ těhotenstvím..porodem.. ale chlap to ne vždy pochopí.. tak na to mysli.
Pokud se na to cítíš a dítě chceš, tak si prostě pořiď. Mě osobně je teď celkem líto, že jsem začala až ve 30 a pravděpodobně víc jak dvě děti mít nebudu. A věřím, že kdybych měla děti dřív, tak jich mám hodně. Na okolí se neohlížej, z vlastní zkušenosti vím, že ti co mají nejvíc řečí, tak často jsou sami nespokojeni se svým životem a tak si to ventilují na ostatních. A ještě jsem četla zajímavý článek, ale už je to delší dobu, že jak dříve měly ženy děti brzy, potom se to posunulo k hranici 30 let, tak nikde není vyloučeno, že zase bude trend mít děti dřív.
Jsi pevně rozhodnutá, takže dotaz na věk je podle mě zbytečný. Za mě jen dodám, že by bylo fajn, aby byl takhle skálopevně rozhodnutý i ten chlap/ec…tedy tvůj přítel. Oni si to i daleko starší muži většinou nedovedou moc představit, co takové dítko do partnerského života přinese a jak ho překope…
K HA- bylo by dobře počkat se snažením na první normální MS, což asi nevydržíš, když jsi se rozhodla, že práce na miminku je tak akutní.
K CT- určitě 14 dní vydržet a mít jistotu ( i když jak píše Kofola není pravděpodobné, že bys otěhotněla hned zítra - já bych to neriskovala ani tak) ![]()
Děkuji moc všem jste zlatí
doufám že se nám to povede ale hlavně že bude miminko zdravé, to je to nejhlavnější přeci
jinak mám kolem sebe asi 5 známých, co jim je mezi 15-19 a všechny mají miminka a zvládají to.. jde o to chtít a být připraven
a ještě mít milující a podporující rodinu ![]()
@mroe zaujal mě tvůj názor
mohu se zeptat, kolik je ti let? ![]()
Mě je 23, mám dostudovanou VŠ, 3 roky praxe ve školství jako učitelka, 1 rok praxe v administrativě. Máme se snoubence posavený baráček bez hypotéky, na dovolenou jezdíme každý rok - v létě moře, v zimě hory. Tak by mě jen zajímalo, do kolika si čekala ty, než je vhodný čas založit rodinu? ![]()
Ahojda, mě bude tento měsíc 20 a 7.11 mám termín. Pokud jste připraveni, máte zázemí…atd tak proč ne?!
A CT bych se nebála, pokud jdeš za 14 dní… ![]()