Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
V tomhle věku jsme běžně chodili sami na místní koupaliště. Mám starší bratry, kteří mě tam moc nehlídali. Takže já bych pustila.
V dnešní době bych nepustila, my takhle běžně chodili, beztak naši plavali tak mizerně, že těžko by něco udělali.
Je to jedno z negativ dnešní doby, mělo by být možné pustit dítě určitého věku k vodě.
Ja bych nepustila, ale ono zalezi na dítěti, syn se vody bojí, plavat neumí ani po plaveckém kurzu, sama sem na tom byla podobně a skoro se s kamarady utopila. Nadruhou stranu přítel byl v tomhle veku juniorsky mistr republiky v plavání, toho bych se do vody pustit nebála, protože v tom živlu žil.
Proste zalezi jak to dítě umí plavat, jak je zodpovědné, jaké má ty kamarády, kam přesně by šli plavat.
My tohle řešili zatím jen jednou. Opakovaně u nás takový požadavek nevzniknul, protože máme vlastní bazén. Zjistili totiž, že vše je drahé - vstupné, pohoštění atd. A doma je k dispozici all inclusive. Když chtějí, tak si dovedou neomezeně kamarády sem nebo jdou k těm kamarádům. Oni mají taky všichni bazén. Takže nemají zatím potřebu chodit na veřejný koupák. Ke kamarádům na zahradu do bazénu chodí.
Po víkendu pojedou na prázdniny k prarodičům. Takhle stará vnoučata pojedou na koupaliště a na štěrkáč s dědou nebo budou u sousedů v bazénu. Děda je k nim hlídat nechodí. Mají velký. Každé léto za jejich dětmi chodí naše. Nejstarší dítě tam má kamarádky/dy, spolužačky. Tak ta si pojede sólo s nimi.
Tvé děti chápu. Je horko. Chtějí k vodě. Když nejsou vlastní možnosti, tak využít veřejné. Jestli se nabízí dospělá osoba. Tak bych pustila. Poučit, jak se mají chovat. Nepřeceňovat síly.
Třeba syn se koupali během putování na kole na výletě. To je echt třída rebelů. Pro 18 dětí byl původně tříčlenný dospělý doprovod. Ale ten v průběhu musel akutně pryč. Takže v době koupání jen dva na tu smečku pubertálních dětí (páťáci) a to jsem byla úplně v klidu. Protože jsem věděla, že ti dva si s nimi poradí.
Připadá mi, že je velmi zvláštní nepustit teenagery na koupaliště. Ano, pokud neumí plavat, tak to je jiná věc, ale v opačném případě nerozumím. Na koupališti je plavčík, který blbosti teenagerů zatrhne. Taky tam většinou není taková hloubka, aby se tam plavec utopil. Pochopila bych diskuzi týkajici se osmiletých, ale takto
Já jsem ale obecně vnímaná kamarádkami jako divná matka. Děti od druhé třídy nechávám ze školy chodit přes les domů samotné (4 km).
Mám 11letou a ještě bych ji nepustila, plavat umí dobře, ale spíš jde o můj pocit. Ve 13-14 ji asi už budu muset pustit
. Jo a ještě dodám, na veřejné koupilaště, kde je plavčík ji pustím raději než někam k rybníku. Mám k vodě respekt.
Ve třinácti jsem ráno vyběhla z domu a do večera mě tam nikdo neviděl.
Ještě bych pochopila, že se je bojíš pustit samotné, ale že se je bojíš pustit i s jiným dospělým? Nechceš je zabalit do bublinkové folie a nechat zavřené v komoře?
Pokud je plavčík a děti se chovají zodpovědně tak ano. My jsme jako děti takhle jezdili na koupaliště do města na kolech taky a sami ( bez dospěláků). V té době nebyl ani mobil. Byl na nás spoleh a hlídaly jsme se navzájem. Udělat nějaký pruser, tak nás naši proste nepustili. Jezdilo nás 5 i s dětmi od sousedů.
To bych se víc bála k tomu rybníku.
Jo a tedy předpokládám, že děti ve věku 11-13 let umí dobře plavat.
Ja si zrovna vcera vzpomnela, jak jsem jako mala cele leto travila na koupalisti, jak nasi se mnou nikdy nesli. Mluvim tedy o dobe za komancu. Nechci znit jako moje babicka, jak to my za nas…ale na koupaliste bych se nebala, kdyz je tam plavcik, dite je urcite uz rozumne na to, ze se nebude potapet nekam k tem filtrum apod, co ho muzou pricucnout…
Nevim, jak mate velke koupalko. Taky chapu tvoje obavy, ale musis to prekonat a dat diteti prostor se otrkat. Jsou uz i telefony, tak ti muze treba kazdy dve hodiny napsat, ze je ok.
Starší dceru 14 bych s kámoškama pustila - znám je a vím, že jsou prostě klidné tipy, nebudou nějak kravit. Mladší 11 rozhodně ne, vymýšlí pořád kraviny, není na ní spoleh. Plavat u mí obě výborně, ta mladší dokonce lépe.
Mě překvapilo, když jsem byla s dětmi v 10 letech na koupališti a viděli jsme tam jejich spolužáka a několik dalších stejně starých dětí v partě bez rodičů. Na vesnickém koupále, kde není plavčík a je to tam na vlastní nebezpečí. To mi přišlo fakt brzy.
Ale jestli je to koupaliště s plavčíkem, tak bych asi pustila i to jedenáctileté, pokud umí dobře plavat. Asi to bude jak kde, ale přijde mi, že na těch hlídaných koupalištích si to ti plavčíci opravdu umí ošefovat, aby tam nikdo nedělal kraviny.
@Anonymní píše: Více
Syn jezdí s kamarádem na celý den na ryby, je mu 14,i dnes vyrazil, ale upřímně také jsem z toho vždy nesvá a jsem ráda, když se vrátí a je v bezpečí pod peřinou ![]()
Ahoj,
zajímalo by mě, od kolika let v klidu pustíte děti s kamarády někam k vodě? Mám děti ve věku 11-13, chodí normálně s kámoši ven, do obchoďáku, jezdí po Praze. Letos začali chodit s tím, že chtějí na koupák s kámoši a já to zatrhla. Teď jsem samozřejmě krkavčí matka. Jsem úplně mimo?
Jejich spolužáky rodiče prý pustí. Já mám z vody respekt a přijde mi, že jsou to pořád děcka, co si neuvědomují rizika 
Občas se nabídne i nějaká matka, že s nimi pojede, ale i tak mám problém je k vodě pustit s osobou, kterou vůbec neznám. Navíc teď nedávno byli na výletě s příbuznou a aniž bych o tom věděla, tak z dětí vypadlo, že se koupaly v řece kde ani nedosáhly a příbuzná seděla na břehu se sluchátky a koukala na film
Což mou nedůvěru ve zodpovědnost jiných lidí ještě utvrdilo.
Jak to máte vy?