Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Bojim se, ale pustim - to je presne situace, kdy si musi rodic naridit prestat se bat, protoze ty deti uz davno plavat umi a nepotrebuji dohled, psychicky ho nepotrebuji a potrebuji se osamostatnit.
Kladu jim na srdce, ze jsou zodpovedni jeden za druheho a ze se musi hlidat a z vody vytahovat.
Nezapomenu, jak jsem byla s detma v bazenu, plavala jsem si hezky bazeny s brejlickama, zatimco deti skakaly do vody a pri jedne otocce jsem zjistila ze nejmensi breci a rika mi „mami, ja jsem se utopil“. Sklouzl mu pri skoku kruh na nohy a nemohl se vyhrabat ven z vody. Tak takhle to dopada, kdy hlida maminka. V ten bazen byl venkovni a voda zelena, jestli myslite, ze bych ho snadno vylovila.
@Pudloslava píše: Více
přesně k první větě - sice to není o plavání - moje matka říkala, že největší strach v životě měla, když jsem jela prvně sama na kole objet vesnici, od nás z kopce, pak zatáčka a už mě neviděla, že měla šílený strach, ale věděla, že mě musí pustit
A k vodě dítě pustím samotné až bude mít 11 let, na koupaliště ve městě, je tam plavčík a dozoruje docela přísně, na nějaký rybník nebo lom bych nepustila
@Cizinka 999 píše: Více
Ja ti ani nevim, nejak jsem se to v detstvi nenaucila, uz jsem si nekolikrat rikala ze bych mela zkusit nejaky kurz pro dospele, ale zatim jsem se k tomu neodhodlala. Dcera ma teprve 11, chodila na plavani ve skole, ale moc se tam nenaucila, taky ji budeme muset zaplatit nejaky kurz plavani.
Dnes se zase v Rakovníku na koupališti někdo utopil, 19 letý kluk. Ale je otázka, jestli tam jsou i plavčíci. Voda je prostě nebezpečná. Taky se stalo, že třída byla na normálním koupališti s plavčíkama a děcko se utopilo. Je těžké, najít ten věk, kdy děcko pustím.
@hani28 píše: Více
ale to není teprve 11, to je spíš že má už 11, v podstatě čím mladší dítě, tím jednodušeji se plavat naučí, 11letá už se asi bude bát, to chce děti učit tak od 4, 5 roků, kdy jsou odvážné až moc,
tak zkuste najít nějaký dobrý kurz
Dítko jsem na místní koupaliště pouštěla, bylo zodpovědné a závodně plavalo. Krapet mě překvapilo, když v primě bylo poslední školní den se spolužáky na přehradě a koupalo se. Do té doby přírodní koupání nemělo rádo. Zvládli to bez dospělého dozoru a přítomnosti plavčíka.
@vokishka píše: Více
no a to je právě argument pro pustit mladší - protože devatenáctiletého maminka fakt hlídat nemůže, možná to dělala do osmácti
@vokishka píše: Více
Taky nevíme, jestli v tom nehrál prim alkohol.
Na některá koupaliště mohou děti bez doprovodu dospělé osoby až od 15 let- třeba pražský biotop Lhotka, do Radotína pak od 12 ( resp. do 12 s doprovodem). Takže pražské děti, pak docela čumí u babiček na prázdninách, že se jde k vodě jen v partě dětí. ![]()
@hani28 píše: Více
Teprve 11? Opravdu ji zaplat nejaky kurs at se naučí, čím později tím se to hůř uci. My jsme s dětmi chodily na plavání od 3 let, kdyz nepočítám rok plavání od 4 měsíců. My bydlíme ale u jezera, řeky atd, takže plavání je tady o preziti ![]()
@Cizinka 999 píše: Více
Máme 15 a i výšku minimální. Mám dojem, že to bylo i kvůli tomu, že tam děcka dělala docela bordel, byly na ně stížnosti. Chodily tam partičky našich spoluobčanů, kradlo se tam docela. I třeba boty za pár korun. Pár lidí šlo domu bosky. Není to jen o riziku utopení.
@vokishka těch utopených zase bude. Pár let to bude jak jeli 2 kluci do chatky a nevrátil se ani jeden
. V po 24 letý se topil, oživili ale jak na tom bude? Před pár dny vypadl z loďky malý kluk a mrtvý a včera ve Vídni 8letá a to je začátek července. Jo voda je zákeřná
tam jde pak o vteřiny a pokud je plný bazén tak než si někdo všimne že někdo leží na dně
Bazén lepší než přírodní, ale jak je moc lidí tak stačí že někdo blbě skočí.