Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
My chodily se segrou kdysi tak od mych 12r a segrinych 10r. S partou deti z baraku. Bylo to tedy velke mestske koupaliste a nejspis tam byl plavcik. A to jsme zdaleka neplavaly tak zdatne jako plavou moje deti dnes, ve meste plavecky bazen nebyl. Ja se z vlastnich deti od malicka snazim vychovat co nejzdatnejsi plavce. A byt z vody mam respekt a samozrejme deti tam mohou blbnout a stat se muze cokoliv, asi bych pustila. Spis nez z utopeni bych asi mela hruzu ze skoku do vody. Ale delali jsme to taky
… Kdo skoci z vetsi vysky, kdo zvladne sipku pozadu… Hecovani a tak… Uprimne skoro vic se bojim nechat sve deti prechazet, proto nejsou uplne ukazkou soustredenosti… Ale do sveta je poustim.
Já bych asi nepustila, nad tím starším bych přemýšlela a záleželo by, jak bych věděla, jak na tom je, zda je rozumný nebo ne. Toho mladšího ne.
Mám stejně starého mladšího, je dobrý plavec, ale zároveň je prostě ještě v něčem takový dětský, a samotného bych ho tam nenechala.
Možná je to extrém, ale u nás nesmí ani sami do bazénu bez dozoru (naštěstí to dodržují a vždy hlásí, když tam chtějí jít).
Já si to dovedu představit spíše až tak od 14, 15 let, vím, že taky už jsme takto chodívali na bazén. Ale v jedenácti mi to přijde brzo a u těch 13 to mám takové na hraně no (to bych opravdu zvažovala dle konkrétního dítěte)
Záleželo by, jak dítě umí plavat a jaky má nějakou odpovědnost a strach (nevím jak to popsat, prostě zda má pud sebezáchovy). Podle toho bych se rozhodla.
A ještě záleží s jakými kamarády by šel. Měla jsem kamarády, co byli bezproblémový a kamarády, co s nima byl člověk jednou nohou v průměru (časem je člověk odboural, ale jako puberťák to člověk tak neviděl).
Ale pustila bych asi jen staršího.
My s bráchou k vodě chodili. Ale oba jsme byli dobří plavci.
Pokud by to byli zkušení plavci, byl by tam plavčík a vědela bych, že kamarádi jsou v pohodě a slušní tak bych pustila.
Moje děti plavou závodně. Takže na městský bazén klidně, jsou tam plavčíci a moje děti část z nich mají jako trenéry, takže i kluk divočák se chová slušně. Na řeku bych je nepustila bez dozoru. Holku jo, kluka 11 ne, je tam šlajsna a a stejně jako my před 30 lety se z ní skáče dolů. Jenže podloží je každý rok jiné. Jsou tam velké kameny. Mám před tím respekt. Smí tam skákat jen s námi. Teď u moře jsme ani nevěděla kde děti mám. Ležela jsem na lehátku a oni řádili ve vlnách. Ale oni opravdu plavou špičkově, dcera pláče závodně osm let a syn šest. Mají i základní hodiny první pomoci ve vodě.
@Anonymní píše: Více
v 11 jsem dceru pouštěla.
Pro mě bylo bezpečnější koupálko než řeka, kterou máme za barákem a kde se u nás odehrává spousta dětských her od doby, kdy děti začnou chodit samy ven.
Samozřejmě jsem ji učila co nejdříve plavat, řeky jsem se bála a s tou se nedá nic dělat, zlaté koupaliště ![]()
My máme kolem i písáky, tam taky chodí starší děti samy a občas se někdo utopí.
Ale přivázat je nelze.
Dcera chodí od 12 let sama s kamarády do bazénu, kde je plavčík. Když děti nepustíš s kamarády, jdeš tedy s nimi ty nebo musí sedět doma?
Jinak my u domácích bazénu tedy máme podmínku, že bude někdo doma z dospělých. Tedy našeho. V těch 11-13 kluci hlavně v něm dost kravili.
Do veřejného ale tedy normálně, když je plavčík ano. A museli dobře umět plavat.
No tak zrovna na plavcika bych tedy nesazela. Ty koupáky jsou teď hlava na hlavě, to je jak hlídat mraveniště. Pokud je to parta kamarádů, kde nehrozí, že se nějak rozdělí, tak v klidu (aby si půlka party nemyslela, že ten jeden zmizel, pac odešel za druhou pulkou) prostě 3-4 kluci, kteří bezpecne plavou úplně v pohodě…
Záleží taky kam k vodě. Do bazénu bych je s dohledem dospělé osoby pustila. Na přírodní koupaliště spíš ne. Teď zrovna se na Tyršově koupališti v Rakovníku utopil nějaký dvacetiletý mladík a jinde zase spadlo dítě z lodičky. Problém přírodních koupališť je, že to je kalná neprůhledná voda a když člověk zmizí pod hladinou, těžko se hledá, kde je
Začala jsem samotné pouštět od cca 13-14. Ti co tvrdí, že mají bazén doma, tak nemusí chodit na veřejný, tak nevím jak jiní, ale ty moje tam chodí především kvůli tobogánům a skluzavkám
@MartinaIrena píše: Více
To je pravda, do přírodní vody bych asi taky nepustila. Z té neprůhledné vody mám strach
@Anonymní píše: Více
K řece kde ani nodashnou na dno bych určitě nepustila. Na koupaliště s plavcikama jo, i když nevim jestli 11 lete
Stradi dcera chodila s kamaradkama na koupaliště bez dozoru az od 13-14let. Mladší bude 11 a vystačí s bazénem na zahradě..
@Sany80s píše: Více
A jaký je rozdíl mezi dnešní dobou, kdy byste je nepustila a minulou dobou, kdy jste sama chodila?
No vidis, nechces je pustit, tak to delaji za tvymi zady nekde v rece…
Ja jsem neplavec, dcera taky, takze bych nepustila.
Ale v pripade, ze plavat umi, a nejaky dospely se nabidne, ze pujde s nima, tak bych je pustila na bazen/koupaliste, kde je plavcik. Nebo bych sla s nima ja, aspon jednou dvakrat.