Povinné testování zaměstnanců
- Fotoalbum (4)
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Povinné testování zaměstnanců
Ahoj, má někdo zkušenost? Od příštího týdne máme povinné covid testy na odberovych místech, ale co jsem koukala na místa v okolí, všude testují pomocí steru z nosohltanu. Měla jsem za to, že se testuje i ze slin? Každý týden si nechat stourat v nose je přece o zdraví, navíc já mam chronickou rýmu a časté krvácení… Jak máte toto v práci řešené vy, popř. budete mít?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Reakce:
Typ testu je irelevantní. Musíte mít test hotový a je jedno jaký. A šťourání v nose není o zdraví, někteří tam doluji celý život a neumřeli na to.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Jelikož chodim při RD na brigádu taky musim na odběry. Ale objednavala jsem se uz i na další dva týdny raději. Teď když je to povinné jsou hned plné terminy. Dnes jsem byla delali ster teda i z nosu i z krku. Ale rychkovka. Čekala jsem to horší. A až přijdou zaměstnavateli samotesty, budeme se testovat před sichtou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@Mialina píše:
Ahoj, má někdo zkušenost? Od příštího týdne máme povinné covid testy na odberovych místech, ale co jsem koukala na místa v okolí, všude testují pomocí steru z nosohltanu. Měla jsem za to, že se testuje i ze slin? Každý týden si nechat stourat v nose je přece o zdraví, navíc já mam chronickou rýmu a časté krvácení… Jak máte toto v práci řešené vy, popř. budete mít?
Do nosu na kraj, ne ty klasické dozadu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@Mialina píše:
Zamestnavatel ma povinnost zajistit testy pro sve zamestnance. Ne tuto
povinnost na zamestnance prehodit. Plati to jak pro soukromou, tak pro verejnou
sferu.
https://www.vlada.cz/…lati-180234/#…
Zaměstnavatelé uvedení ve větě první jsou povinni zajistit nejpozději od
3. března 2021 pro své zaměstnance POC antigenní testy na přítomnost
antigenu viru SARS-CoV-2 prováděné poskytovatelem zdravotních služeb nebo
testy na stanovení přítomnosti antigenu viru SARS-CoV-2, které lze použít
laickou osobou, a to s frekvencí alespoň jedenkrát za týden.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@Cenarius píše:
Typ testu je irelevantní. Musíte mít test hotový a je jedno jaký. A šťourání v nose není o zdraví, někteří tam doluji celý život a neumřeli na to.
To ja vím, spíš mi jde o to, kde se dá zařídit jiný typ testu, než z nosohltanu. Stourat v nose každý týden si zkrátka nenechám. Nenechala bych si, ani kdybych měla sliznice v pořádku a nemusela jsem používat denně kortikoidy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@Mialina píše:
moje kolegyne ze zdravotních důvodů nemůže testy z nosohltanu, tak si
bude jezdit sama jinam, kde delaj z kraje nosu, nebo krku..
testovat nás budou až v pátek, tak jsem sama zvědavá jak.. ale podle
seznamu testu, by téměř každý antigenní měl jít i kraje nosu, tak mám
v plánu se na to zeptat nějak nechápu proč se vrtat až
v nosohltanu, když to jde i jinak..
@Cenarius píše:
Předpokládám, že se stouraj jen právě na ten kraj nosu, ne až do
nosohltanu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@Russet píše:
Do nosu na kraj, ne ty klasické dozadu.
Pokud se zaměstnavatel snaží šetřit a posílá zaměstnanace na odběrová místa na antigenní testy, tak to jsou samozřejmě ty klasické dozadu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@Mialina píše:
To ja vím, spíš mi jde o to, kde se dá zařídit jiný typ testu, než z nosohltanu. Stourat v nose každý týden si zkrátka nenechám. Nenechala bych si, ani kdybych měla sliznice v pořádku a nemusela jsem používat denně kortikoidy.
Zařídit jiné si můžeš akorát tak, že si je koupíš nebo přesvědčíš zaměstnavatele, aby je koupil on.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@Mialina
U zaměstnanců se provádějí AG testy, těch je celá řada. Problém je,
že nejčastěji se používají právě pro výtěr z nosohltanu, důvod je,
že jsou nejlevnější (cca 70 korun). Kolem 110-120 korun jsou na stěr
z nosu, kdy se pouze pětkrát odběrovou tyčinkou obkrouží každá nosní
dírky. Co se týká slin, ty jsou ještě dražší, cca 150-170 korun. Při
kladném výsledku je pracovník odeslán na PCR test.
pro zaměstnavatele je podstatný papír s negativním výsledkem. Pokud
nemáte zasmluvněnu přímo firmu, která např. u příchodu do práce test
provádí, můžeš si místo a způsob AG testu vybrat, nebo se na odběrovém
místě zkusit domluvit na způsobu testu.
variantou je též domluvit se se zaměstnavatelem na samotestování.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@j.a.n.i1 píše:
Zařídit jiné si můžeš akorát tak, že si je koupíš nebo přesvědčíš zaměstnavatele, aby je koupil on.
Zamestnavatele by je radi nakoupili. Jenže nejsou k sehnani. A kdyz uz sezenou, tak zcela jiste ne za 60 Kč.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@vokishka píše:
Zamestnavatele by je radi nakoupili. Jenže nejsou k sehnani. A kdyz uz sezenou, tak zcela jiste ne za 60 Kč.
Nojo, holt zadarmo to nebude, no. Ale evidentně se koupit dají, pokud se tedy zaměstnavatel neprobudil včera.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@j.a.n.i1 píše:
Nojo, holt zadarmo to nebude, no. Ale evidentně se koupit dají, pokud se tedy zaměstnavatel neprobudil včera.
Ono taky zalezi na velikosti toho zaměstnavatele. A i kdyz treba objednali vcas, musi trreba pockat, nez je zase naskladni. Cetla jsem vyjádření jednoho dodavatele, rikali, ze proste dodavky nestaci. Jedna se o miliony testu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@vokishka píše:
Ono taky zalezi na velikosti toho zaměstnavatele. A i kdyz treba objednali vcas, musi trreba pockat, nez je zase naskladni. Cetla jsem vyjádření jednoho dodavatele, rikali, ze proste dodavky nestaci. Jedna se o miliony testu.
To je sice hezké, ale je to povinností zaměstnavatele a nemůže to přehazovat na zaměstnanace stylem, zajistěte si odběr na odběrném místě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@j.a.n.i1 píše:
To je sice hezké, ale je to povinností zaměstnavatele a nemůže to přehazovat na zaměstnanace stylem, zajistěte si odběr na odběrném místě.
Může zaměstnance požádat a je jeho dobrá vůle, že půjde na ten test hrazeny pojišťovnou. Leč v Brně všechny termíny plne na dlouho dopředu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Další podobná témata podle názvu
- Povinné roušky ve škole - dlouhodobé následky na zdraví?
- Testování Covid - mateřská škola
- Testování ve školce + miminko
- Testování na Covid-19 před návštěvou kadeřnice, nebo restaurace.
- Testování děti v škole
- Testovaní, fyzicky náročná práce
- Testování u autistů
- Ošetřovné a škola pro zaměstnance krizové infrastruktury