Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
U nás je možnost přihlásit děti, které chodí do školky, do kroužku angličtiny v rámci školky.
Možná počítají s tím, že děti, které se na tuto školu hlásí, základy angličtiny mají.
Ale ten zbytek (první a poslední písmeno ve slově) mi přijde těžké. Ale já mám taky 5i letou (umí, co ta tvoje), možná 6ti leté děti už vědí, jak končí a začíná slovo.
Pokud je to výběrová škola, počítá se s tím, že děti budou lehce nadprůměrné (jinak by těžko zvládly učivo 1.třídy a k tomu angličtinu).
Pokud je to vyberova skola, tak se nedivim. Byla jsem na jedne na praxi a deti byly cca 4 mesice napred oproti bezne zakladce, v breznu plynule cetly. Fakt jsem cucela. Takze to musi zvladnout, jinak by brzy skoncili.
Jinak u nas se nechce nic. Ucitelka jen zkousi, co deti umi a cim sikovnejsi, tim toho zkousi vic. Je to takova klasika: barvy, strany, tvary, rec, uchop tuzky, schopnost samostatne prace na zaklade slovnich pokynu.
No já nevím, ale má smysl dítě takhle stresovat? nebude jí líp v normální škole?
Maminky to je ale hrozne. My mame do skoly jeste daleko, ale zaujala me diskuze. Za takovych podminek si tu skolu muzou nechat ne. Takto snizovat detem sebeduveru
![]()
@Billi píše:
Pokud je to vyberova skola, tak se nedivim. Byla jsem na jedne na praxi a deti byly cca 4 mesice napred oproti bezne zakladce, v breznu plynule cetly. Fakt jsem cucela. Takze to musi zvladnout, jinak by brzy skoncili.
Jinak u nas se nechce nic. Ucitelka jen zkousi, co deti umi a cim sikovnejsi, tim toho zkousi vic. Je to takova klasika: barvy, strany, tvary, rec, uchop tuzky, schopnost samostatne prace na zaklade slovnich pokynu.
Napřed oproti běžné základce? Že v březnu plynule četly ![]()
Na běžné základce taky děti v březnu plynule čtou, obstojně čtou už v listopadu a je jedno, jestli se učí klasickou nebo genetickou metodou.
Syn prvňák taky plynule čte
Čte si už Honzíkovu cestu.
Příspěvek upraven 07.02.13 v 09:44
Osobne to taky nechapu. Ja si pamatuji, ze driv se na jazykovku brali deti az od treti tridy. Tohle stresovani deti fakt nechapu.
Jano jenze zakladatelka pise, ze diteti je pet let a je rozdil mezi tim, kdyz jde k zapisu petilete dite a sestilete…
@Kla píše:
Jano jenze zakladatelka pise, ze diteti je pet let a je rozdil mezi tim, kdyz jde k zapisu petilete dite a sestilete…
Já jsem reagovala na citovaný příspěvek, na údiv, že prvňák v březnu plynule čte, na nic jiného ![]()
To je úplně normální, nic zvláštního ani napřed.
To znamená v 5 letech do školy nebo jak teda? Je únor, doba zápisů, synovi bylo u zápisu taky 5, je narozený až těsně před prázdninama..
Tak jsem to pochopila já, že je dítěti zakladatelky teď 5 a do školy půjde v 6 letech(třeba těsně).
Co se týče původního dotazu, je to výběrová škola, tak co se diví.
Jak jsi řekla, jde o výběrovou školu. Tam patří děti nadané, nadprůměrně inteligentní, né „jen“ šikovné. Dceru bych rozhodně netrénovala. Pokud to v sobě nemá, neumí, tak tam zřejmě nepatří a bude jí dobře v „normální“ škole.
Tak na výběrovou školu nemá každé dítě, to je nutné si předem ujasnit.
U normálního zápisu, i když bude dítě jen sedět a slintat
, tak ho stejně vezmou, tady to bude asi něco jiného. Jsou děti, které toto zvládnou s přehledem a právě asi takové děti tam prostě chtějí. Pokud bys musela dcerku dřít a převážnou většinu jí učit, tak zvaž, zda jí na takovou výběrovou školu dát. Když jsou děti extrémně přirozeně chytré, tak pak ty průměrné děti (i když v normální škole by byly nadprůměrně chytré) to akorát stresuje a taková škola je podle mě na nic.
@Jana206 píše:
Napřed oproti běžné základce? Že v březnu plynule četly
Na běžné základce taky děti v březnu plynule čtou, obstojně čtou už v listopadu a je jedno, jestli se učí klasickou nebo genetickou metodou.Syn prvňák taky plynule čte
Příspěvek upraven 07.02.13 v 09:44Čte si už Honzíkovu cestu.
U nás to samé, dcera čte plynule bez slabikování už od Vánoc. ![]()
@Jana206 píše:
Napřed oproti běžné základce? Že v březnu plynule četly
Na běžné základce taky děti v březnu plynule čtou, obstojně čtou už v listopadu a je jedno, jestli se učí klasickou nebo genetickou metodou.Syn prvňák taky plynule čte
Příspěvek upraven 07.02.13 v 09:44Čte si už Honzíkovu cestu.
Ano, plynule cetly vsechny deti a vsechna pismena. Asi jsme opozdena ZS, ale u nas v breznu vsechny deti plynule nectou. U nas plynule nectou ani v 5. tride. Mozna cetli i driv, ale byli jsme tam v breznu.
Plynule=rychle, srozumitelne, bez opravovani a pleteni se.
presne tak. Navíc to, že dítě čte ještě neznamená, že je nadané
. Prostě mu vyzrála určitá část mozku dříve než ostatním dětem
.
Dobrý den, mohla bych prosím požádat o kunzultaci.
Dceři je zatím 5 let, ale zajímala jsem se jaké jsou požadavky k zápisu do 1. třídy. Naivně jsem si myslela, že je dcera hodně šikovná, že to bude v pohodě. (umí barvy, čísla, písmena, částečně číst, držet správně tužku, malovat vcelku velmi dobře, barvy zvířata anglicky, mnoho básniček, písniček) ale chyba lávky!!!
Chceme ji dát na jazykovou školu, kde se snad ani nedělá zápis, ale rovnou přijímačky.
Co se zkoušelo letos : první a poslední písmeno ve slově Hlemýžď, jestli je uprostřed š nebo ž…To přeci udělá chybu i dospělý. Pak část slov třeba :…TŘÍK a doplnit něco, aby to bylo slovo…třeba VĚTŘÍK. Znalost prvního a posledního písmene ve slově je samozřejmost. K tomu, jak se mluví v Anglii? Anglicky nejen barvy a zvířata ale i třeba části domu atd. atd…
Jsem z toho fakt na rozpacích. Ano je to výběrová jazyková škola. To ano. Ale co děti, co písmenka ještě neumí, to pak nemají žádnou šanci.
Jde mi z toho hlava kolem. Máme rok čas, aby se dcerka trochu připravila. Ale přeci ji nebudu trénovat, chudinka.
Nelobte se za dlouhý příspěvek. Setkal jste se s takto těžkým zápisem někdo?