Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše: Více
Děkuji za reakci, ale zkusila jsem si to vygooglit, a nic o nějakém přesnějším testu za vlastní peníze jsem nenašla. Nemáš k tomu nějaký odkaz?
Nepletete si to s cytologii?
Ta přes pojišťovnu je cca 50% záchyt.
Přesnější se doplácí.
O dvou různých testech HPV taky nic nevím. Ani jsem nikdy neslyšela. Čert,.aby se v tom vyznal ![]()
Jak to lékař vysvetlil?
Mě lékař řekl v podstatě to samé, co je v přiloženém obrázku
@Janka78 píše: Více
když mi to pred par mesici vyšlo, tak mi to volal, a prisel s teorii, ze mam bakterialni vaginozu, predepsal mi na to nejake globule. Zadne priznaky jsem nemela, ale brala jsem to. Prislo mi z toho telefonatu, ze moc nevi, ale je to odbornik a muze to byt jen muj dojem… Jsem u neho sledovana, protoze dva roky zpatky mi vysel screeningovy test HPV pozitivni. A ted prave uz vysel negativně. Dnes jsem u nej byla znova a ptala se, jestli si nemysli, ze uz to bude dobry, kdyz mam ten test uz negativní. Na to mi řekl, že klidně může vzniknout reinfekce, ale to se mi moc nezdá, když mám roky stálého partnera. Tak jsem si rikala, jestli tu nekdo nema zkusenost.
A teď s negativním HPV je ta cytologie jaká?
Myslím, že spíš je falešná ta cytolka. Pokud to není ta přesnější.
@Janka78 píše: Více
Tehdy mi nedelal cytologii, ale biopsii. A ta biopsie byla prave pozitivni, delalo se to pred par mesici ve stejny den jako ty negativni hpv. Dnes mi delal jen cytologii, ale vysledky budu mit za dva tydny. Prave doufam, ze by ta biopsie mohla byt falesne pozitivni…
Ve vzácných případech může vzniknout rakovina děložního čípku bez podkladu HPV. Ty se při cytologii nebo HPV testu nemusí vůbec zachytit, protože většinou vzniká na kolposkopem nezobrazitelné části čípku. Ale na toto se nejspíš neptáš, protože tento typ spinaliomů se nehodnotí CIN. Nemám zkušenost, že by se mi stalo to, co Tobě, kolik je Ti let? Myslím, že jsi měla na mysli negativní cytologii (z každoročního stěru), je to tak? Ten test, co se tu zmiňuje a nehradí standardně pojišťovna, je screeningový HPV test - je hrazen pojišťovnami ženám ve věku 35 let, 45 a 55 let, jinak si jej lze zaplatit. Spolehlivost záchytu je vysoká, daleko vyšší než u cytologie.
@Catalinn píše: Více
Myslela jsem přesně to, co jsem napsala. Mam negativni test hpv a pozitivni biopsii. Blíže viz moje další komentáře.
Dle mého tu pozitivitu způsobily HPV viry. Ktere zacaly páchat neplechu na čípku.
když jsou teď negativní měla by to byt známka, že v těle již nejsou a čípek se uzdraví. Kdyby se dělala tehdy biopsie třeba v odstupu měsíců mohla už být v pořádku.
Tělo se viru v 80% zbaví samo. Treba cytolka bude v pořádku.
Ahoj, stalo se někomu z vás, že měl opakovaně pozitivní biopsii děložního čípku, ale negativní test HPV? Mám vysledek CIN I. Může mít člověk rakovinu děložního čípku, když nemá pozitivní HPV?