Práce jako OSVČ při mateřské

13503
28.10.09 16:27

Prace jako OSVC pri materske

Ahoj
chtela bych se zeptat jak to je kdyz bych pri pobirani RP pracovala doma a byla OSVC cili o malou bych se starala,nikam bych ji nedavala na hlidani.
Musela bych se jit znovu prihlasit na FU a pote platit dane?A jak by to bylo s RP a prispevkyna malou?Jsem s ni sama.

diky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14721
28.10.09 17:20

Podnikat můžeš bez problémů, cituji odsud:
http://www.zeny.cz/…aterske.aspx

Jakmile začne rodič pobírat rodičovský příspěvek, jeho možnosti přivýdělku formou podnikání se ještě zlepší. Nic mu v dalším podnikání nebrání a výhodou je, že od začátku rodičovské dovolené se jeho podnikání považuje za vedlejší činnost. Nemusí tak mimo jiné odvádět minimální daň či platit zálohy na sociální a zdravotní pojištění. To platí jen jednou ročně podle podaných přehledů o příjmech.

Takže jen nahlásíš na živnostenský úřad atd., že zase podnikáš a můžeš začít :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
773
28.10.09 17:49

Ahojky,promiň že ti sem vkládám otázku.Jak by to bylo např. semnou,když přítel podniká a má firmu.Pokud se vezmeme,tak se prý automaticky stanu společník nebo spolupracující osoba(něco takového).Budu si sama platit zdravotní a sociální a příjmy se budou dělit mezi nás.
Já jsem teď na mateřské a pro mě by to byla vlastně vedlejší činnost.
Například přítel za rok vydělé 2 mil. z kterých zaplatí daň.Pokud se vezmeme v době kdy budu na mateřský,tak ten 1 mil. bude jako můj vedlejší příjem.Já z toho nebudu platit nic a nebo minimum a on si zaplatí pouze z toho druhého milionu?
Nevím právě zda bude pro nás výhodný se vzít teď a nebo až po mateřský.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5618
28.10.09 18:03

Taminko - zalezi, jestli ti trva nebo netrva puvodni pracovni pomer. Nebo jsi byla OSVC uz pred materskou? Pokud ti bezi pracovni pomer, muzes byt OSVC jako vedlejsi cinnost, RP ti normalne pujde v plne vysi, ty se prihlasis na OSSZ, VZP a FU, z prijmu budes podavat danove priznani a platit dane.
Jessinko - nevim o tom, ze by si se automaticky stala spolecnikem, s tim by musel pritel souhlasit, ne?? Kazdopadne dane byste platili z cele castky, rozdelene mezi vas, nepletu-li se. Ale jsem pouze „ucetni“ amater. :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15326
28.10.09 18:29

Stazko, poopravím tě v tom, že Tamince sice může trvat pracovní poměr, ale aby byla vedena na vedlejší činnost z titulu pracovního poměru, musela by z něj odvádět pojištění z vyměřovacího základu minimálně ve výši minimální mzdy, což předpokládám neodvádí, na vedlejší činnost bude vedena z titulu pobírání RP.

Doporučuju si počíst v:
www.jakpodnikat.cz

Jessinko, v klidu se vezměte, společníkem manžela se rozhodně nestáváš a spolupracující osobou se můžeš stát dobrovolně. Bude se vás týkat pouze společné jmění manželů, tzn. že pokud je manžel osvč, za případnou ztrátu nebo dluhy ručí celým jměním. U soudu lze SJM zrušit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13503
28.10.09 18:35

OSVC jsem byla pred narozenim dcerky,v tehu jsem se ale z evidence FU odhlasila.
Takze dane bych nyni musela platit kdyz bych zacala opet pracovat jako OSVC?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15326
28.10.09 19:23

Pokud bys byla na vedlejší činnost, zálohy bys platit nemusela, až při ročním vyúčtování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5669
21.1.16 22:35

Obnovuji diskusi - potřebovala bych poradit. Mám tříleté dítě a stále pobírám RP. Mám možnost začít pracovat na flexibilní úvazek. Je pro mě a zaměstnavatele výhodnější pracovat na dohodu nebo jako OSVČ? Bylo mi porazeno, že OSVČ při pobírání RP je výhodné. Do kdy si můžu prodloužit RP? Před mateřskou jsem pracovala v zahraničí, tudíž pro české úřady jsem jako nezaměstnaná na RD. Poradíte prosím? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
21.1.16 22:49

Maximálně do čtyř let věku dítěte. OSVČ je pak posuzováno jako činnost vedlejší. Ale stejně myslím, že na dohodu je to výhodnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5669
21.1.16 23:01

Děkuji, akorád dohoda je jen na 300h za rok :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
21.1.16 23:03

Tak pak OSVČ, po dobu rodičáku je to jako vedlejší činnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5669
21.1.16 23:06

@terinka4444 díký a nevíš prosím jak je to s dítětem ve školce? Je tam nějaké omezení? Že nemůže na celé dny? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
21.1.16 23:07
@wercuska píše:
@terinka4444 díký a nevíš prosím jak je to s dítětem ve školce? Je tam nějaké omezení? Že nemůže na celé dny? Děkuji

ne, není tam žádné omezení, od dvou let věku může na celý den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat