Práce na dobu určitou, a co potom?

783
15.8.13 10:09

práce na dobu určitou a co potom???

Ahoj maminky,
chci se zeptat zda někdo má podobný případ nebo neví jak to je:
mám práci na dobu určitou a to do konce roku, a s přítelem se snažíme o miminko.
mám pár otázek, na některý odpovědi znám a u některých si nejsem jistá a potřebovala bych vaši radu :)

1. když otěhotním zaměstavatel mě NEMůžE vyhodit.
  2. zaměstavatel mi neprodlouží smlouvu, a nemohu se po rodičovské vrátit do zaměstnání (to mi navdí, protože bych se v životě nevrátila)
  3. ale pokud porodím do půl roku od ukončení smlouvy mám nárok na mateřskou?
  4. a co mám dělat když dejme tomu do září otěhotním, v práci budu do konce roku, do června porodím, tím pádem budu mít nárok na mateřskou, ale po novým roce mám jít kam? na pracák?? a pracák mě platí půl roku to mě bude i tak platit a pak nastoupím na mateřskou??

a co když půjdu na rizikový, to se na to asi nevztahuje, kdybych byla na neschopence, i tak by mi byla smlouva ukončena? nevím jak postupovat a kde je lepčší se kdyžtak informovat na pracáku nebo na sociálce??

Děkuji za Vaše odpovědi a rady :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9090
15.8.13 10:18

@Amour_Kitten pokud už nejsi ve zkušební době, tak tě nemůže vyhodit. Jakmile ti skončí pracovní smlouva, začíná ti běžet tzv. ochranná lhůta, standartně je to 180 dní, pouze pokud by byl pracovní poměr kratší než těch 180 dní, tak je ochranná lhůta stejně dlouhá, jako trval ten pracovní poměr. Pokud se do těch dní vejdeš, tak máš normálně nárok na mateřskou a následně na výběr rodičáku. Jinak po skončení pracovní smlouvy se musíš hlásit na ÚP a budeš dostávat podporu (pokud jsi byla zaměstnaná aspoň rok). A nebo je asi lepší jít před koncem pracovní smlouvy (nebo do 7 dní od skončení prac. smlouvy) na neschopenku, to potom budeš na neschopence až do nástupu na mateřskou a na ÚP se hlásit nemusíš, akorát pak musíš nahlásit zdravotní pojišťovně, že nastupuješ na MD. A ano, i když budeš na neschopence, normálně ti skončí pracovní smlouva, měla jsem to stejně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3893
15.8.13 10:18

Teď sem založila téma na skoro úplně stejné téma, tak jsem ho smazala a počkám na nějaké reakce tady ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3893
15.8.13 10:22

Já se dovolím větřít a taky napsat dotaz. Když budu zaměstnaná teď od 26.8. a smlouvu dostanu na půl roku, tak pokud třeba v listopadu zjistím, že sem těhotná, tak budu mít nárok na mateřskou nebo nebudu? Děkuji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
783
15.8.13 10:23

Ve zkušebce nejsem a pracuji déle než rok.
takže můžu pak jít aji na neschopenku, právě nevím co je lepší skrz peníze, zda se vyplatí jít na pracák a nebo být na neschopence. to si pak budu muset vypočítat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
15.8.13 10:26

@rasataka je to jak jsem psala výš, pokud bys měla smlouvu na půl roku, tak by ti končila 26.2.2014 a od toho datumu ti začíná běžet těch 180 dní, do kterých musíš nastoupit na mateřskou. A na tu se nastupuje 6-8 týdnů před termínem porodu, takže pokud dobře počítám, asi by ti to vyšlo ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
15.8.13 10:26

@Amour_Kitten nějak nechápu, co budeš dělat na pracáku, když nebudeš shánět práci. Pracák je zejména pro ty, kteří práci hledají. A plánovat neschopenku, když ještě nevíš, jestli budeš mít zdravotní problémy nebo ne 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
783
15.8.13 10:28

Na pracák musí jít aby mě platili sociální a zdravotní ne? a abych dostávala podporu, když budu bez práce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
15.8.13 10:28

@Amour_Kitten já si myslím, že neschopenka je výhodnější, je to 60% platu, podpora nevím přesně kolik je ale postupem času se snižuje. Ale zase je samozřejmě nutné myslet na to, že pokud budeš na neschopence, musíš dodržovat vycházky, ty jsou jen 6 hodin denně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
15.8.13 10:30

@ynax to máš pravdu ale když se nenahlásí na pracák, bude si muset platit sama zdravotní…prostě jim řekne hned z kraje, že je těhotná a oni jí nic hledat nebudou…ostatně, mě práci nehledali i když jsem těhotná nebyla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3893
15.8.13 10:31

@Verca1989 Už to chápu dobře, udělala si mi moc radost děkuju :) :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3893
15.8.13 10:33

Na pracáku už práci pro ně nehledají. sama sjem se tam byla před 14 dny nahlásit a jen si všechno sepsali ale ani se neptali jestli něco hledám, nebo něco nabídli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nepř. G12
15.8.13 10:40

@ynax
nic nového tady… :zed:

• Citovat
  • Upravit
31594
15.8.13 10:58
@ynax píše:
@Amour_Kitten nějak nechápu, co budeš dělat na pracáku, když nebudeš shánět práci. Pracák je zejména pro ty, kteří práci hledají. A plánovat neschopenku, když ještě nevíš, jestli budeš mít zdravotní problémy nebo ne 8o

ale tak zase mi to přijde jako přirozená reakce na zaměstnavatele, kteří neprodlouží smlouvu z důvodu těhotenství :nevim:
Přijde mi normálnější řešit tyto věci před případným otěhotněním a řešit všechny varianty než do toho zkrátka vlítnout a pak zakládat diskuze, na jaké dávky mám nárok a dostanu PPM a jiné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
15.8.13 11:03
@Gladys píše:
ale tak zase mi to přijde jako přirozená reakce na zaměstnavatele, kteří neprodlouží smlouvu z důvodu těhotenství :nevim:
Přijde mi normálnější řešit tyto věci před případným otěhotněním a řešit všechny varianty než do toho zkrátka vlítnout a pak zakládat diskuze, na jaké dávky mám nárok a dostanu PPM a jiné…

na jednu stranu máš pravdu, ale zase - kolik těhotných by zůstalo pracovat až do mateřské, kdyby jim zaměstnavatel tu smlouvu prodloužil? Jak je vidno z diskuzí, tak velmi málo, každá druhá by na to hodila bobek a šla si pro neschopenku. Takže se nedivím zaměstnavatelům, že smlouvy neprodlužují - na co mít zaměstnance, který nebude makat a po rodičáku se bude cukat, protože se mu nebude žádná pracovní doba líbit a nakonec by ho to stálo ještě, aby se dotyčné zbavil :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat