Práce pečovatelky v DD - zkušenosti

391
28.7.24 21:36

Práce pečovatelky v DD - zkušenosti

Ahoj, prosím o zkušenosti s prací pečovatelky v domově seniorů. Jak se liší práce pečovatelky a ošetřovatelé? Děkuji :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
532
28.7.24 21:46

Ošetřovatel
provádí hygienickou péči u pacientů, včetně základní prevence proleženin a úpravy lůžka,
pomáhá při podávání stravy pacientům, pomáhá při jídle ležícím nebo nepohyblivým pacientům, popřípadě je krmí
pečuje o vyprazdňování pacientů, včetně případného provedení očistného klyzmatu
měří tělesnou teplotu, výšku a hmotnost
doprovází pacienty na odborná vyšetření a ošetření
pečuje o úpravu prostředí pacientů
podílí se na zajištění herních aktivit dětí
provádí úpravu těla zemřelého
podílí se na přejímání, kontrole a uložení léčivých přípravků a na manipulaci s nimi
podílí se na přejímání, kontrole a uložení zdravotnických prostředků a prádla, na manipulaci s nimi a dále se podílí na jejich dezinfekci a sterilizaci a na zajištění jejich dostatečné zásoby
pod přímým vedením všeobecné sestry, porodní asistentky, radiologického asistenta asistuje při určených ošetřovatelských, diagnostických nebo léčebných výkonech

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
532
28.7.24 21:47

Pečovatel: je člověk, který pomáhá zajistit základní úkony péče o jinou osobu. Péče a podpora může sahat od pomoci s mobilitou až po pomoc při oblékání nebo osobní hygieně. Pečovatelé mohou být také placení nebo neplacení. Neplaceným pečovatelem může být rodinný pečovatel, například partner, přítel nebo soused.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
532
28.7.24 21:48

Pečovatel na to nemusí mít školu. Ošetřovatel tři roky, s vyucnim listem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9302
28.7.24 22:11
@martula78 píše: Více

I na ošetřovatele existuje akreditovaný kvalifikační kurz, nejen střední škola. Ale podmínkou jeho absolvování je mít alespoň výuční listu, nebo maturitu (třeba v případě sanitáře stačí ZŠ). Ale myslím, že moc těch kurzů na ošetřovatele není, kdysi jsem to googlila a v Praze jsem našla třeba v Motole, myslím, že ten kurz tvá rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1609
28.7.24 22:49

Kurz pracovník v sociálních službách, což je lidově pečovatel-ka často nabízejí přímo domovy důchodců a pečovatelská zařízení. Lze získat certifikát pro přímou obslužnou péči nebo pro terénní službu nebo i obojí dohromady. Před pár lety stál cca 7000,–,mohl ho i proplatit Uřad práce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
532
28.7.24 23:20

@Lollitka tak jsem na to koukala. Našla jsem akreditovaný kurz od Thomayerovy nemocnice, podmínkou je střední škola, minimálně vyucni list a 57 000 Kč 😅

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
27.2.26 21:47

Prosím, chtěla bych se zeptat, zda je tu někdo, kdo aktuálně pracuje jako pečovatel/ošetřovatel a má pouze kurz, jaký má plat? Předem moc děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.2.26 20:28

Pracuji jako pečovatelka v důchoďáku a mám jenom kurz pracovníka v sociálních službách. Plat za 175hodin je cca 28 tis. čistého včetně odměn. Děs! :,(
Fyzicky i psychicky je to velmi náročné.

• Citovat
  • Upravit
154
2.3.26 12:59

Delala jsem, klidne napiste. U nas teda hodne smen, neproplacene prescasy a fakt malo penez:/ sla bych aspon do domaci pece. 28 vetsinou 24-26 tis cistyho i s nocnima

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
3.3.26 14:22

Moc děkuji za odpovědi, můžu se zeptat ještě v jakém kraji? I když na tom moc nesejde, tak jako tak je to opravdu malo. Mate zkušenost, že v domácí peci je to platově lepší? Bohužel nemam zdravotnické vzdělání a mam pocit, ze tu domácí peci dela hlavně někdo, kdo má.. mozna se pletu, ale asi je to běžnější?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
408
4.3.26 20:24
@Anonymní píše: Více
šílené…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
154
4.3.26 23:23

@Mikina919 Liberecky:) v domaci peci to je lepsi no, tam je i tech 30 treba

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1710
5.3.26 02:21

Moje teta ještě tento rok dělala 24-hodinovou pečeovatelku. Je ze severních čech a dojížděla do německa starat se o nějakého pána, byly to 14 denní turnusy po kterých se střídala s druhou pečovatelkou… tzn. 2 týdny práce a 2 týdny volna. Během práce měla bydlení a stravu přímo u toho klienta a vydělala si okolo 48000-55000 čistého + odměny.
Ale ted už myslím odešla do důchodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat