Práce přes agenturu a těhotenství
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
práce přes agenturu a těhotenství
Čaute holky potřebovala bych poradit kvůli kamarádky, zrovna začala pracovat přes agenturu v jedné firmě. Práce je fyzicky náročná, 3 směnný provoz, zdvihání těžkých břemen, vysoké teploty a práce blízko rentgenu na kovy. Ted zjistila že je těhotná a rozhoduje se co bude dělat, miminko si chce nechat, ale bojí se jak to bude s penězi, zdali-ji může zaměstnavatel vyhodit, přeřadit na jinou práci (smlouvu má jen do srpna) a nebo jestli jít na nemocenskou a zdali ji budou vyplácet po celou dobu těhu. Děkuji za odpovědi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@luciash Pokud je u agentury, tak má nejspíš smlouvu na dobu určitou. Je to zaměstnavatel jako každý jiný a musí se tak chovat. Každopádně, pokud jí třeba za 2 měsíce skončí smlouva, tak je to jako by končila kdekoliv jinde.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
záleží jakou má smlouvu já na agenture měla DPP a tam ti nejede vůbec nárok na nemocenskou, kvůli tomu jsem osobně odešla když mi skončila smlouva a aktuálně jsem na pracovním úřadě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Agentury nesmí podle zákona přezaměstnávat lidi na DPP. Jedinou možností je klasická smlouva nebo DPČ.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
tak doopravdy nevím ale na smlouvě mám : dohodu o provedení práce,
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lecka Já to vím ![]()
Jsou jen dvě možnosti:
1. Agentura, u které jsi dělala, nedodržuje zákony. V tomto smyslu doporučuju pracovat pouze u agentur registrovaných u APPS.
2. Dělala jsi přímo u agentury a ne u jejich klienta.
Jiná možnost skutečně není.
Příspěvek upraven 09.06.12 v 18:14
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jessikka pracovala jsem přímo pro agenturu, jmenuje se to student.cz nikdy více když teď zpětně vidím jaké s tím mám problémy ohledně nemocenské a pod…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak to potom jo, to lze. Předpokládám ale, že zakladatelčina kamarádka dělá u klienta takové agentury. Student.cz je členem této asociace, mělo by to tam být v pořádku. Spíš ti nevyhovovala smlouva jako taková, než agentura, že?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jj přesně tak děsně mně ta brigáda zradila od teď už doopravdy nastoupím jen někam na HPP, bohužel jsem netušila že existuje: smlouva malého rozsahu? Snad to píšu správně
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lecka To nevím co myslíš, ale klidně můžeš pracovat i na dohodu o pracovní činnosti. Z ní normálně odvádíš zdravotní i sociální. Na tuto dohodu dělají běžně ti, co nemají plný úvazek.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Měla jsem dohodu o provedení práce, vzhledem k tomu že jsem onemocněla 3 dny po posledním odpracovaném dni, přesto ještě v platné smlouvě bylo mi řečeno že nemám nárok na nic ani od nich ani od sociálky vzhledem k tomu že smlouva byla malého rozsahu, ze které podle zákona nevyplývá žádná ochranná doba tudíž nemám podle sociálky nárok na mateřskou pouze na rodičák, osobně tomu naprosto vůbec nerozumím a velice mně to dorazilo, stále jsem si naivně do teď myslela že když si platím sociální a zdravotní tak mít normálně na nemocenskou a také mateřskou budu a ono ne ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ano, ro co píšeš platí pro dohodu o provedení práce. Je to smlouva hojne využívaná studenty, kteří její nevýhody neřeší, případně těmi, co mají HPP a přivydělávají si na ní brigádně. Těm je to také fuk.
Já píšu o dohodě o pracovní činnosti a to je rozedíl.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak ta kamoska ma DPC na dobu 3 měsicu. má ale smlouvu jen na 20 hodin denne tak kdyby sla na nemocenskou az do porodu kolik by ji museli vyplacet penez to podle tech 20 hod tydne a z materskou by to pak bylo jak?Problem je ze tam pracuje jen 3 tydny a proste s tim nepocitala a ted nevi jak dal, kdyby ji preradili na jinou praci tak by ji smlouvu stejne po tech 3 mesicich neprodlouzili tak ji nic jineho nez nemocenska nezbyva. A ani nevi jestli muze uz ted nastoupit na nemocenskou prosim o vsechna infa ktere vite a dekuju moc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Smlouva jí skončí po 3 měsícíchm tak jako tak. A ano, mateřská se jí vypočítá pouze z toho částečného úvazku.
Pokud to zapře, tak jí smlouvu prodloužit samozřejmě mohou, ale neudělají to, pokud se to provalí. Pokud půjde na nemocenskou (což může, pokud jí to doktor napíšeú, tak jí smlouvu neprodlouží určitě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit