Práce vychovatelky - školní družina
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@beruska9 píše:
Ja jsem tedy taky rodic, ale souhlasim s tim, ze tohle je absolutne absurdni system a pracovat bych tam nechtela. Mam druhaka, od prvni tridy se nejvic tesi do druziny, kde zadnr organizovane aktivity nemaji (probihaji tedy krouzky pro prihlasene, ale v „normalni“ druzine ne), deti maji sanci si jednak odfrknout, jednak nestrukturovana hra je naprosto zasadni u takhle malych deti…uci se tim fungovat v kolektivu, maji moznost zapojit fantazii…ze nemuzou ven je na pytel teda, moje dite cele jaro obhodpodarovalo se spoluzaky jakousi nemocnici pro plostice ci co
No a pokud je tam nekdo, kdo systematicky provadi, co pises, tak to je na reseni na vyssi urovni, skola s rodici. Rozstrihat nekomu obleceni v pytliku neni „klukovina,“ to bych teda pekne zurilaPříspěvek upraven 01.10.22 v 10:21
Přesně. Naši chodí ven téměř denně (to už musí být opravdu škaredě nebo mají výjimečně nějaké kino, karneval apod.). Synové se taky do družiny těší nejvíc, protože říkají, že tam si konečně můžou s kamarády pohrát (ve vyučování není prostor). U nás byly svého času oblíbené diskotéky, to měli snad každý týden. Děti mohly mít písničky na přání, dělalo se to tedy až později odpoledne, kdy už se nikdo neučil, prý to byl docela bugr, ale děti nadšené a vždy ochotné si vše po sobě uklidit, aby o ty diskotéky nepřišly. Tvoří taky, ale vůbec to nehrotí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kelsey Jak jsem psala, ofiko je 1 oddělení, ve kterém jsou 3 vychovatelky a ještě tam má malý úvazek asistentka. Takže to papírově všechno sedí. A ano, je to ČR
Uvažovala jsem, že zajdu za ředitelkou školy, vlastně jsem jí už i něco nastínila, ale ona to hodně nechává na těch 2 starých družinářkách, které jsou tady od roku koně a jsou tudíž zkušené a ví co a jak
Dobrý nápad zkusit udělat anketu u rodičů. Ale vedoucí ŠD mě asi vyrazí, protože ta je na tuhle iniciativu silně alergická.
- Citovat
- Upravit
Pracovala ve družině jako vedoucí vychovatelka, měli jsme náročnější děti, bylo jich asi 40, takže jsme tam byli minimálně 4 dospělí (dvě vychovatelky a 2 asistentky, potom dokonce 3 vychovatelky a 2-3 asistentky, od některých dětí se nedalo hnout ani na vteřinu). Měli jsme to tak, že před obědem byly děti asi půl hodiny ve družině a měli úplně volnou zábavu. Po obědě se chvíli něco vytvářelo a pak se šlo na co nejdýl ven. Když bylo hezky, tak se nevyrábělo každý den, po obědě se dalo 20 minut odpočinku a šlo se rovnou ven. Venku jsme pak šli buď na hřiště nebo na procházku. Naštěstí u nás byla poblíž cyklostezka a hrací louka, takže jsme s dětmi co nejvíc běhali, hráli honičky, fotbal, někdy jsme vytáhli koloběžky a kola a jezdili…, hlavně co nejvíc pohybu, po celým dopoledni v lavici se potřebovaly vyřádit, jinak byly schopný zbořit družinu. Pokud byl fakt mráz nebo lilo jako z konve a nedalo se jít ven, tak jsme cvičili ve družině, hráli deskovky, vyráběli, ale nikoho jsme do aktivit nenutili, toho měli za dopoledne dost. Děti věděly, že dokud budou hodné, nebudeme jim do volný zábavy zasahovat. Ale neumím si představit, že bychom s nima nemohli ven, to by bylo peklo…jinak s těmi plány jsem to po vychovatelkách chtěla taky, ale stačily mi měsíční a mohly je mít společné. Taky jsem nedělala moc vědu z toho, když se z něj všechno neudělalo, občas to prostě nevyšlo. Jen jsem chtěla, aby bylo alespoň jedno projektové odpoledne/výlet/akce měsíčně, aby děti měly nějakou změnu…
- Citovat
- Upravit
A nemůžeš jít jinam? Co vím, tak u nás se hledá vychovatelka na skoro každé škole v okolí, porvali by se o tebe.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hoa Mai píše:
A nemůžeš jít jinam? Co vím, tak u nás se hledá vychovatelka na skoro každé škole v okolí, porvali by se o tebe.
jak kde, u nas se misto vychovatelky dedi
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hoa Mai Tak to u nás ani náhodou. I tohle místo by bylo obsazené ještě minimálně 10 let, kdyby na mou předchůdkyni rodiče nesetkali petici a na základě toho neodešla ze školy. ![]()
- Citovat
- Upravit
U nás jsou taky dlouho obsazená místa vychovatelek. Mám dvě kolegyně, které jsou na stejném místě od maturity. A budou tady do důchodu. Ale obě jsou fajn. Příští rok chci odejít jinam. Přesně vím, kdo moje oddělení převezme. Ale tu navrhnu i sama. Nemusí vůbec vypisovat výběrko, když mají dostupné své lidi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kelsey píše:
U nás jsou taky dlouho obsazená místa vychovatelek. Mám dvě kolegyně, které jsou na stejném místě od maturity. A budou tady do důchodu. Ale obě jsou fajn. Příští rok chci odejít jinam. Přesně vím, kdo moje oddělení převezme. Ale tu navrhnu i sama. Nemusí vůbec vypisovat výběrko, když mají dostupné své lidi.
u nas tez sahli po dobre AP. Kam se chystas?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kelsey Přesně tak je to i tady. U mě to byla haluz, protože předchozí vychovatelka narychlo odcházela a já jsem původně měla na školu nastoupit na jinou pozici, ale nabídli mi právě vychovatelku a já jsem to vzala. Je to tady horší v tom, že není moc kam chodit ven. Teď v mokru kor ne. A všude jezdí auta, takže to aby člověk měl oči i na zadku.
- Citovat
- Upravit
@matkabagristy píše:
u nas tez sahli po dobre AP. Kam se chystas?
Kde bude v okolí učitelské místo. U nás se nikomu (ani v důchodu) nechce do důchodu. Už nechci čekat. Zas to odkládat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na družinu dětí nedám dopustit, ale do družiny obnovovatelky bych je asi dávala velmi nerada.
2 hodiny denně? Vždyť většina dětí ve družině pobude 12:00-15:00, z toho mají nějakou dobu strávit venku, organizované mají navíc celé dopoledne. ![]()
Co vím od dětí i od našich družinářek, děti mají organizovanou činnost typu odpočinek (předčítají jim pohádky, občas pustí audio nebo video), nějakou vzdělávací tématickou vložku (když je eko den, tak třeba o třídění odpadu, když je moje město, tak třeba dělali s mapu okolí apod.), společné hry typu Palermo a různé kooperativní hry (ty frčeli hlavně ve družině prvňáčků), povídání v kruhu. Pak mají MOŽNOST zapojit se do aktivit typu malování, tvoření, vaření. Vyloženě povinné je jen nacvičování na nějakou besídku 2× ročně.
Ale myslím, že pokud někdo jako vyloženě nechce, tak má možnost se někam odklidit a potichu se zabavit sám.
Jinak si hrají (a i tak na tu volnou hru mají prý málo času, protože chtějí hrát ty společné hry). Běžně vídám na fotkách, že třeba 5 dětí s vychovatelkou něco tvoří u stolečku a zbytek je na koberci a staví lego, hraje si s autama/domečkama pro panenky nebo stolní fotbálek.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo a program se uzpůsobuje počasí. S dětmi tráví venku co to jde.
Naše družinářky by měli pozlatit. ![]()
Ono i ty výstupy pro vedení lze dělat venku. Dýně loni dlabali v rámci pobytu venku (kdo chtěl dlabat zasedl pod pergolu, zbytek se hrabal na písku, byl na trampolíně, hrál si v domečku nebo čutal fotbal.
Nebo jdou do parku či lesa nasbírat přírodniny a pak z toho dělají něco na zahradě v pergole/na trávníku, kam jim natáhnou deku. V lese staví domečky pro skřítky…
Vím, že moje netvořivé dítě celkem bez keců sbíralo přírodniny, čímž si odbylo své povinné zapojení do organizované činnosti, a pak si šlo čutat fotbal, zatímco kreativní zbytek z toho dělal koláže na chodníčku.
Příspěvek upraven 01.10.22 v 11:23
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak moje dítě svého času taky trochu vysíralo, protože nemohlo furt jen hrát fotbal. Dobrý tah ze strany družinářky bylo, když jeho a dalšího prudiče pověřit tím, že jedno odpoledne povedou družinu oni, Včetně přípravy nějakého „prográmku“ pro spolužáky. Hezky jim nastavila zrcadlo. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
U nás pořád školy shánějí nějaké vychovatelky, protože o odpolední úvazek družiny moc lidí nestojí. Nase děti do družiny nechodí, ale jejich třídy měly snad co rok novou vychovatelku. Mladé jim snad každý rok odešly na mateřskou, s tím, že se na ní ještě dovzdělají pro něco s lepší pracovní dobou. Znám starou paní v důchodu, která to dělala léta, pořád někde teď už s vypětím sil zaskakuje. Prý pořád volají školy. Letos mám dvě nové kolegyně. Nemají žádné vazby na své předchůdkyně, které odešly na místa s lepší pracovní dobou. Učitelky by se na to jako na druhý úvazek mohly zvysoka vykašlat a AP taky, mají malé děti. Některé nám vypomáhají v družině a jsou rady, že jdou nejpozději o půl třetí domů. Ani mě už to nebaví, je tím rozfrclý den. Pokud vše dobře klapne, chtěla bych přejít příští rok do našeho školského zařízení, kde budu mít pracovní dobu dvakrát týdně odpoledne až do večera a k tomu jen pár hodin týdně dopoledne úplně jiný úvazek.
K tématu-řízená činnost je na našem zvážení, nikdo nám nic nenařizuje. Děti mají i kroužky. Nějaké vyrábění se snažím nachystat jednou až dvakrát týdně, jinak osobně raději hraji hry, jen tak povídám nebo improvizuji s hudebními nástroji. U dětí, které o to stojí, klidně pomůžu s přípravou na výuku. Co se týče pobytu venku, máme na něj určenou hodinku a musíme to přizpůsobovat přání rodičů ohledně vyzvedávání. Podle počasí. Rozhodně se chci vyhnout tomu, že se celá banda obleče a potom musíme dovnitř, protože začne pršet. V takovém počasí raději pustím vybranou pohádku. Taky jedeme filozofii, že družina má být odpočinková, podle stavu a zájmu dětí. Jsou věci, které musíme naplnit k vůli případné kontrole z vyšších míst, ale jinak vedení chce, aby nebyl žádný stres a tlak. Ale spokojenost na všech stranách a pohoda.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@Kelsey Přesně tak je to i tady. U mě to byla haluz, protože předchozí vychovatelka narychlo odcházela a já jsem původně měla na školu nastoupit na jinou pozici, ale nabídli mi právě vychovatelku a já jsem to vzala. Je to tady horší v tom, že není moc kam chodit ven. Teď v mokru kor ne. A všude jezdí auta, takže to aby člověk měl oči i na zadku.
Já taky v zájmu vlastního zdraví nebudu s dětmi chodit někde v mokru a nebudu ani nikde sedět venku, aby se ony mohly rochnit v blátě. Potom další práce dohlédnout na správné převlečení, případně dopomoci, všechno to oblečení vysušit. Opravdu ne. To jsem vedení řekla narovinu už když jsem nastupovala. Navíc čas venku chci trávit se svými dětmi, ne s družinou. Občas vymyslíme nějaké projekty nebo využijeme školní kuchyni, ale to je zase náročnější na plánování, musíme nakoupit pomůcky, suroviny a dopředu se dohodnout s rodiči, aby nám děti uprostřed takové akce nevyzvedávaly. Ale to mě baví, klidně bych realizovala častěji.
Přijde mi, že práce v družině je hodně nevděčná a málo žádaná. Skoro každý, koho znám a pracuje tam, buď chce časem něco jiného nebo měl nastupovat jinam a potom přišlo toto. V družinách u nás je velká fluktuace zaměstnanců.
- Citovat
- Upravit