Práce vychovatelky - školní družina

Napsat příspěvek
Velikost písma:
74217
1.10.22 12:26
@Anonymní píše:
@Kelsey Přesně tak je to i tady. U mě to byla haluz, protože předchozí vychovatelka narychlo odcházela a já jsem původně měla na školu nastoupit na jinou pozici, ale nabídli mi právě vychovatelku a já jsem to vzala. Je to tady horší v tom, že není moc kam chodit ven. Teď v mokru kor ne. A všude jezdí auta, takže to aby člověk měl oči i na zadku.

Tak s tím jsi musela přece počítat, že budeš muset být ostražitá. Když je po dešti, tak jdeme klidně na procházku. Teď se chystáme příští týden, že budeme sbírat listy, kaštany atd. Začneme přípravu na podzimní tvoření. Nechci, ať si to chodí sbírat odpoledne, když přijdou domů. Protože by to dopadlo otravování rodičů, že vychovatelka říkala, ať si donesou listy a cokoli podzimního na výstavu a tvoření. Ne. My se projdeme a najdeme materiál spolu. V zimě mám každé rodiče naučené a kolegyně se toho chytly. Když ráno vidí, že sněží. Hodně sněží. Tak pořádně obléct. Posbírat boby, lopaty. Co mají. A my se rozdělíme. Kdo chce řádit ve sněhu, tak jde se mnou ven. Kdo chce být v teple, tak jde za jinou kolegyní. To děláme vždycky takovou domluvenou fúzi. Ať si pár dní v roce ten sníh užijí. My denně přecházíme na oběd a do družiny v každém počasí. Takže naše děti procházka po dešti rozhodit nemůže. Září bylo hodně deštivé. Takže se i dost strávilo v družině. Ale i dvorek a hřiště se využilo. Dokud to šlo. V zimě budeme víc v interiéru. Když je hezky. Tak beru ven i knížku a čtu jim venku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.10.22 12:51

@Kelsey Jasně, já jsem s dětmi z kroužků taky hodně byla venku. Ale tady je v podstatě jedna cesta - frekventovaná, kousek od školy už je semdesátka a jezdí tam hodně kamionů. Ta vede na jednu stranu k návsi s pár prolézačkami (bohužel v těsné blízkosti této frekventované cesty a parkoviště) a na druhou stranu do průmyslové zóny. Pak jsou tady boční slepé uličky (tak do 150 m), kde nic není a blativé cesty do polí, kde jsem se já na průzkumné procházce zabořila několikrát do půli lýtek. :lol: Nevedou v podstatě nikam (Jedna ke staré zemědělské usedlosti, dnes ruině, druhá doprostřed pole a třetí k hnojišti a následně k černé skládce u lesíka. Jo a ještě jedna vede k nějakému skladu, kde parkují kamiony.) Luxusní procházky :mrgreen: Jako byli jsme na procházce celkem 4× a pokaždé hrůza. Předchozí vychovatelka prý nechodila ven vůbec…chápu, bohužel…Samý děti říkají, že s rodiči jezdí všude autem, že tady není kam chodit na procházky.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.10.22 12:58

Tady je blbé, že škola nemá žádný dvorek, hřiště, nic. Prostě děti vylezou rovnou k silnici a nemají tady lautr nic. Dívala jsem se, že necelé 4 km podél silnice se dá dojít k lesu s rybníčkem, ale jako upřímně jít s nějakými 25 dětmi podél téhle silnice (dál už ani není chodník)…asi ne, do krimu se mi nějak nechce :lol:

• Citovat
  • Upravit
74217
1.10.22 13:04

K vodě s děckama nechodím. Nejsem sebevrah. Ale na různá hřiště jo. I hodně vzdálené. Na jedno jsem si vybrečela na obci toi toi. Už na hřišti je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.10.22 13:10

@Kelsey Tady klasické hřiště není, jen zmíněný parčík s prolézačkami. Jak prosím řešíš, když máš kolem 30 dětí a na celou skupinku jen pár prolézaček? Tady si reálně aktivně může hrát 5-6 dětí, zbytek musí čekat. A dělají binec, lezou na parkoviště, které obklopuje parčík, zkrátka nudí se, než na ně přijde řada (to je i 15 minut). Není to uzavřený prostor, ze 3 stran je parkoviště a že 4. strany úzký chodník a hned za ním silnice.

• Citovat
  • Upravit
24788
1.10.22 13:12
@Anonymní píše:
@Kelsey Tady klasické hřiště není, jen zmíněný parčík s prolézačkami. Jak prosím řešíš, když máš kolem 30 dětí a na celou skupinku jen pár prolézaček? Tady si reálně aktivně může hrát 5-6 dětí, zbytek musí čekat. A dělají binec, lezou na parkoviště, které obklopuje parčík, zkrátka nudí se, než na ně přijde řada (to je i 15 minut). Není to uzavřený prostor, ze 3 stran je parkoviště a že 4. strany úzký chodník a hned za ním silnice.

promiň, ale mně už připadá, že u tebe prostě NIC nejde!! nejde se ozvat, nejde anketa, nejde procházka, nejde jít na průlezky… a milion důvodů proč NE.
Děti tuhle tvou rezignaci logicky vycítí a pak se chovají tak, jak se chovají.
V životě platí, že KDO CHCE, HLEDÁ ZPŮSOBY, KDO NECHCE, HLEDÁ DŮVODY.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
1.10.22 13:18
@Anonymní píše:

Tak tam v té obci jako nic není (fotbalové hřiště, sokol)? Škola sportuje mimo tělocvičnu kde? U nás má škola mensi oplocenou zahradu. Na herních prvkach se střídají, jinak hrají fotbal, vybíjenou, na honěnou, někdo je na pískovišti, někdo jen tak sedí na lavičce a kecá, u holek frčí učení se skákat přes švihadlo nebo gumu, někdo pomáhá třeba uce zahradnicit (mají tam pár záhonku, výpěstky pak konzumují v rámci družiny). Prostě volná zábava…

Obdobně to bylo, když se nesměli míchat a jedné družině bylo přiděleno pouze školní hřiště. Takže herní prvky nula, museli si vystačit s míčem, gumou. Dítě si nestěžovalo, že by se nudilo. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
1.10.22 13:35
@Anonymní píše:

Tolik dětí nemám. Mám ve své družině 23 dětí. Další oddělení má 27 a třetí oddělení má 26. Někdy chodím na procházku a ven sama jen se svými. Ale představ si, že se i všechny tři oddělení domluvíme a jdeme klidně na to jedno hřiště dál do parku, kde je pár průlezek. Tam se nám smíchají. Vystřídají se prvcích. Vždycky je tam někdo, kdo se raději hraboší v hlíně a na hřišti jsou kamínky. Tak někdo si hraje s tím. Nebo si berou papír, pouzdro a kreslí si. Křídy bereme. Některá z nás hlídá hřiště a okolí. Jiná hraje hry. Pak jsou právě nějaká pravidla, která si nastavíš. Když jsme v parku, tak mají zákaz chodit k cestě. Park je dost veliký. Nemají důvod chodit cestě. Je tam dost možností, jak si hrát. Někdo se tam učí lézt na strom. Že tam je jeden takový hezký. Kouzlo v tom parku, kde je hřiště, že se smí rozběhnout a volně si hrát. Nebo se vymyslí hra nějaká. Ale tam musíme spolupracovat, když jdou všechna oddělení.
My máme teda i dvorek u školy. Nejsou tam žádné prvky zatím. Ale máme deky. Někdo se rád uvelebí tam. Někdo běhá, hraje si. A tam je to zas fajn, že se vytáhnou hračky venkovní. To je škoda, že alespoň malý dvorek nemáte u školy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
1.10.22 13:45

Střídám to podle počasí. Když hlásí, že bude pršet, tak jsme na placu u školy venku. Aby se případně stihlo rychle schovat. Když má být hezky. Tak se s nimi vydám klidně dál na hřiště. A je pravda, že jedno dítě mi loni pravidelně mrčelo, že se mu nechce chodit pěšky. Nohy bolí. Už to nedělá. Ale maminka přestala vozit ráno i odpoledne autem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.10.22 14:15

My nemůžeme chodit nikam dál, všechny akce mimo se to předem ohlásit. Máme filozofii, že zákonný zástupce si má právo dítě kdykoliv vyzvednout. V tomto duchu ale jede i většina družin na jiných školách. Družina školy mých dětí taky chodí jen na hřiště nebo naproti do parku, mimo tak třikrát do roka. Pokud rodič jede nebo jde z práce nebo jen tak kolem, nelze po něm požadovat, aby se vracel. Máme sice zapsané časy vyzvedávání ale jsou orientační a pro rodiče nejsou závazné. I vedení říkalo na poradě, že nikde výše v případě stížnosti neobhájíme, že (případně) odmítáme předat dítě zákonnému zástupci. Máme povolených jen pár míst v bezprostředním okolí. Na hřištích jsou maminky s malými dětmi a nadšeně se na nás netváří. Vždy se v určité chvíli začínají mezi sebou bavit, že školy snad mají svá hřiště. Bloudit ulicemi mě taky nebaví.
Z tohoto důvodu taky nemůžeme často organizovat projekty na celé odpoledne.

• Citovat
  • Upravit
66815
1.10.22 14:33
@Anonymní píše:
My nemůžeme chodit nikam dál, všechny akce mimo se to předem ohlásit. Máme filozofii, že zákonný zástupce si má právo dítě kdykoliv vyzvednout. V tomto duchu ale jede i většina družin na jiných školách. Družina školy mých dětí taky chodí jen na hřiště nebo naproti do parku, mimo tak třikrát do roka. Pokud rodič jede nebo jde z práce nebo jen tak kolem, nelze po něm požadovat, aby se vracel. Máme sice zapsané časy vyzvedávání ale jsou orientační a pro rodiče nejsou závazné. I vedení říkalo na poradě, že nikde výše v případě stížnosti neobhájíme, že (případně) odmítáme předat dítě zákonnému zástupci. Máme povolených jen pár míst v bezprostředním okolí. Na hřištích jsou maminky s malými dětmi a nadšeně se na nás netváří. Vždy se v určité chvíli začínají mezi sebou bavit, že školy snad mají svá hřiště. Bloudit ulicemi mě taky nebaví.
Z tohoto důvodu taky nemůžeme často organizovat projekty na celé odpoledne.

i tady na epipi jsou k dohledani diskuze, kde se rodice rozciluji nad tim, ze si nemuzou dite vyzvednout dle libosti. I mne to obcas vadilo. Ale na druhou stranu ma tento pristup negativa, ktera popisujes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.10.22 15:04

@Lucy75 Promiň, ale tuto diskuzi jsem založila proto, abych právě hledala způsoby. Taky jsem napsala, že anketa je dobrý nápad, že to možná zkusím. Jen jsem dodala, že si udělám zle u nadřízené. A když poblíž není hřiště ani les, tak prostě není a já si ho můžu maximálně tak nakreslit tužkou na papír ;)
Naše škola nechodí sportovat mimo tělocvičnu. Druhá anonymní kytka- z toho důvodu je u nás první oddělení, kde si rodiče mohou dítě vyzvednout kdykoliv. Stačí, když ráno přinese v notýsku podepsané oznámení, že si ho daný den chtějí vyzvednout v dobu mezi 13 a 15 a jde tam. Ten systém mi z toho hlediska nepřijde špatný pro rodiče. Ale nemůžou si vzpomenout ve 13, že v 15 mají zubaře a honem chtít vyzvednout. U mě před 15 hod oficiálně nemůžu dítě pustit. (Samozřejmě pokud jsem ve škole, tak jim ho pustím, ale neměla bych)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.10.22 17:11
@Anonymní píše:
@Lucy75 Promiň, ale tuto diskuzi jsem založila proto, abych právě hledala způsoby. Taky jsem napsala, že anketa je dobrý nápad, že to možná zkusím. Jen jsem dodala, že si udělám zle u nadřízené. A když poblíž není hřiště ani les, tak prostě není a já si ho můžu maximálně tak nakreslit tužkou na papír ;)
Naše škola nechodí sportovat mimo tělocvičnu. Druhá anonymní kytka- z toho důvodu je u nás první oddělení, kde si rodiče mohou dítě vyzvednout kdykoliv. Stačí, když ráno přinese v notýsku podepsané oznámení, že si ho daný den chtějí vyzvednout v dobu mezi 13 a 15 a jde tam. Ten systém mi z toho hlediska nepřijde špatný pro rodiče. Ale nemůžou si vzpomenout ve 13, že v 15 mají zubaře a honem chtít vyzvednout. U mě před 15 hod oficiálně nemůžu dítě pustit. (Samozřejmě pokud jsem ve škole, tak jim ho pustím, ale neměla bych)

Nám bylo řečeno, že rodič má právo vyzvednout si dítě kdykoliv a někdy může být situace skutečně akutní. A většinou bývá pokud je to nahodile a bez upozornění. Někdy se může stát, že na toho zubaře nebo jinou akci zapomene.
Znám družinu, kde se v určitou dobu vyzvedává jen v půl a v celou hodinu(ty cca 2 hodiny, kdy mají organizovanou činnost nebo pobyt venku), ale po domluvě zase kdykoliv.Mimo ten čas kdykoliv.
Takže u vás to v praxi funguje tak, že ty sis vytáhla toho černého Petra a ve druhém oddělení mají pohodu? Už to by mi vadilo. Pokud teda máte stejný úvazek a stejné peníze. Že všechny vychovatelky nemají tu náplň práce zhruba stejnou a nemají rovné podmínky při práci. Když děti rotují jako horké brambory, nebylo by špatné střídat ty vychovatelky na služby, vždy po týdnu bude mít jedna službu tam, kde se pečlivě připravuje program a druhá tam, kde děti odchází dřív a je to víc volné. V první řadě bych navrhla vedení nějaké řešení, protože vymyslet program unaveným dětem, které často už chtějí jen zevlovat nebo si hrát spolu, není nic vděčného. U nás v žádném případě nikdo nezjištuje, jestli se řízené činnosti zúčastnily všechny děti 8o Možná bych se obrátila i na zřizovatele, ať to nějak vyřeší, protože chodit s dětmi kolem rušné silnice bych taky nechtěla. U nás má družina jedné školy nově zázemí asi 300 metrů od školy v areálu zrušené firmy. Město koupilo herní prvky a vybudovalo hřiště. Děti tam tráví denně určený čas a když chtějí v ten čas děti vyzvednout, míří rovnou tam.
Já tě chápu, mám svoji rodinu, svoje děti a družinu beru hlavně jako práci a příjem z ní pro zajištění obživy. Děti mám ráda, těší mě dělat jim radost, ale nejsem ochotná riskovat víc než musím. Taky dopředu přemýšlím o různých nebezpečích.

• Citovat
  • Upravit
3887
1.10.22 17:29

Dvě hodiny povinné organizované činnosti pro všechny v družině? To je úplně pitomý a rozhodně bych tam nechtěla mít děti, nechtěla bych tam chodit jako dítě a ani tam pracovat. Ty tam ty děti trápíš a ony zlobí.

Vidim čtyři možnosti,
buď anketu mezi rodiči a vyjednávání s vedením,
nebo pasivní odpor (všechno odkyvat, ale dělat si to po svém, jestli mě chcete vyhodit, prosím, ale mám spokojené děti i rodiče a nejsem si jistá, jestli máte frontu zájemců o moje místo. A vůbec, vedení školy souhlasí s tím, co po mě chcete?)
nebo mlčet a trpět
nebo odejít.

Zkusila bych pasivní odpor a kdybych to psychicky nedávala, tak odejít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14591
1.10.22 18:48

Reálně nemáš ty děti jak přinutit, aby něco dělaly, když jsou v druzine. Já když jsem tam pracovala, musela jsem samozřejmě vytvořit plán aktivit a nabízet je, ale nenutila jsem a ani to po měn nikdo nechtěl. Pouze jsem vyžadovala, aby ostatní nerusili a i tak jsem si jich občas “všimla”, přisedla si, něco popovidala a tak. Aby tam nebyli úplně bezprizorni. Některé děti proste o to nemají zájem a vychovatelka podle mě nemá byt dráb. Samozřejmě nějaký rad tam byt musí, ale určitě ne v tom smyslu, ze je někdo nucen dělat zájmovou činnost :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat