Práce vychovatelky - školní družina
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Anonymní píše:
Ahoj, od září jsem nastoupila jako vychovatelka do družiny ve vesnické škole. Nikdy předtím jsem tuto práci nedělala, ale vedla jsem různé kroužky, takže jsem si myslela, že to zvládnu. Ale teď si nejsem úplně jistá.![]()
Tady na škole jsou 2 oddělení. Jedno je pro děti, které chodí daný den do nějakého kroužku nebo hudebky v rámci trvání družiny anebo odchází domů mezi 13. a 15. hodinou. Tam bývá mezi 40 - 50 dětmi a jsou tam 2 vychovatelky, občas v době největšího návalu asistentka pedagoga. Já jsem ve druhém oddělení, kde jsou děti, co daný den nemají žádné kroužky. Mívám tam od 23 do 30 dětí. Výjimečně (zatím 2× na 1 hodinu) mi vypomůže asistentka.
Potíž mi dělají organizované aktivity, které mám povinnost a dětmi dělat alespoň 2 hodiny každý den.Mezi dětmi se pokaždé najde několik dětí, které mi celou činnost intenzivně narušují tím, že ostatním ničí věci, bijí je, smějí se jim, hlasitě křičí - i sprostě. Já na ně nemám žádné páky. Poznámky se tady nevedou a rodiče mi při osobním pohovoru vždy řeknou, že si je mám nějak zkrotit a tváří se naštvaně, že je s tím vůbec obtěžuji.
Od vedoucí vychovatelky mám zakázáno používat jakékoliv bodové hodnocení. Chtěla jsem systém smajlíků
a za 5
by byla malá odměna (obrázek, plastelína, přívěsek atd.), při špatném chování by se smajlíci škrtali. Ale prý jsou s tím špatné zkušenosti, takže to nemůžu dělat.
Vychovatelky z prvního oddělení jsou starší dámy a jsou tady přes 30 let. Mají vše zajeté a nic nechtějí měnit.
Chtěla jsem, aby si děti alespoň mohly vybrat, zda chtějí dělat organizovanou činnost, nebo si budou hrát třeba se stavebnící, kreslit apod., ale nesmím to tak dělat. Když je organizovaná aktivita, musí ji dělat všichni bez výjimky. Když jsem pár žáků nechala, ať si hrají po svém (v klidu) a doneslo se to k vedoucí ŠD, byla jsem na koberečku, že jím bořím systém.
V pátek vždy musím předložit plán aktivit na další týden, přičemž je už od začátku roku stanoveno, který den bude jaký typ aktivity (ruční práce, výtvarné činnosti, sportovní hry, společenské hry apod. ), s tím nemůžu hýbat.
A dětmi se snažím dopředu probrat, co budeme dělat další týden, ptám se, co by je bavilo, nabídnu třeba 3 aktivity v rámci výtvarné činnosti a hlasuje se. Ale stejně se tam najdou děti, které mi aktivně brání v práci s ostatními. Včera jsme vyráběli draky. Rozdělila jsem je do 4 skupin, každá vyráběla jednoho. A 2 kluci z jedné skupiny záměrně poškodili draka z jiné skupiny.
Celkově vidím, že tak 2/3 dětí by si rádo hrály volně bez vedení nebo jen tak odpočívaly a třeba prohlížely knížky atd. (Zejména prvňáčci), ale minimálně 2 hodiny musí něco organizovaného dělat.
Anonym z důvodu uvedení profese a detailů že zaměstnání.
Práci s dětmi mám ráda a myslela jsem si, že ji budu dlouhodobě dělat, ale teď si nejsem jistá, jestli to zvládnu.
Jsou tady nějaké družinářky, které by mi poradily, jak takový kolektiv (každý den složený z jiných dětí) zvládnout? Dost v tom tápu a rady zkušených vychovatelek z prvního oddělení se mi moc neusvědčují. Děkuji
R
- načítám...
- Citovat
- Zmínit