Práce vychovatelky - školní družina
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Holky družinarky můžu se zeptat. Ráno před vyučováním. Jaký je program. Co děti smi v družině? Co jim dovolíte? Musí sedět u stolu. Nebo si smí hrát? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mamo hrají si na koberci,u stolečků.....
kreslí,prostě co chtějí.....
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
u nás si běžně hrají i na chodbě, kopou si s míčem, hrají florbal, stolní fotbálek.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tedy ráno před vyučováním si smí hrát
? Mmmm tak moji 2 synové do družiny nechtějí. Trošku se jim nedivím. Všichni musí sedět u stolku. Můj starší dokonce sám a nesmí mluvit. Mladší říká, že když ho rozesmiva musí brácha sedět sám a pokud budou zlobit budou dělat opis.
No je asi zbytečné chodit za paní ředitelkou. Ta mi řekne, že je vychovatelka vyhořela, že to ví.,že si s ní mám promluvit sama. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mamo
to jako fakt??
Jako že třeba dítě přijde v 6.30 a dokud se nejde do školy,tak sedí???? a nic nesmí??
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
U nás si také děti malují, hrají a mluvit a chodit mohou, nesmějí jen běhat po třídě. Když moc křičí, tak je upozorním po dobrym, vysvětlim jim to, když neposlechnou ani na potřetí, řeknu jim, aby si vzali jinou hru například. Opisování jsem dala v ranní jen jednou, protože kluk měl drzé řeči ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nj mám 2 kluky 10 a 7 .Ptala jsem se mladšího .Tajně
proč tam starší syn nechce chodit .Vím,že starší je někdy hlučnější ,ale zase poslechne .Nj a ten mladší mi říkal,že sedí odděleně .Nemužou si hrát všichni musí sedět.Můžou si kreslit.Prý
, ale mami můžeme jít na záchod
To je fakt koza ta žena.Nějak se prý snaží ,aby tam neměla ráno tolik dětí.Loni mi volala do práce a docela mě pobavila.Prý v kolik musím být v práci atd.Jako proč vozím syna do družiny tak brzo.
Nakonec ,že je už velký a může jít sám do školy.Máme to asi 1km a taky nechápu proč když jednoho vezu do školky druhého nechám doma a pojedu do práce.
Nakonec byl na mě syn naštvaný.Říkala mu ráno ,že mu tohle maminka přeci nemůže dělat.Tak jsem šla za ředitelkou a ta mi řekla,že je paní vyhořelá a ,že si s ní mám promluvit.
Nechala jsem to .V září jsem ji potkala a tak jsem se jí zeptala.Zda může můj syn starší chodit teda do družiny.
Může ,ale je už velký.Má dcera chodila od 1 třídy sama
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mamo
Tak to zírám. Já bydlím přímo proti škole a školní jídelně, družina je součástí budovy s jídelnou a já z třetího patra vidím do oken. Ráno se tam děti scházejí už kolem té 6h a normálně si hrají na koberci, staví stavebnice, občas něco tvoří u stolku (kreslí si, modelují), skládají puzzle, hrají karty. Těch ranních dětí nechodí tolik (škola otvírá tuším 7:30) a do ranní družiny mohou přijít i nepřihlášené děti a klidně jednorázově (např. rodič potřebuje jedno ráno někde být, tak tam dítě pošle i když jinak nechodí).
Někdy tam je i vidět, že děti v něčem soutěží (jsou tam dvě řady dětí a slušný povyk a fandění, když se jde okolo oken).
Ale třeba neteř v jiném městě má družinu jen v rámci tříd (tzn. není zvláštní místo, ale vychovatelka přijde do třídy), to mi přijde horší, tam určitě takové možnosti nejsou, ale proč by nemohli kluci jezdit vzadu autama nebo si holky hrát s poníkama fakt nechápu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No u nás je dole jídelna.Tedy neruší nikoho .Jen tedy paní vychovatelku.Moc děkuji za názory. Kdyby seděl jeden tak to chápu tak,že měl asi proč.No ,ale tak mě to mrzí i za ty ostatní děti.Musí to být pro ně dlouhé pak sedět ještě ve škole.Naštěstí je to jen 10× do měsíce .Pak je vozím až do školy.
Někdy lituji toho,že bydlíme na vesnici.Nemáme tu na výběr.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Práce družinářky
Ahoj, od září jsem nastoupila jako vychovatelka do družiny ve vesnické škole. Nikdy předtím jsem tuto práci nedělala, ale vedla jsem různé kroužky, takže jsem si myslela, že to zvládnu. Ale teď si nejsem úplně jistá. ![]()
Tady na škole jsou 2 oddělení. Jedno je pro děti, které chodí daný den do nějakého kroužku nebo hudebky v rámci trvání družiny anebo odchází domů mezi 13. a 15. hodinou. Tam bývá mezi 40 - 50 dětmi a jsou tam 2 vychovatelky, občas v době největšího návalu asistentka pedagoga. Já jsem ve druhém oddělení, kde jsou děti, co daný den nemají žádné kroužky. Mívám tam od 23 do 30 dětí. Výjimečně (zatím 2× na 1 hodinu) mi vypomůže asistentka.
Potíž mi dělají organizované aktivity, které mám povinnost a dětmi dělat alespoň 2 hodiny každý den.
Mezi dětmi se pokaždé najde několik dětí, které mi celou činnost intenzivně narušují tím, že ostatním ničí věci, bijí je, smějí se jim, hlasitě křičí - i sprostě. Já na ně nemám žádné páky. Poznámky se tady nevedou a rodiče mi při osobním pohovoru vždy řeknou, že si je mám nějak zkrotit a tváří se naštvaně, že je s tím vůbec obtěžuji. ![]()
Od vedoucí vychovatelky mám zakázáno používat jakékoliv bodové hodnocení. Chtěla jsem systém smajlíků
a za 5
by byla malá odměna (obrázek, plastelína, přívěsek atd.), při špatném chování by se smajlíci škrtali. Ale prý jsou s tím špatné zkušenosti, takže to nemůžu dělat. ![]()
Vychovatelky z prvního oddělení jsou starší dámy a jsou tady přes 30 let. Mají vše zajeté a nic nechtějí měnit.
Chtěla jsem, aby si děti alespoň mohly vybrat, zda chtějí dělat organizovanou činnost, nebo si budou hrát třeba se stavebnící, kreslit apod., ale nesmím to tak dělat. Když je organizovaná aktivita, musí ji dělat všichni bez výjimky. Když jsem pár žáků nechala, ať si hrají po svém (v klidu) a doneslo se to k vedoucí ŠD, byla jsem na koberečku, že jím bořím systém. ![]()
V pátek vždy musím předložit plán aktivit na další týden, přičemž je už od začátku roku stanoveno, který den bude jaký typ aktivity (ruční práce, výtvarné činnosti, sportovní hry, společenské hry apod. ), s tím nemůžu hýbat.
A dětmi se snažím dopředu probrat, co budeme dělat další týden, ptám se, co by je bavilo, nabídnu třeba 3 aktivity v rámci výtvarné činnosti a hlasuje se. Ale stejně se tam najdou děti, které mi aktivně brání v práci s ostatními. Včera jsme vyráběli draky. Rozdělila jsem je do 4 skupin, každá vyráběla jednoho. A 2 kluci z jedné skupiny záměrně poškodili draka z jiné skupiny.
Celkově vidím, že tak 2/3 dětí by si rádo hrály volně bez vedení nebo jen tak odpočívaly a třeba prohlížely knížky atd. (Zejména prvňáčci), ale minimálně 2 hodiny musí něco organizovaného dělat.
Práci s dětmi mám ráda a myslela jsem si, že ji budu dlouhodobě dělat, ale teď si nejsem jistá, jestli to zvládnu.
Jsou tady nějaké družinářky, které by mi poradily, jak takový kolektiv (každý den složený z jiných dětí) zvládnout? Dost v tom tápu a rady zkušených vychovatelek z prvního oddělení se mi moc neusvědčují. Děkuji ![]()
Anonym z důvodu uvedení profese a detailů že zaměstnání.
- Citovat
- Upravit
Nenutím. Mám letos ve skupině většinu dětí, které baví vyrábět a tvořit. Ale najdou se tam 3-4 děti. Když řeknu, že budeme něco tvořit. Tak hází obličeje. Nenutím je. Jediné co řeknu, že oni nebudou mít vystavené na parapetu nebo na nástěnce, v okně. Většinou se stejně pak přidají. Mám to nastaveno, že po příchodu po obědě si sednou na koberec, uděláme zrovna docházku a zrovna si řekne plán dne. Pak jim dám volnou hru a odpočinek (dle svého), pak teprve organizovanou hru, zas volnou hru a střídám to asi po půl hodině. Tento týden 2× cestou na oběd něco vyvedli. Takže se od hraní zdrželi, že byla debata o chování, pravidlech, možných zrdav. následcích atd. I jsem to zapsala do třídníce. Že byla společná debata a poučení o pravidlech. Dokud je teplo, tak veškerý program nebo hry přizpůsobím tomu. A co nejvíc jdeme ven. Dokud to jde. V zimě budeme víc zavření v družině. Teď jsem si pozvala jednu kolegyni v týdnu. Ona má kroužek. Tak dělala ukázkovou hodinu, jak její kroužek probíhá. Pršelo ten den. Tak se vlezla do škaredého počasí. A starším kolegyním do práce nezasahuji. Když si nejsem něčím jistá, tak se zeptám. Jestli je to takhle v pořádku. My se oddělení potkáme jedině venku na hřišti. Na odměny mám koupené bonbóny, lízátka různé. Letos poprvé mám týdenní družinovou službu. Tak za službu dostávají v pátek ti dva odměnu. Nebo někdy za fajn hru dám všem. Ale to je takové nepravidelné. Pak mám nějaké drobné předměty koupené. Když někdo chce v družině slavit narozeniny. Abych mu mohla něco dát.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A co vyvedou v družině. Tak si tam s nimi i vyřeším. Zatím nebylo nic tolik závažného, abych musela žalovat každé prd. Většinou s tím vůbec rodiče nezatěžuji. Ale mám starší děti (třeťáky), které odchází samostatně. Takže 3/4 rodičů vůbec nepotkávám. Které rodiče potkávám, tam není co řešit k chování.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mně přijde nešťastné, že mají povinnou organizovanou činnost. Děti jsou organizované pořád, ve škole výuka, s rodiči miliardu kroužků, večer úkoly a spát. Nedivím se, že toho mají plné zuby. U nás vychovatelka nabídne činnost, ale kdo si najde jinou zábavu, tak ho nechá. Některé děti odpočívají nebo si čtou. Samozřejmě nesmí lumpačit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kelsey Děkuji. Já právě nutit musím, mám to nařízeno vedoucí ŠD a vždycky kontroluje, jestli jsou zapojení všichni, počítá výrobky, ptá se dětí a párkrát mi i přišla na kontrolu. Co se týká chození ven, tak u nás je to mizerné. Škola zahradu nemá a jediné, co je k dispozici je takový malinký parčík s pár prolízačkama asi půl km od školy. Chodník vede podél rušné silnice (kamionová trasa) a mám z toho zatím trochu respekt. Jinak jsou kolem jen pole a kolem nezpevněné pěšinky, v deštivém období téměř neprůchozí, jen v holínkách). Vzhledem k tomu, že ty cesty vedou vlastně nikam (do pole, k průmyslové hale apod.), děti to těžce nebaví. Jednou v týdnu máme možnost využít tělocvičnu, takže hrajeme různé hry. Tam mám nárok, aby nehrály děti po nemoci a ti, co se cítí špatně. Jinak opět všichni musí.
Já jsem do družiny chodila jako dítě hodně a takové vylučování aktivit si nepamatuji. Vychovatelka nabídla a nechala nás se rozhodnout.
Sladkosti si jako odměny nepřejí rodiče (chápu, respektuji). A já stejně odměny můžu dávat jen tajně, aby to nevěděly zbylé vychovatelky, protože kazím morálku.
Jinak za co jim prosím ty odměny dáváš? Já jsem chtěla původně dávat smajlíky za pomoc třeba při úklidu herny, pomocí kamarádům apod. Naopak strhávat když se třeba budou prát, mluvit sprostě atd.
- Citovat
- Upravit
Však jsem psala, kdy dostanou odměnu. Služba v pátek za týden udržování pořádku v družině. To jsou vždy dva.
A někdy za hru. U nás jim sladkost nevadí. Zas tolik jich a často nedostanou.
Mám vedoucí vychovatelku. Ale je normální. Od začátku třeba poradila. Řekla, jak to dělá ona. Ale nikdy mi nic nezakázala, nepřikázala a ani neporoučela, nekontrolovala. Vidí, že si dělám své.
Jak jsem psala děti nenutím. Ale mají možnost, že se přidají, když si názor rozmyslí. Zatím se mi s touhle skupinou vždy stalo, že i odpůrce tvoření se v průběhu přidal.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit