Pracovní pohovor do německé firmy - dotaz na finanční ohodnocení

8
31.1.22 12:02

Pracovní pohovor do německé firmy - dotaz na finanční ohodnocení

Zdravím všechny :mavam:

chtěl jsem se zeptat těch z vás, kdo má zkušenosti s prací pro německou firmu, jak jste během pohovoru přistupovali k otázce finančního ohodnocení?

V blízké době mě čeká druhé kolo pohovoru pro německou firmu, na pozici která by mě extrémně zajímala a naplňovala, a i proto jsou pro mě finance v tomto případě spíše vedlejší.

Nicméně, když už se člověku naskytne příležitost pracovat pro německou firmu, bylo by asi moudré znát své možnosti v oblasti možného finančního ohodnocení :D

Já ale vůbec netuším, o kolik si říct. Nerad bych se nějak zásadně podhodnotil jenom proto, že jsem Čech, ale zase nechci přestřelit. Tím víc, že ta práce by pro mě byla natolik zajímavá a naplňující, že veliká výplata pro mě opravdu není to rozhodující.

Na druhou stranu, tady v Čechách, kde pracuju ve svém oboru v Praze s technickou VŠ a beru mírně nadprůměrnou mzdu, vidím, že po zaplacení měsičních výdajů (včetně pražského nájmu :zed: ) to není úplně na vyskakování. Takže ta vidina německých peněz ve mně přirozeně vzbuzuje i naději na zvýšení životní úrovně :lol: (ještě dodám, že by se jednalo o vzdálenou spolupráci, takže bych měl v plánu i nadále žít v Čechách)

Samozřejmě jsem si googlil, kde se asi tak v jednotlivých oborech pohybují německé mzdy a upřímně řečeno mi z těch cifer kolikrát přechází zrak. Chtěl bych se zeptat tady na reálnou zkušenost vás, kdo si už něčím podobným prošli, klidně i napříč obory a profesní seniority.

Jak se němečtí zaměstnavatelé staví k otázce zaměstnancova finančního ohodnocení, jak se ty platy reálně zhruba pohybují a ve vašem konkrétním případě, jste na tom o hodně lépe, než byste byli na podobné pozici v Čechách?

Za veškeré sdílené postřehy a zkušenosti moc děkuji! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
33005
31.1.22 12:24

A je to práce/pozice pro německou firma tady v ČR, nebo pro německou firma v Německu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14376
31.1.22 12:31

Přesně, jak se ptá @Svistice, je rozdíl, jestli je to práce pro německou firmu tady v Čechách a nebo přímo pro německou firmu. Hlavní je, kdo tě zaměstnává. Od toho se pak odvíjí i možný nárok na plat. Jinak já mám v Německu za stejnou práci dvojnásobný plat, než bych měla v ČR. Ale to je individuální, záleží na místě výkonu práce, firmě, vzdělání a zaměření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
31.1.22 12:43

Děkuji za příspěvky :-)

Jedná se o pozici, která je primárně nabízená jako full-time job přímo v německé centrále, ale dá se vykonovát i remotely. Jedná se o práci pro německou firmu, která chce proniknout na český trh a potřebuje tedy někoho se znalostí češtiny a českých poměrů. Primárně se ale jedná o práci pro německou firmu. :lol:

Ale právě ta skutečnost, že potřebují někoho se znalostí češtiny a českého trhu mě trochu mate v tom smyslu, jestli není pro české kolegy rozdílná sazba :nevim: Asi se ptám dost naivně, ale vůbec nevím, kde se k takovým informacím jinak dostat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15965
31.1.22 12:49

Projdi si inzeráty na podobnou pozici, kolik nabízejí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
31.1.22 12:53

Když budeš sedět tady, tak bych s vyloženě německým platem nepočítala. Lokálům se nabízí většinou nadprůměrný plat pro danou pozici v měřítku jejich země. Ale mají smlouvu taky podle lokálního práva. Takže taky záleží, zda budeš mít smlouvu českou nebo německou.
A pak taky záleží na tom, co je to přesně za obor/pozici. U IT třeba ty rozdíly nejsou takové jako třeba v logistice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14723
31.1.22 12:54

@Ragazzo95 Jestli jsi si jistý, že tu práci naprosto bez problémů zvládneš a jsi schopný jim rozjet byznys v ČR, nešla bych pod 70.000 - pokud to je práce od rána do večera na úrovni manažera, zodpovědné osoby, cenotvorby, sjednání zakázek, reporty - pokud budeš sám, nadřeš se.
Samozřejmě to beru tak, že máš jistou praxi a skvělou jazykovou vybavenost.

Jde ale o to, jestli máš být jeden z mnoha v nějakém týmu nebo solitér. Dnes proniknout na trh je dost těžké, pokud to není něco, co zde dosud není.

Pokud to je ohraničené na sezení na zadku, občas telefon, nějaká administrativa - typu asistentská práce pro někoho dalšího, tak 45000 Kč.
Prostě záleží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1605
31.1.22 12:56

Pracuji v DE pro nemeckou firmu, mam VS strojni. Jestli chces, posli mi soukr. Zpravu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.1.22 12:59

To máš těžký, neuvádíš ani jakou máš praxi. V mém oboru můžu mít i v česku u různých firem velmi rozdílný plat od 25000 do 120000 na stejné pozici. Bývá to tak, že česká firma dá nástupní plat 25 tis a za 3 roky se můžeš dostat na 60tis. Ti dobří a zkušení se pak dostanou i na těch 120 (i víc) u české pobočky zahraniční firmy.
Takže na tvém místě bych se odpíchla i od toho, kolik máš zkušeností a kolik bys mohl mít v česku u firmy, která umí ohodnotit zaměstnance.
Když tě to tak láká, tak si řekni o dvojnásobek toho, co máš teď a za rok si zase řekni o zvýšení.

• Citovat
  • Upravit
14723
31.1.22 13:03

Známá mi říkala, že její syn je IT a dělá vzdáleně pro velkou nadnárodní firmu. Napřed začínal za český plat u české firmy, pak u nějaké lepší se zahr. účastí měl asi 70 klacků, teď má přes 100.000 Kč, nabízeli mu šéfování za 150.000, což odmítl, protože by už nedělal přímo to, co ho baví.
Takže neřekl jsi přesně obor, já bych v IT za správu nějaké sítě v cizině asi chtěla nástup 70000.

To, co jsem psala přetím, se týkalo dovozu zboží na český trh a jeho prodej zde - tedy mapování trhu a možností prodeje + prodej samotný a sjednání dodávek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35982
31.1.22 13:51

V Německu se většinou baví o ročním platu a taky si uvědomit, že půlka toho jsou daně :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.2.22 01:17

Jak tady už někdo napsal, plat v DE se vyjednává jako roční suma, tj. včetně bonusů. Mám VŠ ekonomku, mezinárodní praxi 10 let, plat 6.200 brutto. Po zdanění je z toho něco přes půlku, záleží na dalších faktorech, něco vrátí na daních. Jak je firma velká? Pokud větší, budou mit tabulky. Pracuji už ve druhé firmě, nemám zkušenost, ze by mi nabídli jiné podmínky, než německým kolegům. Nemám ani pocit, ze by to německá mentalita pripoustela.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat