Pracovní smlouva na dobu určitou

297
27.9.04 10:54

pracovní smlouva na dobu určitou

Ahojky, mam jednu prosbu jsem zaměstnaná na dobu určitou(zástup na mateřskou) ta mi vyprsí v květnu 2005 (to je zároveň i můj termín porodu) a chci se zeptat jestli mi smlouva automaticky v kvetnu zkonci nebo jestli zase za me musi vzit zamestnavatel nahradu mozna ze vrati holcia co je ted na materske a rati se v tom kvetnu. Proste me zajima jestlimuj prac pomer zkoci v kvetnu nebo ne. Nevim jestli jsem to napsala srozumitelne :( . diky moc Hanka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
595
27.9.04 11:01

Ahoj Hanko,
já to měla stejné. Byla jsem zástup za mateřskou a moje smouva končila 30.6.2003. 25.4.2003 jsem porodila a smlouva na konci června skončila. Zaměstnavatel mi vyplácel mateřskou a pak jsem zažádala na sociálce o rodičovský příspěvek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107
27.9.04 11:07

Ahoj Hanko,
tak já jsem měla přesně ten případ. Prac. smlouvu na dobu určitou a byla jsem záskok za MD. Sama jsem ale otěhotněla a když jsem nastoupila na mateřskou, tak jsem dostala dopis o ukončení pracovního poměru :cry: . Nic mi neprodloužili, naopak nabrali tam i jiné síly. Prý je to tak normální, neni to „za trest“, že až budu chtít jít do práce, tak se můžu opět hlásit u této organizace. Mateřskou i rodičovský mi ale budou platit dál :) .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
297
27.9.04 11:26

Diky za expresni odpoved :-)).
Ja ani nijak netouzim züstat ve stejne praci i po materske jen me to zajimalo jak to s tou smlouvou je. Chtela jsem odejit uz davno ale porad se nam to nedarilo :-(. Ted snad to bude OK.
A jeste jeden dotaz jak je to s tim kdy vas doktorka necha doma driv je jasne ze pri nejakych komplikacich a jinak je to mozne nebo ne?. Po pravde receno me to tady stve a kolegyne zrovny neni s tech se kterou bych si chtela povidat a svych starotech a radostech a premyslela jsem ze treba tak od 6 mesice bych byla radeji dom. diky za odpoved Hanka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22
28.9.04 08:21

Ahoj Hani, ja jsme mela docela narocnou praci, tedy hlavne na psychiku a po domluve mne pani doktorka nechal doma celych 9 mesicu, bylo to fakt super, v zivote jsem si tak neodpocinula a uz asi ani neodpocinu…
Holky, ja ted v lednu nastoupim asi do prace, smlouvu budu mit na domu urcitou, ale zajimalo by mne, kdyz v prubehu otehotnim a pujdu na „rizikove“ a pak materskou a prestoze mne v prubehu vyprsi smlouva bude mi tedy nemocenskou a naslednou 28tydenni materskou platit zamestnavatel???
Kolik musim mit u nej odpracovano dnu, aby mne platil?
(Do sveho zamestnani, ktere je mi ted drzeno se vratit nechci, ikdyz penizky tam staly za to, nemocenskou i materskou jsem mela tu nejvyssi moznou:)
Dekuji za radu, Hanka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15492
18.9.17 18:43

Jaké jsou výhody práce na dobu určitou? Rozhoduji se mezi dvěma možnostmi. Jedna práce je vždy na dobu určitou s tím, že v zimě bych byla 2 - 3 měsíce doma. Samozřejmě mě některé výhody a některé nevýhody napadají, ale myslím si, že určitě všechno mě nenapadne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
365
18.9.17 18:58

Nevím o žádné výhodě smlouvy na dobu určitou, takže si ráda poslechnu další názory…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3323
18.9.17 19:03

Tak na dobu určitou je to taková výhoda/nevýhoda, pokud chceš ukončit poměr k datu vypršení smlouvy tak nemusíš řešit výpovědní lhůtu, ale stejně tak tě může propustit zaměstnavatel bez nároku na odstupné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1349
18.9.17 19:11

Ja osobne jsem ted pri podpisu nove smlouvy trval na zkusebni dobe 3 mesice i kdyz me chtel dat na neurcito bez zkusebni doby ale chtel jsem mit moznost odejit jinak kvuli odejiti kdykoliv je urcite dobre smlouva na urcito

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5866
18.9.17 19:14
@Sára 1 píše:
Jaké jsou výhody práce na dobu určitou? Rozhoduji se mezi dvěma možnostmi. Jedna práce je vždy na dobu určitou s tím, že v zimě bych byla 2 - 3 měsíce doma.Samozřejmě mě některé výhody a některé nevýhody napadají, ale myslím si, že určitě všechno mě nenapadne.

Přesně takhle to mám já teď a je to na nic, klidně bych nebyla 2-3 měsíce doma ale měla smlouvu na neurčito - to samozřejmě není jistota místa, ale pomůže to při vyřizování hypotéky, mateřské apod. Být tebou hledá práci na dobu neurčitou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5866
18.9.17 19:15
@B4RC3LON4 píše:
Ja osobne jsem ted pri podpisu nove smlouvy trval na zkusebni dobe 3 mesice i kdyz me chtel dat na neurcito bez zkusebni doby ale chtel jsem mit moznost odejit jinak kvuli odejiti kdykoliv je urcite dobre smlouva na urcito

Nemůžeš odejít kdykoli i když je to smlouva na určito..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9802
18.9.17 19:56

Smlouva na dobu určitou nemá žádné výhody

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19790
18.9.17 20:17
@Paola21 píše:
Nemůžeš odejít kdykoli i když je to smlouva na určito..

Přesně tak. Pracovní poměr sjednaný smlouvou na dobu určitou skončí právě vypršením té sjednané určité doby. Což není kdykoli.

Jinak samozřejmě jsou možné i další způsoby ukončení takového pracovního poměru, tedy dohodou, výpovědí, ukončením ve zkušební době (pokud byla ZD platně sjednána), atd., a to za stejných podmínek, jako u smlouvy na dobu neurčitou, ale co je navíc, to je to vypršení doby, na kterou byla smlouva sjednána. A to samozřejmě není „kdykoli“.

Pokud je k ukončení PP více právních titulů (například vypršení sjednané doby a výpověď, tak PP skončí podle toho právního titulu, podle kterého skončí nejdříve.
@Paola21 píše:
Přesně takhle to mám já teď a je to na nic, klidně bych nebyla 2-3 měsíce doma ale měla smlouvu na neurčito - to samozřejmě není jistota místa, ale pomůže to při vyřizování hypotéky, mateřské apod. Být tebou hledá práci na dobu neurčitou.
:pankac: Jj, pokud tazatelka nemá nějaký zvláštní důvod pro smlouvu na dobu určitou (což může být například, že je na rodičovské dovolené a do ukončení RD si chce sjednat jinou, méně náročnou práci, třeba na doma, apod.), tak je pro ni lepší smlouva na dobu neurčitou, pokud jí to někdo nabízí a je to přijatelná pozice. Větší jistota stálého zaměstnání to je, ne že ne.

Smlouvu na dobu určitou jenom tehdy, když ví proč. Anebo když smlouvu na dobu neurčitou nemůže získat nebo za výrazně horších podmínek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15492
19.9.17 14:13

Bylo mi to podáno jako výhoda, že budu nějakou dobu s dětma doma, budu se jim moc více věnovat. Obzvlášť přes zimu, kdy mohou být víc nemocní. Vím, že takto mají více zaměstnanců a nikdy se nestalo, že by je nevzali znovu na dobu určitou. Takže zaměstnanci jsou doma, spokojení a jsou na úřadu práce. Jak je to vlastně s podporou v nezaměstnanosti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.2.18 10:35

Smlouva na dobu určitou

Ahojte, mám asi hloupý dotaz. Mám smlouvu na dobu určitou do konce března 2018 a podařilo se mi sehnat lepší práci od dubna 2018. Teprve včera jsem se dozvěděla že mě berou. V současné práci jsem ještě nic neřekla, čekám že mi ještě pošlou z budoucí práce nějaký „příslib práce“, včera mi to jen telefonovali a slíbili že ještě pošlou mailem tento příslib. A můj dotaz: pokud nepodepisu novou smlouvu, tak prostě budu moci skončit ke konci března, že? Já samozřejmě chci v práci oznámit co nejdříve, ať nemají problémy, ale chci počkat na ten příslib práce. Nemám třeba povinnost to oznámit určitou dobu předem? Jsem z toho mírně nervózní, protože mi na té nové práci hodně záleží, takže nechci aby se něco pokazilo. Snad je to srozumitelné. Děkuji moc

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat