Pracovní úraz - dotaz ohledně peněz
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Lussi88 píše:
Zdravím, kdo by mi mohl poradit. Manžel měl vážný pracovní úraz oka v únoru letošního roku.Byl na operaci má implantát (umělou čočku)a sešitou rohovku, po 3měsících dostal brýle, ale už nikdy neuvidí jako dříve, takže jsou tam i trvalé následky a lékař ho upozornil i na to že se to může v budoucnu ještě zhoršit. V polovině června nastoupil zpět do práce, kde se musel nechat přeřadit na jinou pozici, jelikož tu původní nemohl vykonávat. Obvodní i oční lékař mu již vyplnil veškerou dokumentaci na bolestné a ztížení společenského uplatnění již jsme to odevzdali účetní a ta to koncem července zasílala na pojišťovnu a řekla nám že na to mají 30 dní. Zároveň jsme řešili se zaměstnavatelem odškodnění, a doplatek do mzdy jelikož po celou dobu nemocenské pobíral jen 60%.Ten nám oznámil že má své lidi na to co to řeší a divil se že mu stále nebylo nic vyplaceno, tak jsme se obrátili na člověka co to má u nich ve firmě na starost a ten nám tvrdil že čeká na vyjádření z pojišťovny a pak se uvidí zda od nich něco dostane a nebo jen od pojišťovny, takže z toho vlastně nejsme nijak moudří, každej nám říká něco jiného. Přitom jeho kolegyně měla pracovní úraz ruky bez trv. následku a ani žádné papíry na pojišťovnu nezasílala a měsíc po nástupu do práce ji od firmy přišlo 100000,– odškodné. Podotýkám zmiňovaný člověk co to má na starost je její příbuzný. Poraďte mi jak dále jednat a nebo kam se obrátit, popřípadě jak dlouho může trvat skutečně než od pojišťovny něco dorazí. Tím že byl manžel pouze na 60% a já tehdy bez práce, sme si museli půjčit od rodiny a rádi bychom jim to taky vrátili.
Doplatek do 100% platí pojišťovna, stejně jako bolestné a trvalé následky - ta má na to, mám dojem, 2 měsíce. Takže peníze byste mohli očekávat do konce září, pokud papíry dorazili na pojišťovnu do konce července…Další otázka je, zda budou peníze vyplaceny zaměstnavateli a ten vám je následně proplatí, a nebo přímo vám. Je potřeba je pak zdanit 15%.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To zdanění si dělá poškozený sám nebo automaticky zaměstnavatel? a o tom zda peníze jdou hned mně nebo nejdříve zaměstnavateli rozhoduje zaměstnavatel?
- Citovat
- Upravit
Já měla za to že bolestné a ztížení společenského uplatnění se nedaní, ten doplatek do těch 100% ano to vím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Prosím radu, účetní vše odeslala na pojištovnu na konci cervence. Kdy bych tak přibližně měla dostat peníze? Účetní mi řekla, že vubec neví že to prostě poslala a šmitec. A mě už by se ty peníze docela šikly
- Citovat
- Upravit
Řešíme naprosto stejný problém, jakou pojišťovnu má váš zaměstnavatel? Manžel tam před dvěma týdny volal přímo na kooperativu, nevěděli jsme zda s nim budou mluvit a naštěstí ano a řekli mu že je to v jednání a neví kdy to bude a minulý týden tam volal znovu a už se to konečně rozhýbalo čekají na nějaký podepsaný papír od zaměstnavatele aby to mohli uzavřít a poslat, počítáme během příštího týdne. Doporučuji zkusit tam zavolat a dozvíte se více.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Přišel mi dopis od pojišťovny, dke uvádí že mi byla z částky odečtena daň, znamená to pro mě tedy že nemusím příští rok dělat daňové přiznání
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Snad má někdo zkušenost, kdy tak pojištovna posílá ten papír který potřebuji na daňové přiznání
- Citovat
- Upravit
Prosim o radu
Sem z toho jelen
po precteni prispevku. Chtela bych poprosit o radu, zacatkem cervna se mi stal pracovni uraz, mudr me uschopnil za mesic tedy nyni zacatkem cervence. Dala sem vypoved pac prace byla riskantni. Ze zamestnani mi prislo 2500 s tim ze od firmy uz nic nedostanu a mam cekat na penize z pojistovny
tak by me zajimalo z ceho budu zit? z uctu mi odchazi pomale deset tis a kde je jidlo benzin atd. Nyni sem na UP nahlasena a v pondeli mam domluvenou uz jinou praci ale tot otazka zda ji vubec vezmu na 100% pac s tim pracovnim urazem to jeste neni OK. Na socialku nemam, to uz mam vybehane, zadosti odeslane a vzdy mi prisla stejna odpoved ze nemam narok na to a tam to tak co ted? poradite kam se jeste obratit? dekuji za rady
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@AjinaVlada No, doktor te uschopnil, vypoved si daka sama, takze ted uz je to na tobe… takze nejspis nastoupit do prace.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 ja uschopnit jeste nechtela pac nemela sem to dostatecne zahojene, ale mudr rekl ze mam zdravou druhou ruku tak at se naucim pracovat s druhou, jinak byl to firemni doktor, muj se mi divil ze me onen uschopnil ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@AjinaVlada Pokud máš pracovní úraz, tak nemocenská za něho je 100 % Tvého výdělku, žádná procenta, jako při běžné nemoci. Tzn., že bys na penězích neměla nic tratit. Po uschopnění a doplacení dávek nemoci ze sociálky, by Ti měl zaměstnavatel poslat náhradu za pracovní úraz, a tím byste měli být finančně vypořádaní. Takto to děláme běžně u nás v práci my.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jogrr dekuji za odpoved, takze to bude napnuty mesic…to mam radost
asi si dam panaka jinak to nevidim ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@AjinaVlada Nemocenská je stále stejná. Tzn. první 3 nic, pak náhrada mzdy a od 15 dne 60% redukovaného základu. Platí se navíc ztráta výdělku což je vyrovnání rozdílu mezi prům. hr. výdělkem a náhradou mzdy potažmo nemocenské.
Ztrátu na výdělku může vyplatit jako zálohu nebo dle dohody s vámi či dle toho co máte v kolektiv. smlouvě nebo vnitřních předpisech. Nemocenská od ČSSZ Vám již přišla?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@AjinaVlada Trošku mě nesedí čísla. Z účtu ti odchází cca 10 tisíc. Nemocenská činila 2500,–Kolik je tvoje běžná výplata? Aby si měla tak nízkou nemocenskou, tak nemůžež běžně brát výplatu přes 10 tisíc měsíčně. A naopak. Pokud je plat cca 15 tisíc-což je minimum, co by si asi měla brát, když z účtu odchází okolo 10 tisíc, tak nemocenská musí být mnohem vyšší.
Ze zaměstnání opravdu přijde jen nemocenká, zbytek ti přijde od pojišťovny.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Sojkka nemocenska mi jeste tez neprisla…to mi je divne, proto sem sem dala tento dotaz jak to bude s penezna…kdyz sem marodila vlonskem roce nemocenskou sem mela na ucte uz 15cteho ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit