Pracovní úraz zdravotnictví

190
24.4.15 08:33

pracovní úraz zdravotnictví

Ahoj, chtěla bych se zeptat, ty z Vás které dělají pečovatelky, zdravotní sestry atd., jestli se Vám už stalo nebo je to běžné, že se poraníte např. o jehlu, poškrábe Vás pacient, potřísníte se krví atd. zkrátka takové ty věci, ze kterých může vzniknout nějaká nemoc a jestli z toho máte strach? Nebo to prostě neřešíte, já si na to pořád nemůžu zvyknout a mám strach hlavně o přítele, abych třeba něco nedotáhla domů a nepřenesla to na něho. Prostě mám z toho pořád takový blbý pocit, tak by mě zajímalo, jak to máte Vy? Děkuju :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7376
24.4.15 08:48

@sabuskasabka promin, ale to na me pusobí, jako kdybys nemela vubec zadne zdravotni vzdelani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
24.4.15 08:50

Dělám pečovatelku v ústavu a strach nemám. Při styku s cizí krví nebo při ošetřování klientů si beru rukavice. Ale u nás je výhoda, že víme, že naši klienti nemají AIDS apod. Jinak jsem očkovaná proti žloutence.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2242
24.4.15 08:55

@sabuskasabka Nedávala jsi podobný dotaz v minulosti? Když jsi studovala zdravotní školu nebo si dělala kurz, tak jsi nad tím nepřemýšlela a neříkali jste si, jak se tohoto vyvarovat? Slyšela jsi už o někom, že by takto po rodině roznesl nějakou nemoc z nemocnice? Jestli by nestálo za to pouvažovat o návštěvě psychologa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
190
24.4.15 08:55
@MarieOVMUC píše:
@sabuskasabka promin, ale to na me pusobí, jako kdybys nemela vubec zadne zdravotni vzdelani.

proč? protože mám strach, že když se píchnu o jehlu, můžu něco chytit? 8o To jako, že sestra se nemá nárok bát o svoje zdraví? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
190
24.4.15 08:57
@zuzkasim píše:
@sabuskasabka Nedávala jsi podobný dotaz v minulosti? Když jsi studovala zdravotní školu nebo si dělala kurz, tak jsi nad tím nepřemýšlela a neříkali jste si, jak se tohoto vyvarovat? Slyšela jsi už o někom, že by takto po rodině roznesl nějakou nemoc z nemocnice? Jestli by nestálo za to pouvažovat o návštěvě psychologa.

Slyšela a ne o jedné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2242
24.4.15 09:00

@sabuskasabka No tak určitě víš, co máš dělat, aby se to nestalo. Myslím, že tyhle dotazy píšeš stále dokola, já si nepamatuju nicky, ale styl psaní je rozhodně stejný jako před pár týdny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7376
24.4.15 09:01

@sabuskasabka ne, vyjadrujes a pusobis velmi neprofesionalne. delala jsem u cerveneho krize, jen narazove a je to hodne letm, ale i tak mi to tve vystupovani prijde veeelmi laicke. Proti zakladnim infekcnim nemocem musis prece byt ockovana, pokud má pacient neco mene obvykleho a bez priznaku.. to je na povazenou a kazde pichnuti jehlou se hlasi a setri snad…mmchdm, tohle te resit nenapadlo drive? :) i ve škole se toto riziko probírá a dost dukladne. Samo, že se boj o co chceš, ale vystupuješ až hystericky. nevím, jestli aktualní rozpoložení nebo co se ti honí hlavou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5532
24.4.15 09:01

@sabuskasabka Já osobně nejsem z oboru, ale mám kamarádku zdravotní sestru, a sestra je pečovatelka v domově důchodců. U rizikových pacientů používají rukavice.
Nezlob se na mě, ale pokud jsi takhle vystresovaná, tak nemáš v tomhle oboru co dělat :think:. Není nic horší, když například při odběru krve narazíš na nervózní zdravotnici :zed: (na to měla „štěstí“ má tehdy čtyřletá dcera, kdy sestra byla vystresovaná, dcera do té doby naprosto klidná, v pohodě, ani se nepohnula a sestra jí píchala na 3×!!! než se trefila do žíly - pak už ani dcera klidná samozřejmě nebyla a modřiny a otoky jsme léčily skoro měsíc :zed: :zed: :zed: )

Zakladatelko, buď se hodně rychle objednej k psychologovi a začni to řešit. A nebo změň povolání. Protože takové stresy nemáš zapotřebí ani ty, a hlavně ani pacienti ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1746
24.4.15 09:07

@sabuskasabka pracuji jako zdravotní sestra už 17 let, strach nemám, kdybych měla, tak bych to dělat nemohla, pouzivam rukavice, dbam na hygienu a dávám si prostě pozor, dělám na JIP a nikdy jsem domů nic nedotahla, myslím že větší riziko je venku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1231
24.4.15 09:14

Pracovala jsem na sociálce kam chodí bezdomovci, vyloučené rodiny týdny nemyté, chytla jsem vši. Byli tam i se svrabem, žloutenkou, otevřenou tuberou (se dozvíte vše zpětně), jak se dá bránit? Nemyslet na to, dodržovat hygienu, dezinfikovat se..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18223
24.4.15 09:19

Tak potřísnění krví mě vůbec nestraší- pokud nemám na těle otevřenou ránu. Poranění je trochu risk. To je pravda. Ale toho se moc nebojím. Snažím se dbát použití pomůcek a opatrného přístupu k neklidným pacientům. Spíš se občas bojím svrabu, vší, mrsy, tubery a pod. Ale to jen kvůli tomu, že mám doma děti. Před dětmi jsem se tak nebála.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
24.4.15 09:32
@tterka píše:
@sabuskasabka Já osobně nejsem z oboru, ale mám kamarádku zdravotní sestru, a sestra je pečovatelka v domově důchodců. U rizikových pacientů používají rukavice.

tak rukavice nejsou všemocné, pokud se ti třeba do paže zakousne pacient, dochází se smíšení jeho i tvých tělních tekutin a můžeš mít rukavice třeba troje :nevim: například. i když člověk dodržuje bezpečnostní opatření, tak k přenosu prostě dojít může a že se třeba evidují a sledují tyhle úrazy je sice hezké a fajn, ale od infekce jako takové to neochrání.

na druhou stranu pokud má člověk z infekcí vyloženě strach, buď by neměl ve zdravotnictví dělat, nebo by měl pracovat na takovém pracovišti, kde to riziko je minimální (jako je rozdíl mezi infekčním a očním oddělením, třeba). ono každé povolání má svá rizika, můj ex zase třeba dělal ve stavebnictví zejména izolace střech - z takové práce bych zase byla na nervy já :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
758
24.4.15 10:55

@sabuskasabka no tak zalezi kde pracujes v nemocnici, nebo v nejakem ustavu? alzheimera asi tezko dotahnes domu, nebo nejaky diebetes :D pokud pracujes s duchodci (navic vetsinou jsi jako zdravotnik o jejich stavu informovana, tudiz kdyby mel treba zloutenku mela by jsi tomu prizpusobit opatrnost) Jestlize na infekcnim tak tam se dodrzuji bezpecnostni postupy aby nedoslo k ohrozeni a kdyz se pripadne nejaky uraz stane hned se to resi) Ja bych tedy blby pocit nemela, si predstav, ze i v tramvaji muzes potkat nekoho s nejakou nakazlivou nemoci a ani to nebudes vedet. To je podle me daleko nebezpecnejsi, protoze si jakoby nejsi vedoma „rizika“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
288
24.4.15 14:38

@sabuskasabka : Ve zdravotnictví jsem pracovala v infečním prostředí. Hep B a C na denním pořádku. K tomu encefalopatie, taky běžná věc. Takže neklidní pacienti, zmatení, agresivní.
O jehlu s Hep C jsem se píchla dvakrát.. Jednou díky pacientovi /nedalo se uhlídat/ podruhé ze svojí neopatrnosti.
Obojí zapsáno, ošetřeno dle protokolu a v pořádku.
A nikdy jsem se nákazy něják zvlášť nebála. Ani když se nám na odd dva týdny pohyboval pacient s otevřenou TBC /zjistilo se pozdě pak byl přeložen/
Pokousaní jsme taky občas byly nikdy žádné velké halo. Za celou eru se nenakazil nikdo ničím. Spíš běžné střevní chřipky a podobně, nic závažného.
Prostě se musí dodržovat bezpečnost, to je celé a s tímhle přístupem bych změnila povolání být tebou.
Jediné „pracovní úrazy“ co se občas neobešly bez následků byly poranění od pacientů /fyzický útok/, ale nikdy nic extra vážného.. Naopak jsem spíš měla strach abych já něco nerozoznesla k pacientům.. Přeci jen spousta z nich mělo uměle sníženou imunitu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák