Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj kočky, posílám odpověd, která mi právě přišla od podle mě nejlepší imunoložky, primářky Karin Malíčkové:
Rozhodně nejsem příznivcem chráněného styku, nemá-li jeden z partnerů
infekci genitálu. Představa, že omezením kontaktu s otcovskými buňkami
dojde ke zklidnění slizniční imunity na genitálu ženy, je už dávno
opuštěná. Naopak, bez kontaktu s otcovskými buňkami nemáte šanci na
rozvoj tolerance otcovských znaků, kterých bude plod obsahovat přesnou
polovinu.
tak a tedka babo raď
![]()
@JayLee píše:
tak jinak vezmu to z jiny stranky…jak muze ona nebo ty vedet, ze jeden z vas nemate zadnou infekci? Delal vam oboum nekdo stery z frndy a lofase na pohlavni choroby a brali vam na to i krev?
Kamaradce mimo jine mam ji i v jedne uzavrene skupince tadyse nedarilo zadny IVF ani ket a az pak napadlo jeji gyndarku nechat nabrat oboum stery na kultivaci a ejhle nasli ji nejaky ureoplasma coz je jedine pohlavne prenosny a nemela zadny vytoky ani mykozy ani kvasinky proste zadny priznaky niceho - nasadili ji atb a jemu masticku a po preleceni sli na posledni pokus a on vysel
takze jinak receno tezko rict zda to bylo prave timhle ale neco se naslo prelecilo a vyslo to
Ono tohle je fakt tezky co Dr tak to nazor no ale ja jsem zastancem kondom sexu a urcite je tu hodne holek co to dodrzely a dotahly to k vytouzenym // ale urcite i ty co se na to vyprdly a taky se jim trebas zadarilo nebo taky vubec jestetohle je jen na tobe zda budes verit Dr a budete to dodrzovat nebo ne - ja osobne bych tomu sanci dala jeste s tim kondom sexem a pockala bych na kontrolni vysledky a pokud by se to nezlepsilo, tak bych se mozna na nej vyprdla ale nekomu nestaci 3 mesice na preleceni nekdo potrebuje pul roku to je individualni a vzhledem k tomu, ze mesic sem nebo tam uz nehraje zadnou roli, tak bych to proste dodrzovala a pak by se videlo no ale to je jen muj osobni nazor
mně dělali hodně podrobný testy a mycoplasmy, ureaplasmy vse negativni.
už mám výsledky v ruce, jdu to konzultovat ještě sjednou imunoložkou ![]()
@Simi11 je to těžký..přesně jak píše @JayLee co dr to názor to je jasný, ale mě taky přijde kondom sex logičtější. My jsme se zatím rozhodli, že vydržíme ještě 3 měsíce kondom sexu a prednisonu a počkáme na kontrolní výsledky..asi bych si neodpustila, že jsme to nedodrželi a BI se stále nelepší
Nevím, je to vážně hrozné rozhodování. Na jednu stranu si říkám, tak to zkusíme bez kondomu, co kdyby se zadařilo a na druhou zas, že když nám našli nějaký problém, tak bysme to měli vydržet a přeléčit - asi je to vážně potřeba.
Upřímně, ani mě nenapadlo léčit imuno s prednisonem a bez ochrany. Prostě mi to příjde logičtější. Takže to tři měsíce dodržujeme a teď čekáme na výsledky.
Ono hlavně neplatí jen co doktor to jiný názor, ale hlavně co pacient to jiné potřeby. Ale pak babo raď co
.
To co napsala Malíčková má také své opodstatnění, ale stejně bych ty první tři měsíce dodržovala s ochranou a pak se následně rozhodovala co dál, což mě za chvíli čeká…
@klarriska86 Je to tak. My se snažíme rok a půl, ale vlastně celou dobu řešíme mé problémy s cyklem a díky tomu nás doktor v podstatě už po 7 měsících poslal na imunologii, za což jsem ráda. Je fakt, že na počátku jsem byla vždy hrozně zklamaná ze špatných výsledků a prostě mě to sráželo. Teď už mám pocit, že každý výsledek je vlastně krok v před, protože alespoň víme, kde je zakopaný pes. Je jasné, že při druhých testech na imuno prostě očekáváme zlepšení, ale prostě každá je jiná a u některé hold to zlepšení se dostaví za delší dobu. Vím, jaké to je. Šla jsem k doktorovi s tím, že jsem to už víc jak měsíc nedostala a ona z toho je rok a půl dlouhá léčba, 2× do měsíce chození na hormonální injekce a výsledek? Už si se mnou nevěděli rady, protože jsem na nic nereagovala až teď. Prostě, každá jsme jiná
, takže vše má svůj čas
@Simi11 tak už máme výsledky doma a u nás jsme je oslavovali
. I přes skepci lékařky došlo k výraznému zlepšení a můžeme se začít snažit. Zatím to tedy zaťukávám, přece jen, problémy jsou na obou stranách, ale tak nějak nás to nakoplo a zase doufáme
.
Jak jsem ale psala výše, už jsme byli zvyklí na špatné výsledky a prostě vše má svůj čas, uvidíš, že budou časem lepší i u vás. Prostě musíme být za imunologii rádi…
No to je fakt parada!!! A o kolik a ceho se zlepsili? Budete se snazit nejdriv prirozene? To je nadhera! taky bych.to chtela brzo zazit. ![]()
@eli196 tak to je super
moc držím palečky aby Vám to co nejdřív vyšlo
My budeme opět vše dodržovat a doufat, že další výsledky budou už v pořádku…
@Simi11 píše:
No to je fakt parada!!! A o kolik a ceho se zlepsili? Budete se snazit nejdriv prirozene? To je nadhera! taky bych.to chtela brzo zazit.
to jo, dostali jsme ten nejlepší předsvatební dar
. U mě byl problém s BI, přičemž na partnera jsem měla jen 19% a teď nově se zvýšilo na 52%, na cizí došlo ke zlepšení z 26% na 69%. No trochu klesl trofoblast, ale je to pořád dobrý. Ke zlepšení došlo i u přítele, takže zjevně má význam brát prednison i u muže. Kdy přestupní čas měl 12 min a teď nově 6min, takže časem se to podle mého též dostane do normy.
A představ si, že mi ovulka vychází přesně na svatební cestu, tož to aby se to nepodařilo
. Ne, jasně, že v tuto chvíli si prostě myslím, že vše má svůj čas a prostě jednou se zadaří všem ![]()
@Simi11 píše:
No to je fakt parada!!! A o kolik a ceho se zlepsili? Budete se snazit nejdriv prirozene? To je nadhera! taky bych.to chtela brzo zazit.
Ano, máme povoleno se snažit přirozeně. Co mi tak můj doktor říkal, že při špatné imuno je lepší nejprve se snažit přirozeně a pokud to nejde, tak je problém ještě někde jinde. No uvidíme, on právě i přítel má horší výsledky na spermiu, takže když to nevýjde, po létě jdeme do centra
@JayLee píše:
a taky vam doporucili jen v dobe ovulace snazeni nebo kdykoliv muzete sexikovat?
Na výsledcích z imuno je napsáno, že jen během ovulace, jinak stále chráněný. Ale když jsem hned mluvila se svým gynekologem, tak ten říkal, ať se na to vyprdeme a prostě se snažíme naplno
.
Ale říkali jsme si, že pro začátek přece jen asi budeme dodržovat doporučení z imunologie
. Jen tedy už vysazuju prednison, protože se nesmí brát dlouho a v případném těhu se u mě musí nasadit.
@klarriska86 píše:
@eli196 tak to je supermoc držím palečky aby Vám to co nejdřív vyšlo
My budeme opět vše dodržovat a doufat, že další výsledky budou už v pořádku…
Tak je to správně, vždy to chce pozitivní přístup. Když to nevyšlo teď, tak příště výsledky lepší budou. I jedno procento je úspěch. Moc držím palečky ![]()
@eli196 píše:
to jo, dostali jsme ten nejlepší předsvatební dar. U mě byl problém s BI, přičemž na partnera jsem měla jen 19% a teď nově se zvýšilo na 52%, na cizí došlo ke zlepšení z 26% na 69%. No trochu klesl trofoblast, ale je to pořád dobrý. Ke zlepšení došlo i u přítele, takže zjevně má význam brát prednison i u muže. Kdy přestupní čas měl 12 min a teď nově 6min, takže časem se to podle mého též dostane do normy.
A představ si, že mi ovulka vychází přesně na svatební cestu, tož to aby se to nepodařilo. Ne, jasně, že v tuto chvíli si prostě myslím, že vše má svůj čas a prostě jednou se zadaří všem
to je nádhera. tak držím palce úplně na vše, na svatbu, na svatební cestu. je krásné, když se věci začnou řešit hned a nečeká se na několik pokusů IUI a IVF…
prosím tě, jak dlouho jsi tedy vlastně brala kortykoidy?
@Simi11 brala jsem je 4 měsíce, dávku 5mg denně. Teď bych měla dávku o polovinu snížit, ale můj gynekolog mi řekl, ať je už radši neberu a nasadím až v případném těhu. Tak nevím
, to budu muset ještě pozišťovat
@eli196 píše:
@Simi11 brala jsem je 4 měsíce, dávku 5mg denně. Teď bych měla dávku o polovinu snížit, ale můj gynekolog mi řekl, ať je už radši neberu a nasadím až v případném těhu. Tak nevím, to budu muset ještě pozišťovat
hele ten tvůj gyn… kortykoidy se nesmí vysazovat najednou a taky má smyls mít nechráněný styk pouze v době ovulace, jiank to může být pro tělo oboje pěkný zátěže.
nicméně 4 měsíce a 5mg není nic dlouhodobýho
![]()
máma bere kortykoidy 20 let, tohle je pořád brnkačka nicméně pravidla vysazování jsou stejná.
mně imunolog řekl, že nevysazovat, pokud mi dá zelenou, takod menses do ovulace pul tablety, od ovulace do menses + tabletu. pokud se zadaří tak 3 měsíce 1 nebo půl tablety.
Já si myslela, žes je brala třeba rok, tak to jsi pro mě zase další světlý bod v tulenu. ![]()
já jdu na kontrolu 13.6. výsledky po 14 dnech, to budu už po 5 měsících 8 mg medrolu.
no potěš
![]()