Praní kabátu - je to možné?

zmrzlik
7.1.12 17:30

praní kabátu je to možné?

Ahoj holky :mavam: Mám dotaz.Mám klasický zimní kabát ,ušpinila jsem si jej od auta.Na vyznačení je psané jen čištění v čistírně,ne doma,nemáte některá zkušenost,jestli se dá prát i tak třeba na ručním praní?V čistírně by to asi trvalo dlouho a kolik by to asi stálo?Kabát mám nový celkem,tak jsem ještě nenechávala čistit.Díky za rady. :hug:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5009
7.1.12 17:32

Tak já bych do samodoma čištění nešla. Kabát po zimě jsem dala do čistírny, které jsou součástí nákupních center a bylo to na počkání (skočila jsem si nakoupit a pak ho vyzvedla). Takže nic na dlouhé čekání…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zmrzlik
7.1.12 17:33

na počkání jo?to je bezva a v kterých centrech?

• Citovat
  • Upravit
14979
7.1.12 17:42
zmrzlik píše:
Ahoj holky :mavam: Mám dotaz.Mám klasický zimní kabát ,ušpinila jsem si jej od auta.Na vyznačení je psané jen čištění v čistírně,ne doma,nemáte některá zkušenost,jestli se dá prát i tak třeba na ručním praní?V čistírně by to asi trvalo dlouho a kolik by to asi stálo?Kabát mám nový celkem,tak jsem ještě nenechávala čistit.Díky za rady. :hug:

mně mamka kabát prala v ruce a srazil se, já bych šla jen do čistírny, ale nevím, kolik to stojí :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2382
7.1.12 17:50

a jakej mas kabat?ja zrovna vcera poprve riskla prani doma,mam totiz bilej flausak a do cistirny bych ho nosila kazdej tejden…a nic se mu nestalo :dance:
dala jsem ho jen na pul hodky prani,na tricitku a parada :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9034
7.1.12 18:34

Nevím odkud si, ale třeba Globlusy mají čistírnu. Doma ho rozhodně neper ani náhodou, nebo ti splstnatí, udělala jsem to před lety jen jednou, byla jsem mladá a hrozně chytrá a kabát, byl pak leda na zahradu jako pracovní.
:mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50166
7.1.12 18:37

Jeden kabát mi v čistírně vzít nechtěli, pt tam nenašli cedulku, jak se to má čistit. Tak jsem ho hodila do pračky a nic se mu nestalo :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50166
7.1.12 18:41
zmrzlik píše:
na počkání jo?to je bezva a v kterých centrech?

V Praze je to snad ve všech nákupních centrech. Stojí to tak 150 Kč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zmrzlik
7.1.12 18:55

Jo globus máme v Olmiku,děkuji za rady holky,radši dám do čistírny.

• Citovat
  • Upravit
921
8.1.12 15:15

Strašně záleží na složení. Čím víc přírodních vláken (vlna, kašmír), tím raději ho dát do čistírny. Čím víc polyesteru, polyamidu (PES, PAD), tím snáz ho můžeš prát v pračce.
Příklad: kabát s 70% polyesteru a 30% procenty vlny bych klidně vyprala v pračce, ale pouze na ten nejjemnější program (vlna nebo ruční praní) a pouze s pracím prostředkem na vlnu. Nastavila bych co nejnižší teplotu (možná pouze studenou vodu) a co nejmenší otáčky.
A stejně důležité je i sušení:
Po vytáhnutí z pračky bych ho položila na velkou osušku. Když by z něj crčela voda, lehce bych ho s tou osuškou smotala, aby se co nejvíc vody vsáklo do osušky. Nemačkat, at se nepolámou vlákna!
Pak bych ho roprostřela na suchou osušku někam na rovnou plochu (třeba na zem). A postupně bych ho otáčela, aby uschnul. Čistírna je fakt jednoduší, to mi věř, ale zase u nás v Ústí nad Labem stojí čistění kabátu 170 Kč. A neodsmradí ho to :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zmrzlik
8.1.12 16:57

Zdenkak děkuji za info :hug: popsalas to dobře,podívám se přesně na složení kabátu.Taky radši pohledám tu čistírnu.170kč sakryš to jsou pálky za čištění. :evil:

• Citovat
  • Upravit
Michaela4563
7.2.12 15:00

čistírna mě zklamala

zdenkak: Právě - já dala kabátek do čistírny, a čistý teda asi je (je černý, tak na něm není stejně nic vidět), ale myslela jsem, že ho vyčistí se vším všudy - pachy vůbec nezmizly, tak co to je za čištění..... A že by to čištění nebylo na struktuře poznat, se taky říct nedá. Tak přemýšlím, jestli ho doma jen nenamočit do vlažné vody s aviváží a pak nechat šetrně uschnout, jak Vy popisujete.

• Citovat
  • Upravit
921
7.2.12 16:38

V čistírně mi říkali, že při chemickém čištění ty pachy opravdu nezmizí. Akorát paní říkala, že nemůže mluvit o svojí zkušenosti, protože nemá čich, jak tam celý den čichá ty jejich chemické smrady.
A mám pocit, že to čistí na sucho, ne vodou. Ale víc informací nemám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3905
16.2.13 21:44

Mam kabat, ktery se muze prat rucne slozeni: 70% umelina, 30 % bavlna, to asi nemam riskovat v pracce ze? dekuji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1609
16.2.13 21:55

Jednou jsem jeden vyprala a byl s podšívkou a ta se celá zkroutila asi jak se to srazilo, tak bacha na to.To taky jinak hodim do pračky všechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný