Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Tak já bych do samodoma čištění nešla. Kabát po zimě jsem dala do čistírny, které jsou součástí nákupních center a bylo to na počkání (skočila jsem si nakoupit a pak ho vyzvedla). Takže nic na dlouhé čekání…
zmrzlik píše:
Ahoj holkyMám dotaz.Mám klasický zimní kabát ,ušpinila jsem si jej od auta.Na vyznačení je psané jen čištění v čistírně,ne doma,nemáte některá zkušenost,jestli se dá prát i tak třeba na ručním praní?V čistírně by to asi trvalo dlouho a kolik by to asi stálo?Kabát mám nový celkem,tak jsem ještě nenechávala čistit.Díky za rady.
mně mamka kabát prala v ruce a srazil se, já bych šla jen do čistírny, ale nevím, kolik to stojí ![]()
a jakej mas kabat?ja zrovna vcera poprve riskla prani doma,mam totiz bilej flausak a do cistirny bych ho nosila kazdej tejden…a nic se mu nestalo ![]()
dala jsem ho jen na pul hodky prani,na tricitku a parada ![]()
Nevím odkud si, ale třeba Globlusy mají čistírnu. Doma ho rozhodně neper ani náhodou, nebo ti splstnatí, udělala jsem to před lety jen jednou, byla jsem mladá a hrozně chytrá a kabát, byl pak leda na zahradu jako pracovní.
![]()
Jeden kabát mi v čistírně vzít nechtěli, pt tam nenašli cedulku, jak se to má čistit. Tak jsem ho hodila do pračky a nic se mu nestalo ![]()
zmrzlik píše:
na počkání jo?to je bezva a v kterých centrech?
V Praze je to snad ve všech nákupních centrech. Stojí to tak 150 Kč.
Jo globus máme v Olmiku,děkuji za rady holky,radši dám do čistírny.
Strašně záleží na složení. Čím víc přírodních vláken (vlna, kašmír), tím raději ho dát do čistírny. Čím víc polyesteru, polyamidu (PES, PAD), tím snáz ho můžeš prát v pračce.
Příklad: kabát s 70% polyesteru a 30% procenty vlny bych klidně vyprala v pračce, ale pouze na ten nejjemnější program (vlna nebo ruční praní) a pouze s pracím prostředkem na vlnu. Nastavila bych co nejnižší teplotu (možná pouze studenou vodu) a co nejmenší otáčky.
A stejně důležité je i sušení:
Po vytáhnutí z pračky bych ho položila na velkou osušku. Když by z něj crčela voda, lehce bych ho s tou osuškou smotala, aby se co nejvíc vody vsáklo do osušky. Nemačkat, at se nepolámou vlákna!
Pak bych ho roprostřela na suchou osušku někam na rovnou plochu (třeba na zem). A postupně bych ho otáčela, aby uschnul. Čistírna je fakt jednoduší, to mi věř, ale zase u nás v Ústí nad Labem stojí čistění kabátu 170 Kč. A neodsmradí ho to ![]()
Zdenkak děkuji za info
popsalas to dobře,podívám se přesně na složení kabátu.Taky radši pohledám tu čistírnu.170kč sakryš to jsou pálky za čištění. ![]()
zdenkak: Právě - já dala kabátek do čistírny, a čistý teda asi je (je černý, tak na něm není stejně nic vidět), ale myslela jsem, že ho vyčistí se vším všudy - pachy vůbec nezmizly, tak co to je za čištění..... A že by to čištění nebylo na struktuře poznat, se taky říct nedá. Tak přemýšlím, jestli ho doma jen nenamočit do vlažné vody s aviváží a pak nechat šetrně uschnout, jak Vy popisujete.
V čistírně mi říkali, že při chemickém čištění ty pachy opravdu nezmizí. Akorát paní říkala, že nemůže mluvit o svojí zkušenosti, protože nemá čich, jak tam celý den čichá ty jejich chemické smrady.
A mám pocit, že to čistí na sucho, ne vodou. Ale víc informací nemám.
Mam kabat, ktery se muze prat rucne slozeni: 70% umelina, 30 % bavlna, to asi nemam riskovat v pracce ze? dekuji ![]()
Jednou jsem jeden vyprala a byl s podšívkou a ta se celá zkroutila asi jak se to srazilo, tak bacha na to.To taky jinak hodim do pračky všechno.
Ahoj holky
Mám dotaz.Mám klasický zimní kabát ,ušpinila jsem si jej od auta.Na vyznačení je psané jen čištění v čistírně,ne doma,nemáte některá zkušenost,jestli se dá prát i tak třeba na ručním praní?V čistírně by to asi trvalo dlouho a kolik by to asi stálo?Kabát mám nový celkem,tak jsem ještě nenechávala čistit.Díky za rady.