Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
@Shaari90 Přesně jak píšeš. Ještě jsem zapomněla dodat, že první 3 měsíce jsem do bubnu ještě občas sypala nastrouhaný jelení mýdlo. ![]()
@Shaari90 látkuju už druhé dítě..praní ob dva dny, skladuju zásadně na sucho - přijde mi to hygienyčtejší…flekaté přečváchnu, potřu žlučákem a hodím do kýblu..věším na sluníčko, vybledne to krásně do bíla při sušení. Peru v gelu Frosh + máchadlo permon M na šedesátku…fleky nemám
@Novire píše:
My jsem plínky matlali žlučákem před uskladněním v kýbli. Taky jsme z 90% používali obyč čtvercovky. Prostě po bobku jsme vyhodili separačku, plínku opláchli od zbytků, pomatlali flek mýdlem a hodili do kýble. Níc jsem v ruce nepředpírala. Pak se to akorát všechno hodilo do pračky.
přesně tento postup radím
@Shaari90 Není, ale nálepka sensitive je jen marketingový tah. Nebo snad tam jsou ty ropné detergenty šetrnější? Blbost! Prost dej dvoje máchání a je to.
Ahojky já používám bavlněné pleny a peru je na 60 v pracím prášku Persil Sensitiv a používám aviváž Cocollino Sensitiv či levandule a jsem spokojená. Mám je pořád zářivě bílé a jako nové
.Na skvrny od mrkve nebo od jídla nanesu trochu Vanishe a je to pryč ![]()
Ahojky, taky jsem latkovala… Jelen je super, navíc rozšířil sortiment: http://ustecky.denik.cz/…0130711.html
![]()
My jsme skladovali na sucho, z pokakaných plínek se vyhodila separačka, propláchla jsem to vodou, když bylo hodně zle, tak jsem to pomatlala jakýmkoliv tuhým mýdlem (nepoužívala jsem ani žlučové, ani Jelena, prostě co jsme zrovna používali na mytí rukou) a prala jednou za 3 dny na 60°C s předpírkou a přidáním jednoho máchání. Používala jsem Persil Sensitive. No a sušení pokud možno na sluníčku, to vytáhne snad každou skvrnu.
Bělím tak dodnes bryndáky, jsou jako nové. ![]()
Coby látková poradkyně si dovolím doporučit přestat za prvé se skladováním na mokro - není to dobré z hlediska hygieny, zdraví, ani péče o materiál plenek.. Skladuj tedy nasucho.. Skladování na mokro je zastaralá metoda, dnes ji nedoporučují ani hygienici a ani výrobci plenek..
Dále též doporučuji, jak již bylo zmíněno, používání separačních plenek - ať už jednorázových (na tzv. vaječinu se mi jako nejlepší jeví celulózové, které mají navíc tu výhodu, že ač spadají do kategorie jednorázových, dají se několikrát vyprat.. takže pokakané se vyhazují, ale počůrané se mohou vyprat a znovu použít) nebo látkových (tj. flísových či mikrovláknových, které mají navíc tu výhodu, že udržují zadeček miminka hezky v suchu)..
A také bych přestala s praním v Batoleti, podobně jako s Lovelou mám s tímto prostředkem špatné zkušenosti, mám pocit, že to nic nevypere.. Osobně peru v Persilu Sensitive v gelové podobě, dost maminek si chválí Ariel Sensitive či Denk Mit Sensitive z DMka.. A je jedno, zda zvolíš prací gel nebo prací prášek či dokonce kapsle.. De facto nemusí jít ani o „sensitive“ přípravek, per prostě v čemkoli chceš a co snese pokožka Tvého miminka..
Co se prací rutiny týče - doporučuji prát po dvou, max. po třech dnech.. Pračku plnit z 1/2 - 2/3 objemu bubnu, ne více - nesmí se přeplnit, aby se plenky dobře vypraly.. Následně doporučuji program samostatného máchání, aby se z plenek dostala moč a případné zbytky stolice.. Poté program na 60 (90ka v dnešní době automatických praček není nutná) na cca 2hod (zpravidla tomu odpovídá program „bavlna“).. Pokud je miminko citlivější, může se zas na závěr dát máchání navíc (to v sobě mají zpravidla tzv. dětské programy zabudované už automaticky).. Aviváž se na plenky neodporučuje - může snižovat jejich savost..
Co se týče předepírání - já osobně jsem baba líná a řídila jsem se v tomhle vždycky heslem výrobkyně plenek Anavy, Ivany Filipovičové - „ženský, jsou to plíny nebo svatební šaty?“
co se nevypere, vypere se příště.. nejlepší na skvrny je sluníčko - tj. sušení na sluníčku.. to vytáhne snad vše.. nicméně pokud bys předepírat chtěla, jsou tu jako pomocníci žlučové mýdlo (doporučuji spíše tuhé než tekuté a doporučuji jej kupovat v DMku, v podobě jejich privátní značky Denk Mit stojí 16,90, zatímco v super- a hypermarketech a jiných drogeriích zpravidla seženeš značku dr. Beckmann a za stejnou kostičku žlučového mýdla zaplatíš 79,90) či sůl na skvrny (opět v DMku, 500g za 34,90) nebo se mi osvědčilo Fleckito od Dedry.. naopak kupodivu takoví „profláklí“ pomocníci jako Vanish či Ariel - odstraňovač skvrn se mi osobně ukázali jako naprosto k ničemu ![]()
@Shaari90 Jj, i ten program rychlého praní před (bez pracího prostředku) je řešením
Opravdu pleny při skladování nenamáčej, už vůbec ne se Sanytolem.. Sanytol je hrozné ekologické svinstvo, je to fakt neskutečný sajrajt, doporučuji sáhnout po něm jen při odůvodněných případech - například při infekčním průjmu.. ale rozhodně ne preventivně.. dezinfekce není potřeba, opravdu ze všech hledisek - péče o materiál, hygiena, zdraví doporučuji to skladování na sucho.. hovňousy zaschnou, jenže v pračce se namočej a vyperou ![]()