Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Jeď k doktorovi. Je divné, že má tu bouli nad uchem. Jestli narazila, tak spíš čelem, ne? Doktor Ti řekne a budeš mít klid
.
Příspěvek upraven 06.06.12 v 08:44
Pravděpodobně to bude opravdu jen boule, ale neviděla jsi, jak přesně (a jakou silou) byla způsobena, takže v tomto případě bych určitě jela k doktorovi.
@SayaSt kosti lebky jsou dost tvrdé, pochybuju, že by si nárazem na futra zlomila nebo naštípla kost. Boule bolí hodně. Ale pro svůj klid klidně zavolej nebo zajdi k doktorovi ![]()
Můj malý už se tolikrát někde třísknul a podobně, že už to neřeším, ale pro svůj klid a když nevíš jakou silou to bylo, tak si zajeď k doktorovi. Hlavu ti tam nikdo neutrhne a ty budeš mít klid. ![]()
no ja na chirurgii pracuju, o to vic me stve ze ta babicka mi nedala vedet, kdyby mi ji tam privedla, bydli kousek, hned by mi tam na ni nekdo koukl.
ja delam na oddeleni chronicky nemocnych a urologii, takze se s timhle do styku nedostanu a opravdu nevim jak se to pozna.
zas tam nechci hystercit jen s bouli a to jeste kdyz se stalo uz vcera ![]()
Boule bolí dost, lebku si určitě naštípnout nemohla, to by měla minimálně příznaky jako na otřes. Ale pro svůj klid bych jí nechala hlavinu zrentgenovat. A s babičkou bych si promluvila, nedat vědět o ráně do hlavy je blbý. A myslím si, že když u doktora celou situaci popíšeš tak, jak jsi to napsala tady, tak tě pochopí a rozhodně z tebe nebudou dělat hysterku. Teda pokud ten doktor bude normální. A pokud normální nebude, tak ti jeho názor může být celkem u pr… u zadečku ![]()
tak babicka uz dnes volala 2×, moc se omlouvala a mrzi ji to, prece jen jak uz je starsi, tak tolik nedomysli. tak ma pro priste ze ji hlavu nikdo neutrhne, ze se stane, ale hned dat vedet nebo resit.
nakonec jsem nikam nesla, volala jsem nasi sestricce z ambulance, ta rikala ze nejhorsich je 24 hodin, coz jsem si ji stejne ohlidala, krvaceni do mozku bych poznala a i kdyby byla fissura, tak se to necha jen srust. mam jen kontrolovat zda se hematom vstrebava
nicmene, i tak, radim priste hned jet. taky pojedu. ja jsem sice nejela, ale v praci (v nemocnici na chirurgii) jsem si to obvolala a hlidala si ji a stejne bysme dorazili po kritickem obdobi kdy ty deti byvaji hospitalizovany
tak preju vsem slunecne dny a bez urazu, dekuju za rady ![]()
a jak pise @petull.a1 , u praskle lebky jsou priznaky podobne otresu mozku+velka podlitina, boule.
krvaceni do mozku upadani do bezvedomi, apatie, rozsirujici zornicky, zpomalene dychani, nelze prehlidnout.
to kdyby nekdo potreboval priste, ale snad ne ![]()
Holky, pozor, někdy může být prasklá lebka a příznaky žádné, kromě normální boule a trošky pláče.
Můj sedmiměsíční syn se mi skulil z postele na parketovou podlahu, ležel na zádičkách a silně plakal. Pak se utišil a byl úplně v pohodě. Jenže u mně zapracoval mateřský instinkt a navíc jenom půlroční dítě…tak jsem přes protesty příbuzenstva, kteří mě považovali za hysterku co dělá z komára velblouda, vyrazila na pohotovost. Výsledek? Fisura calvy…prostě prasklá lebka v rozsahu 3cm. Na pohotovosti jsem se sesypala, co jsem to za matku, že neuhlídám dítě. Dva dny na pozorování v nemocnici, naštěstí se neobjevily komplikace. Na ultrazvuku hlavy mi doktor řekl, že takových prasklin má každé dítě do roka deset
![]()
Takže pozor na to, u prasklin lebky se vůbec nemusí projevit příznaky otřesu mozku nebo krvácení do mozku jako je zvracení, apatie, spavost atd.
Při každém podezření na zlomeninu lebky raději jet na pohotovost, není to žádná legrace. Komplikace nastávají hlavně u zlomenin s promáčknutím lebeční kosti (otok mozku).
@Veveří píše:
Holky, pozor, někdy může být prasklá lebka a příznaky žádné, kromě normální boule a trošky pláče.
Můj sedmiměsíční syn se mi skulil z postele na parketovou podlahu, ležel na zádičkách a silně plakal. Pak se utišil a byl úplně v pohodě. Jenže u mně zapracoval mateřský instinkt a navíc jenom půlroční dítě…tak jsem přes protesty příbuzenstva, kteří mě považovali za hysterku co dělá z komára velblouda, vyrazila na pohotovost. Výsledek? Fisura calvy…prostě prasklá lebka v rozsahu 3cm. Na pohotovosti jsem se sesypala, co jsem to za matku, že neuhlídám dítě. Dva dny na pozorování v nemocnici, naštěstí se neobjevily komplikace. Na ultrazvuku hlavy mi doktor řekl, že takových prasklin má každé dítě do roka deset![]()
![]()
Takže pozor na to, u prasklin lebky se vůbec nemusí projevit příznaky otřesu mozku nebo krvácení do mozku jako je zvracení, apatie, spavost atd.
Při každém podezření na zlomeninu lebky raději jet na pohotovost, není to žádná legrace. Komplikace nastávají hlavně u zlomenin s promáčknutím lebeční kosti (otok mozku).
Tak, tak…žádná sranda to není, loni jsem měla syna taky s prasklou lebkou a taky dělám ve zdravotnictví. Leželi jsme s tím deset dní v nemocnici, pak ještě neurologické sledování a eeg. Rozhodně bych to nenechala ani bez rtg, nebo CT.To mi příjde jako banalizování problému. I prasklina se musí dál hlídat a jak mi řekl dětský neurolog, nejhorší jsou praskliny v oblasti spánku. Můj kluk ji měl v čelní oblasti.
@SayaSt píše:
a jak pise @petull.a1 , u praskle lebky jsou priznaky podobne otresu mozku+velka podlitina, boule.
krvaceni do mozku upadani do bezvedomi, apatie, rozsirujici zornicky, zpomalene dychani, nelze prehlidnout.
to kdyby nekdo potreboval priste, ale snad ne
U nás velká podlitina nebyla, ani boule. Poznali to až na CT, takže na tohle nespolíhej.
Atenai, jak jsem přečetla tvůj příspěvek, jenom jsem nasucho polkla! Synovi nikdo nedělal ani CT, ani eeg (jen RTG a UTZ). Jenom nás pak poslali k dětskému neurologovi a tam byl bez nálezu.
Myslíš, že to tak bylo v pořádku?
Jinak jsem moc ráda, že tvůj chlapeček je taky v pořádku. Náš měl prasklinu vpravo vzadu ![]()
@Veveří píše:
Atenai, jak jsem přečetla tvůj příspěvek, jenom jsem nasucho polkla! Synovi nikdo nedělal ani CT, ani eeg (jen RTG a UTZ). Jenom nás pak poslali k dětskému neurologovi a tam byl bez nálezu.
Myslíš, že to tak bylo v pořádku?
Jinak jsem moc ráda, že tvůj chlapeček je taky v pořádku. Náš měl prasklinu vpravo vzadu
Děkuju, byly to nervy…
CT nám dělali hned ten den úrazu a eeg pak s odstupem, asi po měsíci a půl, v rámci toho neurolog. vyšetření. No, je to už víc jak rok a jen na to pomyslím, tak se mi chce brečet.
dobry den,
a mamce ktera ji v hlidani stridala to rekla az dyl. ja se to dozvedela vecer a dceru videla az v noci kdyz jsem prisla. je klidna, normalni, priznaky otresu mozku nema, ale ma ze strany nad uchem bouli na kterou reaguje velmi bolestive, nemuzu ji ani poradne osahat. jelikoz je to nas prvni uraz, nevim zda radsi sjet na kontrolni rentgen nebo je to normalni ze boule boli 
rada bych se zeptala jak se pozna praskla lebka, jake jsou priznaky?
vcera jsem byla v praci, moje babicka hlidala a dcera (3 roky) se honila se psem a narazila se na futra. babi mi pro jistotu ani nenapsala sms
mozna se ptam blbe, ale dcera fakt nikdy nic takoveho nemela a ja si to z detstvi nepamatuju a nechci nic zanedbat